Globus

UKRAJINA U VRTOLGU RATA I BORBI PROTIV RUSKOG AGRESORA

U vrtlogu rata koji traje u Ukrajini đe ruske i plaćeničke trupe se grčevito bore da održe svoje položaje ne birajući sredstva da ostvare zvoj zlonaum i mračni cilj u ideji ka obnovi nekog novog Moskovskog carstva. Apokaliptične slike stradalih uništenja materijalnih i kulturnih dobara pljački, silovanja, ubistava i progona staraca i đece su svakodnevne slike. Ukrajinci se bore ne odstupajući od svoje ideje jedinstva i očuvanja vlastitog identiteta. Mnogo puta je Ukrajina kroz svoju dugu ali često bolnu istoriju branila kontinuitet svoga postojanja ali i mnogo puta stradala u različitim ratnim igrama poodavno krvavog Kremlja i poslednjeg diktatora kojiu želi ,,svoj svijet” u kome će on biti jedno i jedino ,,obožavano božanstvo” slika slična nekim drugim mračnjim istorijskim ličnostima koje su željele da preuređuju Evropu i svijet. U vom Ratu Rusija je napravila svoju sopstvenu nacional-šovinističku matricu ali i krilaticu rat protiv perpekitive i budućnosti zarad podsjećanja i obnavljanja ,,slavne prošlosti.

Rusija je vojnu okupaciju Ukrajine započela sa vrlo taktički razrađenim planom, no nisu računali na brz i jak otpor Ukrajine i Ukrajinaca. Čak je i zvaničan perfidni naziv naziv ruske vojne intervencije, Specijalna vojna operacija osmišljen kako se sukob nebi predstavio kao stvarno stanje okupacije i rata no ubrzo smo svi uvidjeli koja je krvava pozadina sukoba. Rusija je na granicama Ukrajine mjesecima pripremala svojne vojno-oklopno-mehanizovane, artiljerijske i druge vojne jedinice, i snage igrajući iz prva svoju opasnu psihološku igru i taktiku sa ciljem zastrašivanja Ukrajine. Obajvještajne službe Rusije dale su pogrešnu sliku o Ukrajini lošim procjenama i spremnosti regularne ukrajinske vojske za pružanje otpora, očekivali su masovnu predaju Ukrajinaca. Ipak, bezbjedonosne snage Ukrajine su pokazale da neće pokleknuti pred svojim neprijateljam već da će braniti svaki pedalj svoje države. Nažalost, na tom putu odbrane suvereniteta i integriteta pali su mnogi heroji Ukrajine. Generalštab snaga armije Ukrajine uz bogato iskustvo i zapadni vojni stručnjaci su ispravno donijeli zaključak da je ključ uspješne odbrane od ozloglašenih ruskih trupa i Wgnerovih plaćenika u očuvanju i jačanju odbrambenih pozicijama sa kojih mogu čvrsto da drže položaje ali i da čuvaju svoje resurse.

Kraj rata se mora desiti kad-tad i pad i kraj  Vladimira Putina se mora desiti kad-tad. No iza mračne imperijalističke politike ostaće decenije koje će biti potrebne da se Ukrajina obnovi. Milijarde eura odštete, izgubljeni životi, stradala djeca, silovanja i masovni zločini ostaviće trajne posljedice i ta rana neće nikada zarasti ona će biti ,trajni spomenik ideologiji zla zvanog ,,ruski svijet.” Putin optužuje zapad da želi vidjeti ,,pad Rusije” nesvjestan svog autokratskog djelovanja i svoje diktature da pogleda istini u oči. Svega na par sati od početka parade na Dan pobjede u Moskvi on je u svom maniru dao mig da se ispale rakete prema Ukrajini. To je lični rat Vladimira  Putina, ostarjelog potrošenog obajvještajca koji je želio da uđe u krug najvećih ruskih vođa osvajanjem Ukrajine, da bi bio slavljen kao Petar I. Aleksejevič, odnosno Petar Veliki. Umjesto oreola slave i lovorovih vijenaca on će postati Ivan IV. Vasiljevič poznatji kao Ivan Grozni, jer mu ipak nije mnogo biološkog vremena ostalo da postane svetac ,,novomučenik sa blagoslovom odavno dogmatske Ruske pravoslavne crkve. Ipak umjesto tog ,,oreola” ako poživi naravno deočekaće ga Haški đe će zajedno sa svojom pravoslavnom ali i drugom ,,ratnom sabraćom” skončati svoj život poput mnogih ,,heroja” počevši od onih iz čuvenih Nirberških procesa. Ne smijemo zaboraviti da su Ukrajinci  najveća evropska nacija koja se vjekovima borila da sačuva svoju državu i njene granice ali i svoj jezik, crkvu i identitet. Iako su početkom XX vijeka (od 1917. do 1921. godine) postojale čak tri zasebne ukrajinske države, potpunu nzavisnost Ukrajina je steka 1991 kada je SSSR doživio svoj potpuni slom. Ovo nije samo odbrana Ukrajine ovo je borba za viševjekovna stradanja i nepravde.

SLAVA UKRAJINI SLAVA SVIM SINOVIMA I ŠĆERIMA PALIM ZA NJENU SLOBODU

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Related posts

STRADALE ŽRTVE KATINJSKOG MASAKRA OČEKUJU PRAVDU

Dijaspora BiH Administrator

Događaj označava poseban i revolucionaran napredak: Taksi dronovi na pariskom nebu

Dijaspora BiH Administrator

Rim: Mladi Evrope za Balkan

Dijaspora BiH Administrator

 RAT U UKRAJINI-POSLJEDICA RUSKOG IMPERIJALIZMA

Dijaspora BiH Administrator

Njemačka: Zahvaljujući migraciji rekordan porast stanovništva u protekloj godini

Dijaspora BiH Administrator

AZERBEJDŽAN KROZ PRIZMU 105 GODINA NEZAVISNOSTI

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment