Bosna i Hercegovina

USAID potpisao memorandum o partnerstvu sa 20 jedinica lokalne samouprave, među kojima je i Grad Tuzla

Protekle sedmice USAID je potpisao memorandum o partnerstvu sa 20 lokalne samouprave , među kojia je i Grad Tuzla, sa kojima će zajedno razvijati lokalni grant programe i podržati aktivnost uključivanje dijaspore u ekonomski i društveni razvoj lokalnih zajednica.

Prilikom susreta u Sarajevu , Ambasador Sjedinjenih Američkih država Michael Murphy , se sastao sa načelnicima i gradonačelnicima partnerskih zajednica , gdje su razmjenili ideje i očekivanje ovog novog modaliteta saradnje kroz USAID projekat “Diaspora Invest”.
“USAID projekat “Diaspora Invest”će osnažiti kapacitete jedinica lokalne samouprave za efikasno uključivanje dijaspore u lokalni razvoj. Zajedno sa partnerskim lokalnim zajednicama, USAID će podržati uspostavljanje lokalnih fondova za podsticanje investicionih projekata dijaspore u partnerskim lokalnim zajedicama lokalne samouprave da podstanku direktna ulaganja dijaspore i druge oblike doprinosa dijaspore lokalnom društvenom i ekonomskom razvoju u svrhu omogućavanja novih investicija otvaranja novih radnih mjesta i intervencija u smislu transfera znanja , prema međusobno usaglašanim osnovama” , napominju iz Projekta.

20 partnerskih gradova i opština potpisivanjem ovog sporazuma šalju jasnu poruku o spremnosti da budu atraktivna destinacija za ulaganja dijaspore, te potvrđuju svoju opredjeljenost otvorenoj i transparentnoj podršci privredi , napominju iz Projekta.
-Veoma mi je drago što se Grad Tuzla našao među 20 odabranih jedinica lokalne zajednice samouprave koja će biti partneri USAID-u u realizaciji projekta. Smatram da u cijeloj BiH još uvijek nisu dovoljno iskorišteni kapaciteti i opredjeljenost dijaspori da daju doprinos ekonomskom razvoju svoje domovine, poput investicija, stanja novih radnih mjesta, prenosa znanja i inovacija. Uvjeren sam da će projekat Diaspora Invest doprinjeti jačanju konkurentnosti domaćeg privatnog sektora kroz prenos znanja i vještine iz dijaspore kao i putem realizacije zajedničkih investicija koje doprinose stvaranju novih radnih mjesta. U ime Grada Tuzle se zahvaljujem Ambasadoru SAD-a i USAID-a na pruženoj mogućnosti da budemo partneri u ovom projektu- izjavio je gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, prilikom potpisivanja Partnerskog sporazuma.

Potpisnici lokalni partneri projekta su: Bosanska Krupa,Brčko Distrikt BH, Cazin, Centar Sarajeva, Istočna Ilidža, Jablanica, Jajce, Kakanj, Konjic, Livno, Lopare, Maglaj , Modriča, Tešanj, Travnik, Tuzla, Vareš, Zavidovići, Zenica i Žepče.U narednom period se očekuje uspostava lokalnih fondova za podršku investicijama dijaspore, koji će biti finansirani od strane USAID projekta “Diaspora Invest” i partnerstva lokalnih zajednica.

Duška REBIĆ
  

Related posts

Predsjedništvo BiH usvojilo Odluku o imenovanju Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara

Dijaspora BiH Administrator

Građani ispred Ambasade Hrvatske: Poštujte suverenitet BiH i njenu nezavisnost

Dijaspora BiH Administrator

Udruženja žrtava ispred Suda i Tužilaštva BiH poručila: Umjesto novih predmeta sa A liste, Tužilaštvo reciklira Dobrovoljačku

Dijaspora BiH Administrator

Subvencije avioprevoza sa Međunarodnog aerodroma Tuzla

Dijaspora BiH Administrator

Osmorka zasjeda u ponedjeljak, Konaković spreman i odustati od pozicije ministra vanjskih poslova

Dijaspora BiH Administrator

Potvrđena optužnica za ratni zločin u Kozarcu

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment