Pogledi

URSD: Dijaspora može biti izuzetno važan faktor u kontekstu zagovaranja za Bosnu i Hercegovinu

Shvatajući značaj dijaspore u kontekstu jačanja međunarodne pozicije države Bosne i Hercegovine, iz Udruženja za razvoj saradnje domovine iz dijaspore skrenuli su pažnju javnosti na nedovoljno iskorišten lobistički potencijal dijaspore, koji je izuzetno izražen i kod nekih drugih dijaspornih zajednica u svijetu.

„U geopolitičkoj klimi koja izgleda kao da je stalno pogođena krizama, uloga diplomatije u zagovaranju i posredovanju čini se kao presudan faktor. Činjenica jeste da su migracije dostigle nivo bez presedana od Drugog svetskog rata, dijaspora je sve više viđena kao uticajan akter i na domaćem i na međunarodnom frontu. Različite dijasporalne zajednice od Iraca, Turaka, Armena, Kurda, Jevreja i drugih, svojim djelovanjem nameću se kao potencijalni diplomatski akter u smjeru predstavljanja, zagovaranja i pregovaranja za domovinu svoga porijekla“, navode iz Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore.

Kako navode, uslijed najveće političke krize koju je zadesila Bosnu i Hercegovinu, bošnjačka, odnosno bh. dijaspora, nameću se kao izuzetno bitan faktoru u kontekstu zagovaranja za Bosnu i Hercegovinu.
„Danas, u vrijeme radikalno difuzne globalne moći, dijasporne zajednice postaju sve značajniji agenti diplomatije i razvoja. Neke vlade gledaju na dijasporu kao na soft power resurs koji proširuje kapacitete državne diplomatije. Institucije i programi se stvaraju da angažuju dijasporu kao agente diplomatskih i razvojnih ciljeva. U isto vrijeme, dijaspora se aktivno uključuje u arene transnacionalne trgovine, komunikacija i politike na načine koji narušavaju ustaljene normative, ideje i prakse globalnog upravljanja. Uslijed trenutne političke krize u Bosni i Hercegovini, koja se sa pravom ocjenjuje kao najveća od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma do danas, bošnjačka i bh. dijaspora nameću se za izuzetno važan faktor u kontekstu zagovaranja za Bosnu i Hercegovinu u zemljama u kojima trenutno žive“, poručuju iz URSD-a.

Ono na što posebno skreću pozornost iz Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore jeste politički aktivizam u dijaspori. Naime, pojedinci od Australije do Velike Britanije značajan su potencijal i resurs na koji se iz domovine mora obratiti pažnja. Također, u saopćenju se navodi da je odgovornost i na dijaspori, te da i ona treba biti spremna da se odazove na sve pozitivne probosanske inicijative koje dolaze iz domovine.

„Mnogi građani bh. porijekla politički su aktivni u dijaspori, što im pruža mogućnost odlučivanja i zagovaranja, što je jedan izuzetno važan potencijal koji se mora iskoristiti u ovim izuzetno značajnim trenucima za državu Bosnu i Hercegovinu. Podsjećanja radi, građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine članovi su njemačkog Bundestaga, australijskog Parlamenta, regionalnih i lokalnih Vijeća širom Skandinavije u Velikoj Britaniji je i baronesa koja je rođena u našoj zemlji. Ovu samo neki od primjera koliko Bosna i Hercegovina ima veliko bogatstvo u dijaspori, a koje mora biti bolje iskorišteno. Odgovornost na tome jeste podjednaka između dijaspore i domovine, a samo međusobnim sistematskim djelovanjem moguće je postići uspjeh u interesu domovine Bosne i Hercegovine.

Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore poziva političke predstavnike u Bosni i Hercegovini da iskoriste znanje i iskustva političara i aktivista u dijaspori, a u interesu države Bosne i Hercegovine. Dužnost dijaspore jeste odazvati se svim pozitivnim i probosanskim inicijativama koje dolaze iz domovine, jer samo konkretnim djelovanjem može doći do željenih promjena na međunarodnom planu, potrebnih za prevazilaženje političke krize koju su izazvali predstavnici vlasti manjeg bh- entiteta RS, predvođenih Miloradom Dodikom, konstatirali su na kraju iz Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore.

URSD

Related posts

IGK reagovao na provokaciju u Prijedoru: Na Dan bijelih traka žele slaviti rođendane Viktora Orbana i Željka Mitrovića

Dijaspora BiH Administrator

Švedski poslanik: Šta radite da spriječite novi krvavi rat u BiH?

Dijaspora BiH Administrator

POPIS ILI OTPIS: CRNOGORCI I MANJEBROJNI NARODI NA UDARU

Dijaspora BiH Administrator

RAT U UKRAJINI I ,,RUSKI SVIJET”

Dijaspora BiH Administrator

Uglednici ima li vas? – Ko da Bosnu spremi za odbranu?

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Proglasite 8. decembar Danom sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment