Pogledi

URSD: Dijaspora može biti izuzetno važan faktor u kontekstu zagovaranja za Bosnu i Hercegovinu

Shvatajući značaj dijaspore u kontekstu jačanja međunarodne pozicije države Bosne i Hercegovine, iz Udruženja za razvoj saradnje domovine iz dijaspore skrenuli su pažnju javnosti na nedovoljno iskorišten lobistički potencijal dijaspore, koji je izuzetno izražen i kod nekih drugih dijaspornih zajednica u svijetu.

„U geopolitičkoj klimi koja izgleda kao da je stalno pogođena krizama, uloga diplomatije u zagovaranju i posredovanju čini se kao presudan faktor. Činjenica jeste da su migracije dostigle nivo bez presedana od Drugog svetskog rata, dijaspora je sve više viđena kao uticajan akter i na domaćem i na međunarodnom frontu. Različite dijasporalne zajednice od Iraca, Turaka, Armena, Kurda, Jevreja i drugih, svojim djelovanjem nameću se kao potencijalni diplomatski akter u smjeru predstavljanja, zagovaranja i pregovaranja za domovinu svoga porijekla“, navode iz Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore.

Kako navode, uslijed najveće političke krize koju je zadesila Bosnu i Hercegovinu, bošnjačka, odnosno bh. dijaspora, nameću se kao izuzetno bitan faktoru u kontekstu zagovaranja za Bosnu i Hercegovinu.
„Danas, u vrijeme radikalno difuzne globalne moći, dijasporne zajednice postaju sve značajniji agenti diplomatije i razvoja. Neke vlade gledaju na dijasporu kao na soft power resurs koji proširuje kapacitete državne diplomatije. Institucije i programi se stvaraju da angažuju dijasporu kao agente diplomatskih i razvojnih ciljeva. U isto vrijeme, dijaspora se aktivno uključuje u arene transnacionalne trgovine, komunikacija i politike na načine koji narušavaju ustaljene normative, ideje i prakse globalnog upravljanja. Uslijed trenutne političke krize u Bosni i Hercegovini, koja se sa pravom ocjenjuje kao najveća od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma do danas, bošnjačka i bh. dijaspora nameću se za izuzetno važan faktor u kontekstu zagovaranja za Bosnu i Hercegovinu u zemljama u kojima trenutno žive“, poručuju iz URSD-a.

Ono na što posebno skreću pozornost iz Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore jeste politički aktivizam u dijaspori. Naime, pojedinci od Australije do Velike Britanije značajan su potencijal i resurs na koji se iz domovine mora obratiti pažnja. Također, u saopćenju se navodi da je odgovornost i na dijaspori, te da i ona treba biti spremna da se odazove na sve pozitivne probosanske inicijative koje dolaze iz domovine.

„Mnogi građani bh. porijekla politički su aktivni u dijaspori, što im pruža mogućnost odlučivanja i zagovaranja, što je jedan izuzetno važan potencijal koji se mora iskoristiti u ovim izuzetno značajnim trenucima za državu Bosnu i Hercegovinu. Podsjećanja radi, građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine članovi su njemačkog Bundestaga, australijskog Parlamenta, regionalnih i lokalnih Vijeća širom Skandinavije u Velikoj Britaniji je i baronesa koja je rođena u našoj zemlji. Ovu samo neki od primjera koliko Bosna i Hercegovina ima veliko bogatstvo u dijaspori, a koje mora biti bolje iskorišteno. Odgovornost na tome jeste podjednaka između dijaspore i domovine, a samo međusobnim sistematskim djelovanjem moguće je postići uspjeh u interesu domovine Bosne i Hercegovine.

Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore poziva političke predstavnike u Bosni i Hercegovini da iskoriste znanje i iskustva političara i aktivista u dijaspori, a u interesu države Bosne i Hercegovine. Dužnost dijaspore jeste odazvati se svim pozitivnim i probosanskim inicijativama koje dolaze iz domovine, jer samo konkretnim djelovanjem može doći do željenih promjena na međunarodnom planu, potrebnih za prevazilaženje političke krize koju su izazvali predstavnici vlasti manjeg bh- entiteta RS, predvođenih Miloradom Dodikom, konstatirali su na kraju iz Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore.

URSD

Related posts

IGK odgovorio Orbanu: Bošnjaci – bosanski muslimani su drevni, evropski narod

Dijaspora BiH Administrator

UKRAJINSKA ODBRANA I PORAZ PUTINOVE POLITIKE

Dijaspora BiH Administrator

Zaustavite ruski fašizam-Стоп російському фашизму

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Visoki predstavnik treba znati da su uzaludni pokušaji povratka paradržavne tvorevine Herceg Bosne

Dijaspora BiH Administrator

Tegeltija traži da Njemačka etnički ‘očisti parlament od Bošnjaka’ po uzoru na RS!?

Dijaspora BiH Administrator

Emir Ramić: Oni u i van BiH koji kritikuju Reisa zaboravljaju na genocid nad Bošnjacima, koji nije sankcionisan nego je nagrađen

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment