Regija

13 JUL SIMBOL PATRIOTIZMA, SVIJETLIH TRADICIJA I BORBE ZA CRNU GORU

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

U osvitu  zore 13 jula 1941. godine i podsjećanja ovog jutra moja i vaša država Crna Gora slavi Dan ustanka naroda Crne Gore, ali i dan kada je naša država istog datuma 1878. godine. na Berlinskom kongresu međunarodno priznata kao država. Tog 13. jula. 1941. godine uz učešće brojnih gerilskih pokreta pod vođstvom KP ustali su zajedno narodi Crne Gore, Boke i Sandžaka u jednoj od najsvijetljih i najčasnjih borbi ne samo kod nas već u tada dobrim dijelom popobljenoj Evropi. Ovaj veličanstveni događaj, najveći u istoriji Crne Gore i njenih naroda postao je zvijezda vodilja buduće crnogorske državnosti, njen uspon i njena slava. On je Crnoj Gori i Crnogorcima omogućio da 21. maja 2006. godine obnovi svoju državnost i da krene putem razvitka parlamentarne demokratije zajedno sa njenim manjinskim narodima. Manjinski narodi su dali svoj veliki doprinos kako 13-julskom ustanku tako i obnovi  državnosti Crne Gore 2006. godine.

Ovog 13. jula 2022. godine. Crna Gora se nalazi na njenoj istorijskoj prekretnici opet se vode nove borbe doduše ovaj put na mnogo manje opasnjim poljima od ratnih a to su ona politička. Od završetka Parlamentarnih izbora 2020. godine pa do dana današnjeg na vlasti u Crnoj Gori su retrogradne snage predvođene srpskim nacional-šovinistima prikrivenih pod plaštom lažne ,,demokratije.” Uz aktivno učešće SPC i  političkog pokreta URA kao i uz miješanje politike Vučića i Srbije kao i njegovih sljedbenika u Crnoj Gori. Ova političko-vjerska skupina (URA-SPC) svojim djelovanjem autentično podsjeća na Pretorijansku gardu, dejstvujući između političkih spletki i samog imperatora (takozvanog premijera Abazovića). Od samog dolaska na ključnim pozicijama u svim segmentima političkog i javnog života pod vođstvom (URA-SPC) ova skupina je za prethodne dvije godine povukla brojne sramne poteze koji su išli na štetu naroda i same države Crne Gore. Crna Gora je usporena na putu ka članstvu u EU izbile su; brojne afere, nepotizam, zloupotrebe, čistke po mnogo čemu slične onim staljinističkim, desio nam se 5 septenbar 2021. godine kada je ustoličen JOANIKIJE NEDOSTOJNI, uz brutalnu upotrebu sredstava, prinude, suzavaca, hapšenja, gumene metke, uz podršku nelojalnih struktura i službi bezbjednosti koji su radili na štetu pa čak i protiv svoje države a o čemu smo imali priliku čitati u brojnim medijima uz sudske postupke takozvanog odlazećeg premijera. Cetinje je pretvoreno u poligon za razranučavanje sa Crnogorcima po nalogu ove političko vjerske skupine (URA-SPC). Udar na Cetinje je bio udar i na samu srž, identitet i slobodarsku luču Crne Gore. Dok su povampirene srbo-četničke snage orgijale po Crnoj Gori i postavljale svoje kadrove takmičeći se u tome ko je veći Srbin, ta vlada i vlast se urušila kao kula od karata. Ipak je takozvani premijer ,,preživio” i dobio ,,mandat” da Crnu Goru uvede na putu ka EU. Umjesto toga on je Crnu Goru uveo u Temeljni ugovor sa svojim partnerom SPC koja je podržavala sve progone, ubistva, pljačke, silovanja i ubijanja priupadnika njegovog naroda na Kosovu. Taj takozvani Temeljni ugovor i pored upozorenja političara iz EU važnji je po njemu od same EU. Uz to je ponizio CPC, crnogorski jezik, kulturu i identitet praveći dogovore u Beogradu u memljivo-mračnim kabinetima SPC-VUČIĆ inkvizicije spremne da na lomači spali i uništi slobodarske i multikulturalne tradicije u  Crnu Goru uz amin JOANIKIJA NEDOSTOJNOG za koga je Crna Gora ,,mala Ukrajina.

SUVERENISTI, INDIPENDISTI, MONTENEGRISTI SVI POD JEDNU ZASTAVU

Jedno je sigurno putujući cirkus (URA-SPC) uskoro odlazi. Izbori su jedino rješenje da se političke partije i strukture pregrupišu i da se riješi politička kriza u Crnoj Gori. Pod zastavama slobode i EU pod kojima ćemo svi zajedno stati i zasijati i to zajedno: Crnogorci, Bošnjaci, Albanci, Hrvati, Muslimani, Katolici, Pravoslvani svi u okviru bloka i borbe za Crnu Goru. U tom bloku bi trebale da budu sve indipendističke partije i partije manjinskih naroda izuzev (URE) koja je jasno definisana kao pro-srpska partija a ne kao građanska. Moraju se prevazići političke podjele i svera ličnih intresa pojedinaca iz svih političkih krugova i segmenata. Cilj mora i može biti samo jedan. Crna Gora i njena sloboda i njen dalji put ka EU. Moramo pokazati jedinstvo i slogu u borbi protiv mračnih ideologija totalitarizma oličenih u kasti (SPC-URA) i njihovih satelita. Ne smijemo našim potomcima da ostavimo u nasljeđe našu prošlost već jasan put ka budućnosti u Evropi i jednakim šansama za sve. U osvitu ovog 13 jula jutra neka se zavijore crnogorske zastave, stanimo hrabro pod njom jer ništa nije svetije i svjetlije od Crne Gore i njene slobode. Nek simboli 13. jula 1941. godine budu jači od lanaca kojima su nas pokušali okovati i poraziti fašisti raznih ideologija i boja. Nek slobodarska luča današnje Crne Gore bude ono što će da okupi suverenistički blok u Crnoj Gori i što će pokazati naše jedinstvo, snagu i slogu. Na samom kraju citiraću veličanstvenog Viktor Frankl-a (1905-1997) austrijskog neurologa i psihijatra koji je preživio strahote Holokausta. On je zapisao: ,,Sve se čovjeku može uzeti, osim poslednje od ljudskih sloboda – pravo na izbor stava u bilo kakvim datim okolnostima, pravo na izbor vlastitog puta. ” SMRT FAŽIZMU-SLOBODA NARODU, DA JE VJEČNA CRNA GORA!!!!

Related posts

Adnan Čirgić, neumorni borac za crnogorski jezik i identitet

Dijaspora BiH Administrator

BRANKO-BANJA KALUĐEROVIĆ-HUMANOST ČINI ČOVJEKA ISPUNJENIM

Dijaspora BiH Administrator

Traži se javno izvinjenje Hrvatske: Ne u naše ime – 29. godišnjica zločina u Ahmićima

Dijaspora BiH Administrator

PIPOLJEVAC ŠEVALJEVIĆA

Dijaspora BiH Administrator

Tekst splitskog novinara povodom 30 godina priznanja Hrvatske senzacija na Internetu

Dijaspora BiH Administrator

KEMAL PURIŠIĆ-PRAVO I PRAVDA U BORBI ZA GRAĐANSKO DRUŠTVO

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment