Vijesti

Zagreb: Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine, otvoren i kulturno-informativni centar

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i partneri, povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, upriličili su u prostorijama Kulturno-informativnog centra BiH u Zagrebu svečani prijem za stotinjak zvaničnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon intoniranja državnih himni Hrvatske te Bosne i Hercegovine, okupljene je pozdravio Zoran Perković, ministar savjetnik za kulturu Ambasade BiH u Hrvatskoj, koji je naglasio kako je svečanost ujedno i otvorenje prostora Kulturno-informativnog centra Bosne i Hercegovine (KIC BiH) koji je stavljen u punu funkciju, kako bi se u njemu održavali kulturni i medijski sadržaji, književne i muzičke večeri, izložbe te tribine i prezentacije.

Perković je naglasio da posebnu pažnju planiraju posvetiti mladim, talentiranim umjetnicima iz BiH i Hrvatske, kao i drugih zemalja regije kako bi im pomogli u afirmaciji.

– Rat je učinio Bosnu izvorom i utokom partizana. Bosansko vodstvo, kao i svaka vlast koja izrasta iz ustanka, insistiralo je na svojoj državi. Republički status BiH odlučen je poslije drugog zasjedanja AVNOJ-a na jednom sastanku, početkom januara 1944. godine. Možda se u tadašnjem napuštanju autonomije u korist republike, tojest države BiH, dijelom može pronaći odgovor zašto se danas u jednom dijelu BiH zvanično ne obilježava ovaj praznik – upozorio je Petković.

Okupljene je pozdravio i glavni organizator događanja predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) Armin Hodžić, čestitajući prisutnima Dan državnosti BiH.

– Sve vrijeme nas uvjeravaju kako će se BiH raspasti, a ona opstaje, kako Bošnjaci, Hrvati i Srbi ne mogu živjeti zajedno, iako žive zajedno. Godinama su nas uvjeravali da na ovim prostorima nećemo obilježavati Dan državnosti BiH. Mi, okupljeni večeras, svjedoci smo da ipak možemo. Bosna i Hercegovina je naša država, koja leži na našem srcu – rekao je Hodžić.

Dodao je kako je svečani prijem u KIC-u BiH na svoj simboličan način “historijski događaj” i veliki iskorak, nakon čega je Hodžić ispred VBNMGZ-a Zoranu Perkoviću uručio zahvalnicu.

Na svečanosti su sudjelovali predstavnici i izaslanici Hrvatskog sabora, Vlade Hrvatske, Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Federacije BiH te predstavnici Ambasade BiH u Zagrebu.

Anadolija

Related posts

ZAGREB: ODLAZAK DUBIČANKE MIRSADE TUZOVIĆ r. HATIPOVIĆ

Dijaspora BiH Administrator

Tampa Bay: Bosanac spasio mladića porijeklom iz Hondurasa

Dijaspora BiH Administrator

CIRIH: OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA NA GENOCID U SREBRENICI

Dijaspora BiH Administrator

Danas protesti za mir u Beču: “Quo vadis, Bosna”

Dijaspora BiH Administrator

Jacksonville-“Bosnian food festival”: Obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

Sydney – promocija knjige: Sanela Osmić osvjetljava put ka liderstvu uz “Vođenje Emocionalnom Inteligencijom” 

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment