Vijesti

U Luksemburgu obilježen 9. januar, dan početka genocida nad Bošnjacima

U Luksemburgu je u subotu, 13. januara 2024. godine, održana tribina povodom 9. januara, dana početka posljednjeg genocida nad Bošnjacima, koji Odbor za obilježavanje genocida u Srebrenici – Luksemburg organizuje svake godine.

Gosti tribine su bili pripadnici udruženja boraca “Crni labudovi”, koji su se po prvi put od svog osnivanja odazvali pozivu iz dijaspore i time odali veliku počast Bošnjacima Luksemburga.

Tribini je prisustvovalo više od dvije stotine Bošnjaka iz BiH i Sandžaka  i predstavnici džemata i udruženja iz Luksemburga i susjednih zemalja. 

Tribina je počela intoniranjem himne Luksemburga, a potom i Bosne i Hercegovine. Mladi efendija Rijad Sušić proučio je nekoliko prikladnih ajeta iz časnog Kur’ana, a desetogodišnji Muhamed Omerović je izveo recitaciju “Sanjam majko”, posvećenu ”Crnim labudovima”.

Uime Odbora skupu se obratio Elvedin Halilović koji je obrazložio važnost očuvanja kulture sjećanja na žrtve agresije u Bosni i Hercegovini te je najavio emitovanje kratkog dokumentarnog filma o radu UB “Crni Labudovi” i obraćanje predsjednika Udruženja “Crni labudovi”, pukovnika Avde Subašića, nosioca odlikovanja Zlatni ljiljan.

Pukovnik Subašić se zahvalio organizatoru na pozivu, predstavio prisutne članove Udruženja, a onda govorio o ratnom putu ove proslavljene jedinice.

Jedinica je proizašla iz Patriotske lige, prve organizovane oružane formacije za odbranu Bosne i Hercegovine. Prvi komandant jedinice bio je Mehdin Hodžić, zvani komandant Labud i jedan od devet narodnih heroja naše domovine.

Nakon pogibije heroja Hodžića jedinica uzima ime ”Crni labudovi” a prerastanjem Patriotske lige u Armiju BiH “Crni labudovi” postaju jedinica za specijalne i najteže zadatke pod direktnom komandom glavnog štaba Armije RBiH.

Teško je nabrojati sve značajne podvige ove jedinice jer ona nije držala dijelove linije fronta nego je raspoređivana na brojne zadatke. Među najznačajnijim poduhvatima su zauzimanje Oštrih stijena, četničkog utvrđenja iznad Sarajeva sa koga su snajperi ciljali sve što se kreće, te brda Zlatar iznad Konjica i Fojnice koje su jedinice HVO-a držale na nišanu.

Među najvećim uspjesima “Crnih labudova” je činjenica da nijedan njen pripadnik nije optužen pred sudom u Hagu. Niko nikada iz ove jedinice neće biti optužen jer je viteštvo bila ruka vodilja i zarobljenim niko nije smio naudit, ranjenim neprijateljskim vojnicima je obavezno ukazivana ljekarska pomoć.

Jedinica je imala 79 šehida, 340 ranjenih a 22 borca su dobitnici najvećeg ratnog odlikovanja “Zlatni ljiljan”. 

Danas UB “Crni labudovi” svoj fokus stavlja na edukaciji mladih, očuvanju kulture sjećanja na Armiju RBiH i “Crne labudove”, jačanju svijesti o obavezi i odgovornosti preživjelih, za porodice šehida i ratnih vojnih invalida.

Za sve što su postigli u odbrani i oslobađanju Bosne i Hercegovine, Odbor za obilježavanje genocida u Srebrenici – Luksemburg je na kraju programa dodijelio zlatnu plaketu UB “Crni labudovi”. 

Uime Odbora zlatnu plaketu je uručio Ismet Kehonjić, koji je svoju mladost proveo u Armiji RBIH braneći hrabro i nesebično svoju domovinu i svoj narod.

Program je okončan recitacijom o devet heroja Bosne koju je izvela Elif Muharemović.

 (Preporod.info)

Related posts

ŠVICARSKA: POSTOJBINO MOJA, RODNA GRUDO,    ZEMLJO NAŠA

Dijaspora BiH Administrator

„Dijaspora invest“ projekat USAID-a u Gradu Tuzli

Dijaspora BiH Administrator

Grad Goražde je pozvao svoju dijasporu da i dalje budu na bilo koji način dio ovog grada

Dijaspora BiH Administrator

U Frankfurtu održan skup “Snaga sandžačkog bajraka”

Dijaspora BiH Administrator

Tampa Bay: Bosanac spasio mladića porijeklom iz Hondurasa

Dijaspora BiH Administrator

Kanadska strana ponudila prijedlog Sporazuma o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i Kanade

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment