Naši u tuđini

Uspješna Bosanka u Nizozemskoj: Prof. dr. Pamela Habibović nova rektorica Univerziteta Maastricht

Jedna je od osnivačica MERLN-a, Istraživačkog institua za regenerativnu medicinu na Univerzitetu Maastricht, koji se bavi tehnologijama za popravku i regeneraciju tkiva i organa
Nadzorni odbor Univerziteta Maastricht imenovao je prof. dr. Pamelu Habibović za rektoricu i članicu Izvršnog odbora ovog Univerziteta. Habibović, profesorica neorganskih biomaterijala na Univerzitetu Maastricht (UM), na svoju novu funkciju stupa 1. februara 2022. godine.

Inače, Pamela je profesorica na UM od 2014. godine. Jedna je od osnivačica MERLN-a, UM-ovog Istraživačkog instituta za regenerativnu medicinu, koji se bavi tehnologijama za popravku i regeneraciju tkiva i organa.

Predsjednica Nadzornog odbora Anelies van der Pauw, istakla je kako će UM imenovanjem Pamele Habibović imati vrhunsku naučnicu kao rektoricu.

  • Posljednjih godina pokazala je da razmišlja i radi interdisciplinarno u okviru Univerziteta i gradi mostove između Univerziteta i partnera u regionu i šire. Njeno naučno iskustvo i prijatan stil rukovođenja čine odličnu osnovu za njeno imenovanje za člana Izvršnog odbora, kaže van der Pauw.

Ovoj saradnji i novoj poziciji raduje se, svakako, i sama prof. dr. Pamela Habibović.

  • UM je dinamičan univerzitet na kojem je mnogo toga moguće. To sam iskusila od trenutka kada sam počela ovdje raditi kao suosnivačica MERLN-a. Posvećena sam tome da zaposleni u UM-u dožive to isto u narednim godinama, da im se pruži prostor za unapređenje istraživanja i edukacije, te da se ne plaše da napuste sigurnost poznatog. Osim toga, radujem se doprinošenju daljem jačanju mnogih partnerstava između UM-a: međunarodno i regionalno, sa vladama, zdravstvenim institucijama i kompanijama, zaključila je uspješna Bosanka.

O PAMELI

Pamela Habibović rođena je 1977. u Tuzli, ali je odrasla u Srebrenici. 1992. godine je izbjegla u Nizozemsku sa majkom i sestrom, dok je njen otac ostao jer je očekivao da će nemiri brzo proći. Bilo je suprotno. Kada je i on htio da pobjegne, bilo je prekasno – nestao je nakon pada Srebrenice.

Studirala je hemijsku tehnologiju (Tehnički fakultet) i doktorirala na Univerzitetu Twente 2005, nakon čega se bavila istraživanjem na Medicinskom fakultetu Univerziteta Harvard u Bostonu i Univerzitetu McGill u Kanadi. U Maastricht se preselila 2014. godine, gdje je postala profesorica neorganskih biomaterijala i nekoliko godina kasnije naučna direktorica MERLN-a, Instituta za regenerativnu medicinu inspirisanu tehnologijom u Maastrichtu.

Dobila je niz subvencija, uključujući subvenciju Veni, Vidi i Aspasia, i bila je jedna od šest koji su se prijavili za Gravitacioni grant “Regeneracija zasnovana na materijalima” od Ministarstva obrazovanja i uspjela je dobiti 18,8 miliona eura zajedno sa drugim univerzitetima.

Prof. dr. Habibović je objavila stotinjak naučnih članaka. Osim toga, bila je u raznim odborima, uključujući “Female Faculty Network Twente”, i bila je urednica u raznim naučnim časopisima. Također je četiri godine bila predsjednica Evropskog društva za biomaterijale.

Godine 2013. dobila je nagradu Jean Leray od Evropskog društva za biomaterijale.

MojaBiH

Related posts

Promocija knjige Belme Omeragić u Ambasadi BiH u Oslu: Sevdisanje i humanizam

Dijaspora BiH Administrator

Australija: Edhem (Eddie) Čustović dobitnik prestižne nagrada za mlade inženjere

Dijaspora BiH Administrator

Bowling Green: Od izbjeglice do uspješnog biznismena u Americi

Dijaspora BiH Administrator

Bivši bh. fudbaler Sandi Šahman veliko svadbeno veselje imat će u palati Sait Halim Paša u Istanbulu u kojoj je se vjenčao i Bali- beg

Dijaspora BiH Administrator

Jablaničanin Dino Klepo Gastarbajter: Sada me zovu i ministri i vlasnici firmi iz BiH zbog posla u Njemačkoj

Dijaspora BiH Administrator

Milena Rudež dobitnica nagrade ”Meho Baraković” za 2022.

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment