Vijesti

U Australiji živi 28.426 osoba porijeklom iz BiH

Edhem Čustović, predstavnik bosanskohercegovačke zajednice u Australiji podijelio je podatke Australijskog biroa za statisitku koji je objavio prve podatke sa popisa stanovništva održanog 2021. godine.

Prema podacima popisa, u Australiji živi 28.246 osoba čije je porijeklo iz Bosne i Hercegovine, 164.362 osobe sa porijeklom iz Hrvatske. 94.997 iz Srbije i 2.720 osoba porijeklom iz Crne Gore.

Čustović je podijelio i podatke o broju govornika jezika tako 61 posto ili 17.216 stanovnika australije bosanskohercegovačkog porijekla govori još uvijek bosanski jezik. Sličan postotak stanovnika porijeklom iz Srbije govori srpski jezik 57.297 ili 60 posto. Hrvatski jezik govori 54.115 stanovnika porijeklom iz ove države ili 33 posto.

Od ukupnog broja ljudi čije je porijeklo iz BiH, a žive u Australiji, u Bosni i Hercegovini je rođeno 26.171 osoba. U Hrvatskoj je rođeno 43.303 osobe od ukupnog broja osoba hrvatskog porijekla u Australiji i u Srbiji je rođeno 25.454 osoba koji sada žive u Australiji.

Jedan od pokazatelja dobre integracije bosanskohercegovačke zajednice u Australijsko društvo je i trenutni ministar industrije Australije Edham Husić, čiji je otac Hasib krajem 1960-tih doselio u ovu zemlju iz Bosne i Hercegovine.

Related posts

GORAŽDE ZA BH.DIJASPORU I NJIHOVE POTOMKE

Dijaspora BiH Administrator

Beč: Štand BiH jedan od najposjećeniji na bazaru Ujedinjenih nacija

Dijaspora BiH Administrator

Švedska: Narednog vikenda tribine nevladine organizacije Pokret „Snaga domovine“ iz BiH

Dijaspora BiH Administrator

nstitut za istraživanje genocida Kanada dostavio Tužilaštvu BiH prijavu protiv osuđenog ratnog zločinca Daria Kordića

Dijaspora BiH Administrator

Institut za istraživanje genocida Kanada, pisao rektoru Univerziteta u Beču: Vaš profesor negira genocid u Srebrenici

Dijaspora BiH Administrator

PREDSJEDNIK KBSA AMIR OVČINA SA ZVANIČNICIMA BIH

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment