Pogledi

Zelenski za BBC: Ruska nafta se plaća krvavim novcem

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je evropske zemlje koje i dalje kupuju rusku naftu da “zarađuju na krvi drugih ljudi”. U intervjuu za BBC, predsjednik Zelenski izdvojio je Njemačku i Mađarsku, optužujući ih da blokiraju napore za embargo na prodaju energenata, od čega Rusija ove godine može zaraditi do 590 milijardi KM.

Među ukrajinskim vodstvom sve je veća frustracija Berlinom, koji je podržao neke sankcije Rusiji, ali se do sada odupirao pozivima da podupire strožije mjere u pogledu prodaje nafte.

“Neki od naših prijatelja i partnera shvataju da je sada drugačije vrijeme, da to više nije pitanje posla i novca”, rekao je Zelenski za BBC iz svoje sobe za hitne situacije u Kijevu u četvrtak. “Da je to pitanje opstanka.” Predsjednik je također ponovio pozive da se Ukrajini isporuči više oružja, rekavši da ne dobijaju opskrbu dovoljno brzo kako bi mogli odbiti napad Rusije.

“SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, neke evropske zemlje – pokušavaju pomoći i pomažu”, rekao je. “Ali ipak nam treba prije, prije i brže. Ključna riječ je sada.”

Ruske trupe su se posljednjih sedmica povukle iz glavnog grada Ukrajine, Kijeva, i drugih središnjih i sjevernih dijelova zemlje – očito odustajući od pokušaja da silom zauzmu cijelu Ukrajinu. Ali sada postoji strah od krvavog i dugotrajnog sukoba na istoku i jugu zemlje, budući da ruski predsjednik Vladimir Putin tamo preusmjerava svoju vojnu kampanju u nastojanju da zauzme više teritorija.

Južni lučki grad Mariupolj – strateški cilj predsjednika Putina – već je razoren nakon sedmica ruskog topničkog bombardiranja.

Predsjednik Zelenski rekao je za BBC kako misli da su desetine hiljada možda ubijene u gradu. “Imamo i informacije da su, osim tih desetina hiljada mrtvih, mnogi nestali”, rekao je. “Znamo da su im dokumenti zamijenjeni, dali su im ruske pasoše i odveli ih duboko u Rusiju – neke u logore, neke u druge gradove. Niko ne zna što se s tim ljudima događa. Niko ne zna koliko ih je ubijeno.”

Zelenski je rekao da su zvjerstva koja su očito počinile ruske trupe u Mariupolju i u kijevskim predgrađima Buča i Borodjanka dodatno suzila mogućnost mirovnih pregovora s Rusima.

Stotine mrtvih pronađene su u Buči otkako su ga ukrajinske snage vratile prije nešto više od sedam dana, uključujući civile koji su pronađeni upucani u glavu sa vezanim rukama na leđima, kao i brojne izvještaje o seksualnom nasilju.

“Buča je u procesu zatvaranja [mogućnosti mirovnih pregovora]”, rekao je predsjednik Zelenski. “Ne radi se o meni – radi se o Rusiji. Neće imati mnogo više prilika razgovarati s nama.”

Rekao je da je “doživio čitav spektar emocija” kada je prošle sedmice posjetio Buču, ali je dan završio s “ničim osim mržnjom prema ruskoj vojsci”. Optužio je predsjednika Putina i ostatak ruske vojske “od vrha do dna” da su “ratni zločinci”.

Zelenski je branio svoje vodstvo uoči ruske invazije koja je započela u februaru, kada je njegova vlada pozvala ukrajinski narod da ostane miran.

Kazao je kako je vlada u pozadini radila na dogovoru oko dogovora o oružju i zalihama, kao i da se usredotočila na izbjegavanje panike koja bi mogla pokrenuti nalet na banke i destabilizirati ukrajinsku privredu.

“To je bilo ono što je Rusija – i ne samo Rusija – željela, ali nismo dopustili da se to dogodi”, rekao je. “Ali nismo očekivali potpunu invaziju kada se ona i dogodila.”

Ukrajina je sada suočena s ponovnim napadom na istoku i jugu dok Rusija pokušava zauzeti još teritorija, nakon aneksije Krima 2014.

Predsjednik Zelenski rekao je da istok sada predstavlja “najtežu situaciju” za ukrajinske oružane snage, “ali ovdje su koncentrirane naše najmoćnije jedinice”.

“Mogu nas uništiti, ali mi ćemo odgovoriti; oni mogu ubiti, ali će i umrijeti”, rekao je. “Ne mogu razumjeti zbog čega – ne mogu razumjeti zašto su došli.”

Federalna / BBC

Related posts

Parlamentarci, probosanci, narodnjaci, ljevičari, desničari, liberali i ini na vas je red…

Dijaspora BiH Administrator

30 GODINA BiH (NE)ZAVISNOSTI

Dijaspora BiH Administrator

UKRAJINSKI OTPOR-SIMBOL EPSKE BORBE

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Opasna antidržavna, antibosanska, anticivilizacijska i antievropska politika i praksa od strane političke opcije kojom rukovodi Dragan Čović

Dijaspora BiH Administrator

Dijaspora je naš istinski ambasador

Dijaspora BiH Administrator

28. SEPTEMBAR DAN BOŠNJAKA SAČUVATI RIJEČ, JEZIK I KNJIŽEVNOST

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment