Dopunske škole

Učenici škole bosanskog jezika u i Viktoriji svečano obilježili matursko veče 16. generacije maturanata

U petak 17. decembra 2021. godine u svečanoj sali raskošnog hotela Grand Stars Reception u Sjevernoj Altoni u Melbournu, u saveznoj državi Viktoriji, održano je matursko veče 16. generacije maturanata Bosanske škole.

Zajedno sa svojim nastavnicima, roditeljima, drugim učenicima, brojnim gostima, zvanicama iz VSL-a, Viktorijanske škole jezika, državne australske institucije pod čijim okriljem se izučava i bosanski jezik, te počasnim konzulom BiH za Novi Južni Vels, gospodinom Amirom Šahinovićem, maturanti su na veoma radostan i svečan način obilježili kraj svog školovanja u Bosanskoj školi. U okviru svog redovnog srednjoškolskog obrazovanja u Australiji, oni su mogli izabrati bosanski jezik kao izborni predmet i ravnopravno sa drugim izbornim predmetima polagati ga usmeno i pismeno, te osvojenim rezultatima krenuti sa upisom željenih fakulteta i započeti svoje akademsko obrazovanje. Tako su i ove godine maturanti iz dva centra u Melbournu – Noble Parka i Caroline Springsa putem škole bosanskog jezika održali posebne, lične, tradicijske, jezičke i kulturološke veze sa Bosnom i Hercegovinom – domovinom njihovih roditelja i predaka.

Zvanični dio programa otvorila je predsjednica Udruženja nastavnika i roditelja bosanskog jezika i Viktoriji, Aiša Hadžiahmetović, koja se u svom pozdravnom govoru zahvalila svima onima koji pružaju podršku školi omogućavajući tako njeno postojanje, i naravno, čestitajući maturantima na njihovom izuzetnom uspjehu. Posebna zahvalnost je upućena roditeljima učenika, čija je volja i ustrajnost da šalju djecu u bosansku školu inspirativna, jer ukazuje na ogromnost ljubavi koju gaje prema svojoj prvoj domovini – Bosni i Hercegovini i zbog čega su istinski heroji škole.

Svojim dolaskom iz Sydneya, matursko veče uveličao je počasni konzul, gospodin Amir Šahinović, dodijelivši pohvale najboljim maturantima iz generacije 2020, a koje već tradicionalno šalje ambasada BiH u Canberri. Prošle godine najbolji su bili Hana Makaš, Benjamin Đogić, Adna Kašić i Deen Selmanović. U svom obraćanju konzul se osvrnuo na historijat imenovanja bosanskog jezika i između ostalog rekao:

„Bosanski jezik je nastao na prostoru koji se već hiljadu godina Bosnom zove, a Bosna i njeni stanovnici – nekada Bošnjaci ili (dobri) Bošnjani – jedan narod i jedan jezik, izloženi različitim civilizacijskim i kulturološkim uticajima. Mi smo narod sa veoma starom historijom i kulturom. I upravo vi ste nam garant da će naš jezik i kultura opstati u budućnosti. Zato sam ponosan na sve vas.”

U ime Viktorijanske škole jezika prisutnima se obratio dr. Felix Siddell, koordinator iz centra zapadnog dijela Melbourna, istakavši važnost očuvanja jezičke posebnosti i identiteta u multikulturalnom australskom društvu. 

U svom obraćanju dr. Siddell je istakao: „Uživajte u jeziku, u izgovoru, gramatici, rječniku… sve je to odličan način da održavate vaše možda ćelije budnim. Ako se stidite da vježbate vaš bosanski sa roditeljima ili rodbinom, ne zaboravite na ovu australsku poslovicu: Ono što ne koristiš, to gubiš. Vježbanje čini savršenstvo.” 

A o svojim utiscima o samoj večeri, rekao je sljedeće: „Ovo je izuzetno veče uz snažno prisustvo muzike- sevdalinke… također sam posebno oduševljen najmlađom grupom učenika, njihovim nastupom, recitovanjem, glumom, doživljajem jezika. Odličan rad!”

Prisutnima se obratio i glavni imam Islamskog centra „Deer Park”, profesor i hafiz Halil Mehtić koji je nedavno doputovao iz Bosne i Hercegovine i stupio na novu dužnost.

A braća Edhem i Rešad Čustović, osnivači fondacije BH Futures Foundation, koja potencira razmjenu studenata između BiH i Australije, stalni su donatori škole, pa su i ove godine vrijednim novčanim poklonima nagradili najbolje maturante. 

Posebnim govorom maturantima i prisutnima se obratio Edhem Eddie Čustović, inače predavač na La Trobe univerzitetu u Melbourneu, i između ostalog rekao: „Ove simbolične nagrade su samo jedna mala sitnica, koju mi smatramo potrebnim da bismo dodatno uvažili rezultate naših studenata, njihovog uspjeha i njihove želje da uče bosanski jezik… učiti bilo koji jezik je nešto što svako treba da čini, ali učiti svoj jezik je možda najveći patriotski akt koji možete učiniti.”

Jedan od laureata generacije maturanata 2020. bila je Hana Makaš. Zbog izuzetno visokih rezultata nagrađena je i specijanom pohvalom premijera Viktorije Daniela Andrewsa, a u svojim impresijama u vremenu provedenom u Bosanskoj školi rekla je između ostalog: „Šaljite svoju djecu u Bosansku školu. Ja sam žrtvovala svoje subote punih 12 godina koliko sam pohađala školu, i ne bih to nikada mijenjala za neku drugu aktivnost. Osim znanja i ljubavi prema našoj domovini, iz škole nosim najbolje uspomene.”

Nastavnice koje su izvele 16. generaciju maturanata bosanskog jezika Sada Makaš i Mineta Hadžiavdić dirljivim riječima su se obratile svojim učenicima i zaželje im sve najbolje u budućem školovanju uz amanet da i dalje njeguju i čuvaju bosanski jezik kao dio svog identiteta, jer u maternjem jeziku prepoznajemo sebe i dio svoje duše, kako je to lijepo rekla nastavnica Sada.

Nakon zvaničnih obraćanja i čestitanja uslijedio je umjetnički dio programa koji su oblikovali nastavnici i njihovi učenici. Nastavnici su govorili poeziju, Senad Makaš čuvenu pjesmu „Bosna” Nedžada Ibrišimovića, a Aiša Hadžiahmetović svoje pjesme „Probuđeni”i „Da su moje pjesme.” Učenici starijih razreda priredili su recital iz „Putopisa” Alije Isakovića. Specijalni gosti bili su majstori sevdaha i sevdalinke, gospodin Kadir Đulović, sazlija, Jasna Dolić, bosanska pjevačka diva u Australiji i njen brat Jasmin Dolić na harmonici. 

Ipak, najveće oduševljenje izazvali su najmlađi učenici bosanske škole iz centra Caroline Springs. Belma, Naida, Kaid, Iman, Amila, Imran i Azra Melek izveli su recital „Imam nešto važno da ti kažem” i svojim recitovanjem, glumom i načinom komunikacije s publikom izazvali su ovacije i zarobili srca prisutnih. 

Vrhunac maturske večeri bila bila je dodjela diploma i poklona maturantima, te zajedničko fotografisanje s roditeljima, nastavnicima i prijateljima.

Na kraju večeri, tj. nakon dodjele zahvalnica i priznanja sponzorima škole, donatorima večeri i specijalnim gostima, uz muziku, pjesmu i ples,  vođeni repertoarom muzičara Admira Tokića, svi prisutni su se zabavljali do ponoći. 

Sve u svemu, bilo je to veče za pamćenje. U atmosferi  međusobnog poštovanja i zahvalnosti Bosanska škola u Viktoriji je pokazala ne samo dobre organizacijske sposobnosti, već i lice istinske ljubavi u plemenitoj ideji povezivanja kultura Australije i Bosne i Hercegovine. 

Piše: Aiša Hadžiahmetović

Related posts

STUTTGART: POČELO IZVOĐENJE NASTAVE I U BOSANSKOJ ŠKOLI U WANGENU

Dijaspora BiH Administrator

“Mostovi”: Bosanska škola u srcu Beča povezuju ljude

Dijaspora BiH Administrator

Bošnjački Islamski Centar Hamilton – Bosno i Hercegovino – Sretan ti Dan državnosti!

Dijaspora BiH Administrator

Sydney: Bosanska etnička škola obilježila je kraj školske godine i novi rođendan

Dijaspora BiH Administrator

Ticino: Izvedena predstava “Učionica”

Dijaspora BiH Administrator

Danska: U dopunskim školama u upotrebi “Početnica”, dvojezični dansko–bosanski udžbenik

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment