Vijesti

U 11 švedskih gradova danas su održani protesti za Bosnu i Hercegovinu

Kako kažu organizatori, zabrinuti su za nemire koji se trenutno dešavaju u državi, a koji ih podsjećaju na dešavanja s početka 90-ih godina zbog kojih su morali napustiti državu.

Događaji kojima smo svjedoci posljednjih šest mjeseci previše podsjećaju na predratni period, a bar mi preživjeli imamo dužnost i pravo da se javno oglasimo i jasno kažemo:

Nećemo rat i podjele, kako podjelu naše zemlje, Bosne i Hercegovine, tako i među ljudima. U Bosni i Hercegovini je uvijek bilo mjesta za sve i tako će i ostati, a svi su obavezni da poštuju Ustav i zakone naše države. Dignimo glas protiv zla, jer svaka šutnja znak je odobravanja”naveli su organizatori.

R.S.

Na demonstracijama u Malmöu preko 300 bh. patriota, sa zastavama, transparentima i parolama za mir, jedinstvenu i suverenu BiH, u kojoj mjesta imaju svi koji je osjećaju svojom domovinom

U organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka južna Švedskadžemat Malmö, te bosanskohercegovačkih udruženja iz Saveza bh. udruženja u Švedskoj Skåne i drugih regija, 10. januara 2022. godine, tačno u 12 sati, održane su demonstracije za mir u Bosni i Hercegovini, kojima je prisustvovalo prko 300 bh. i drugih građana, aktivista i patriota, uz uzvikivanje parola za podršku našoj državi, koje su se orile zajedno iz grla svih prisutnih; okupila se BiH u malom, uz učešće i svih drugih građana koji su podržali skup.

image

Na trgu Gustav Adolfs Torget, jednom od centralnih u Malmöu, došla su bh. udruženja BKF “Sarajevo” i “Bosanska krajina” Malmö“Ljilan” Landskrona“BH žena 2000” Helsingborg“Centar aktivnosti” Halmstad, te bh. udruženja i njihovi članovi iz Ystada, Trelleborga, Kristianstada, Lunda, Hörbya, Hööra, Ängelholma, Eslöva i drugih mjesta širom južne Švedske, iz više regija.

BIH JE SUVERENA DRŽAVA

Na demonstracijama za mir u BiH govorio je Hasan ef. Jašarević, koji je kazao:

– Bosna i Hercegovina je nama sve, to je naša rodna gruda i domovina, naša majka, nosimo je u grudima, ona nam daje nadu i pruža ljubav, za nju živimo, zato jednostavno nikome ne damo našu BiH! Nije naša BiH ni previše duga, ni široka, ali jeste u obliku srca. Mi je volimo takvu kakva jeste, niko je ne može dijeliti ni prisvajati, ona pruža zagrljaj svima onima koji u njoj žele živjeti. Svi mi koji smo došli ovdje, da kao patriote podržimo našu BiH jer joj prijete cijepanjem i uništenjem ne znajući da mi to ne damo, kad čujemo njeno ime srca naša zatrepere, tako je bilo, jeste i biće dok je svijeta! Nosimo BiH svaki dan u našim srcima, mi znamo šta je mir jer su nas već izgonili i progonili, nećemo da se to desi i našoj djeci. U našoj domovini ima mjesta za svakog čovjeka nevezano za naciju i vjeru. Mir nema alternativu, nećemo podjele, nećemo rat: ovo su zato mirni protesti, da ukažemo da BiH mora živjeti i da može funkcionisati, ali s onima koji je vole i žele – zato podržavamo centralnu mirovnu manifestaciju u Briselu i u preko 30 gradova širom Evrope, u preko najmanje 11 gradova u Švedskoj. Mir i sloboda, to niko ne smije ugroziti, najmanje oni koji su počinili strašne ratne zločine po cijeloj BiH i genocid u Srebrenici, oni ne mogu biti nagrađeni i slavljeni. Mi ne pravimo razlike među ljudima, BiH pripada svima koji u njoj žive. Ljubav je na prvom mjestu, Ljubav koja se piše velikim slovom, kazao je ef. Jašarević.

image

PORUKA MIRA

Poruka mira na više svjetskih jezika upućena je: Joe Bidenu (SAD), Antoniu Gutererresu (UN), Ursuli von der Lyen (Evropska komisija), Charlesu Michelu (Vijeće EU), Josepu Borrelu (EU – vanjski poslovi), Emmanuelu Macronu (Francuska), Borisu Johnsonu (Ujedinjeno Kraljevstvo), Olafu Scholzu (Njemačka), Justinu Trudeauu (Kanada), Marku Rutteu (Nizozemska), Magdaleni Andersson (Švedska), Mariju Draghiju (Italija), Jonasu Gahr Storeu (Norveška), Metteu Fredriksenu (Danska), Željku Komšiću (BiH), Jensu Stoltenbergu (NATO), Christianu Schmidtu (visoki predstavnik u BiH) i članicama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

image

Poruku mira pročitao je na švedskom Asim Hadžimešinović, predstavnik mladih i BEMUF:

– Obraćamo vam se u ime građana BiH koji su se okupili 10. januara 2022. u Briselu, Londonu, New Yorku, St. Louisu, Ottawi, Torontu, Portlandu, Bostonu, Rimu, Bolonji, Ženevi, Oslu, Stockholmu, Göteborgu, Beču, Köpenhamnu, Sydneyu, Sarajevu, Tuzli i mnogim drugim gradovima diljem svijeta kako bi izrazili svoju krajnju zabrinutost zbog sadašnje političke i sigurnosne krize u BiH.Udruženje “Bosanska krajina”/ Fikret Tufek

REPUBLIKA SRPSKA UNOSI RAZDOR U JEDINSTVENU BIH

U nastavku je Hadžimešinović iz poruke izdvojio: “U oktobru 2021. vladajuća koalicija u bh. entitetu Republika Srpska usvojila je plan za uspostavu nečega što oni nazivaju ‘nezavisna RS u dejtonskoj BiH’. Taj dokument na sedam stranica sadrži konkretne korake za unilaterarno, nezakonito i neustavno preuzimanje državnih nadležnosti na fiskalnom, pravosudnom, odbrambenom. sigurnosnom i mnogim drugim poljima. Ovaj plan je javno dostupan i predviđa, zajedno sa mnogim drugim tačkama, korištenje sile protiv svake državne institucije koja bi pokušala odbraniti ustavni poredak u Bosni i Hercegovini.”Detalj sa protesta u Malmöu/ Fikret Tufek

Pročitao je i sve što dovodi do uznemiravanja bh. javnosti, navodeći da političari iz RS-a žele da rasture BiH i da donesu zakone koje entiteti po ustavu BiH ne mogu donositi. Naglasio je kako je RS usvojila i u Službenom listu objavila neustavni entitetski zakon, stavljajući van snage državni zakon kojim se zabranjuje poricanje genocida u okviru RS-a. Dana 28. decembra 2021. još jedan neustavni zakon objavljen je u Službenom glasniku. Taj Zakon o Agenciji RS-a o lijekovima i medicinskim sredstvima mogao bi, na što je ukazala i EK u svom nedavnom pismu vlastima RS-a, dovesti do kolapsa tržišta lijekovima te time građane lišiti osnovnih lijekova.

Vjerujemo da je poruka objavljena na web-stranicama većine medija, te je nećemo dalje pojašnjavati, a svi koji žele vidjeti u cijelosti mogu je pronaći ovdje.

image

KRLEŽA, SIDRAN I IBRIŠIMOVIĆ

Na skupi je govorio i Fikret Tufek, novinar i publicista:

– U Švedskoj živi preko 100.000 bh. građana, koji su prema bh. ambasadorici Elviri Dilbverović, najbolje integrisana doseljenička grupa, dok nas u zemljama Nordena ima oko 300.000 i to je ogromna društvena snaga koja želi jedinstvenu i suverenu BiH, zemlju sa tisućljetnom historijom. Mladi iz BiH, visokoobrazovani, magistri i doktori nauka su snaga i budućnost naše domovine, oni šire pravu istinu o BiH, jer na ovim prostorima, od kada smo ovdje – oko tri decenije, o bh. građanima se čuje samo najbolje. Mi se ovdje družimo i živimo zajedno, tako treba biti i u BiH, jer ona je “i srpska, i hrvatska i muslimanska”, jer tako je zapisano na Prvoj konferenciji ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu. Zato mi svi u Švedskoj, a skupovi su održani čak u 11 gradova, dajemo bezrezervnu podršku jedinstvenoj BiH. Nacionalisti izmišljaju da mi ne možemo živjeti zajedno, to je priča za malu djecu, mi smo kolijevka zajedničkog života i o tome čak i EU-zemlje od nas mogu učiti.Protest u Boråsu

Nije slučajno pjesnik Muhidin Šarić u pjesmi “Kozarac” napisao:

“Istorijo i kurvo i zmijo / Moraš znati / Jadna li ti mati, / Neko mora / Kozarac da plati! /

Jesi duga / Devedeset druga, / Jesi duga / I crna ko kuga! /

Za nekakve sumnjive dugove / Pobila si sve moje drugove / I tako se krvlju naplatila / Dabogda se nikad ne vratila”Skup u Gislavedu

Govore o tome i veliki pisci: Miroslav Krleža se pita i odgovara: “Šta radi Bosanac na stećku?”

“Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku! Ali, nigdje, nikad, niko nije pronašao stećak na kome Bosanac kleči ili moli. Na kome je prikazan, na kome je prikazan kao sužan…“

Akademik Abdulah Sidran, u pjesmi “Mora”, desetak godina prije agresije na BiH pjeva:

“Pjevam majko, kako sam imao kuću / A sad majko nemam kuće. O tome pjevam, majko./

Kako sam, majko, imao glas, i jezik svoj imao. / A sad nemam glasa, ni jezika nemam. /

Glasom, koga nemam, u jeziku, koga nemam, / O kući, koju nemam, ja pjevam pjesmu, majko.”Naši građani okupili su se i u Växjöu

Ili veliki Nedžad Ibrišimović u pjesmi “Bosna” zbori:

“Skloni obuću kad prelaziš Unu / Savu / Drinu / Operi noge u rijekama / Bosna je ćilimom zastrta.”

Ne bude primijenjeno da poruku šaljem Zoranu Milanoviću i  Miloradu Dodiku, “o pranju sapunom i parfemima”, jer očito nisu čitali Nedžada Ibrišimovića, a nije im mrsko ni vrijeđanje Bošnjaka.

DEMONSTRACIJE U 11 ŠVEDSKIH GRADOVA

Demonstracije za mir u BiH održane su u 11 gradova u Švedskoj: Göteborg, Stockholm, Malmö, Växjö, Västerås, Örebro, Värnamo, Borås, Gislaved, Jönköping, Enköping…

Možda ih je bilo i u drugim mjestima, ali tog prvog dana bar haberi nisu stigli do novinara – ako jesu, javite, objavićemo naknadno, neka se zna i ne zaboravi.

image

DEMONSTRACIJE ZA MIR U BIH

Zapamtiće demonstracije za mir u BiH u Malmöu članovi bh. udruženja “Bosanska krajina” i BKF “Sarajevo” Malmö, “Ljilan” Landskrona, “Žena 2000” Helsingborg, i najmlađi dvogodišnji Hamza Topčibašić koga su na skup doveli babo Halid i mama Sejma, porijeklom iz Trebinja, i najbolja učenica Selma Selava (16) iz Hörbya, u srednjoj školi u Lundu, ali i mnogi odrasli članovi bh. udruženja pri Savezu bh. udruženja u Švedskoj, koji je oformio posebno Koordinaciono tijelo, na čelu sa agilnim Mehom Kapo, koje je radio jako dobro na organizaciji manifestacije u cijeloj Švedskoj.

BHRF/ Fikret Tufek

Related posts

Savez udruženja građana BiH u Norveškoj: Svi zainteresovani za učešće u radu Saveza uvijek su dobrodošli

Dijaspora BiH Administrator

Bosanskohercegovački građani u Švedskoj organizuju demonstracije za mir u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Poslovni skup u New Yorku: Podrška dijaspore firmama u Bosni i Hercegovini

Dijaspora BiH Administrator

Njemačka od 1. oktobra 2023. priznaje vozačke dozvole svih kategorija iz Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

Venesa i Tarik Dugalić, Mirsad Ramić i Mili Selimović izložbom obilježili tri decenije od dolaska bh. prognanika u Norvešku

Dijaspora BiH Administrator

3. JAVNI POZIV ZA DOSTAVU PROJEKTNIH PRIJEDLOGA ZA KORIŠTENJE SREDSTAVA CHALLENGE FONDA

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment