Film/TV

U žiriju slijedećeg Berlinalea nalazi se i bh. kasting direktorica Timka Grahić alias Grin

Svoje 72. izdanje Međunarodni filmski festival u Berlinu, planira od 10. do 22. februara 2022. godine. Jedan od najčuvenijih planetarnih festivala sedme umjetnosti, već 25 godina odabira i najuspješnijeg mladog glumca i glumicu. Imena dvadeset kandidatkinja i kandidata bit će objavljena sredinom januara. U žiriju jubilarnog izbora za Shooting Stars nalazi se i bosanskohercegovačka kasting direktorica Timka Grahić alias Grin, koja je birala umjetničke ekipe ostvarenja poznatih reditelja : Jeana-Luca Godarda, braće Dardenne, Marca Bellocchija, Danisa Tanovića, Juanite Willson, Jasmile Žbanić, Antonete Alamat Kusijanović, Aide Begić, Andree Stake, Marion Haensal, Igora Drljače ili Vladimira Perišića.

Jubilarni izbor

Pedesetgodišnja Grahić-Grin je i članica AMPAS-/Academy of Motion Pictures Arts and Sciences/, Europske filmske akademije, američkog Casting Society kao i ICDN-a/ Chair of International Casting Directors Network/. 

U žiriju su također švedski reditelj gruzijskog porijekla, Levan Akin, talijanska glumica Sara Serraiocco koja je snimala sa Giovannijem Veronesijem i Marcom Danielijem, kao i luksemburški producent Bernard Michaux, te njemački filmski konzervator, specijalist i kritičar Yun-hua Chen, saradnik Cinephila ili Film Internationala.

U žiriju jubilarnog izbora za Shooting Stars nalazi se i bosanskohercegovačka kasting direktorica Timka Grahić alias Grin

Izbor European Shooting Stars finansiraju i podržavaju Program Media Europe i Institut za promociju filmske umjetnosti. Izbor za najboljeg starokontinentalnog mladog glumca ili glumicu postoji od 1998. godine, a odabranih 20 kandidata prisustvuju radionicama, medijskim konferencijama, susretima s kasting direktorima, rediteljima i producentima, u okviru Berlinalea.

Džana Mujadžić

Related posts

Svjetska turneja “Deset u pola”: “Radi se o toploj, ljudskoj priči, o prijateljstvu ali i o Sarajevu

Dijaspora BiH Administrator

NEW YORK: OBJAVLJEN JE PROGRAM OSAMNAESTOG BOSANSKO-HERCEGOVAČKOG FILMSKOG FESTIVALA

Dijaspora BiH Administrator

Glumac Tarik Džinić: U Hrvatskoj snimio novu seriju, nedostaju mu pozorišne daske

Dijaspora BiH Administrator

Međunarodi filmski festival u Cannesu: Poseban šarm voditeljice Virginie Efira

Dijaspora BiH Administrator

Po izboru mladih iz 42 evropske zemlje, najbolji dokumentarac Animal

Dijaspora BiH Administrator

SJAJ GLUMAČKE VIRTUOZNOSTI – ANA VUČKOVIĆ U KONTEKSTU SAVREMENE UMJETNOSTI

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment