Privreda

Tuzla: Predstavljanje poslovne ideje mladih poduzetnika

U Sali za sjednice Gradskog vijeća Tuzle(zgrada Grafičara) održano je predstavljanje budućih mladih poduzetnika .Ovu fazu projekta „Partnerski pristup lokalnom razvoju Tuzle“ koje realizuje partnerstvo za zapošljavanje u Tuzli.Svoje poslovne ideje predstavilo je 10 učesnika pred Komisijom za ocjenu poslovnih poduhvata i poslovnih planova, a nakon ocjenjivanja za najbolje je obezbijeđena finansijska podrška za početak i razvoj poslovanj u Gradu Tuzli.

Dr.sc. Zijad Lugavić

Ovom događaju je prisustvovao i vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić , koji je ovom prilikom istakao:- Projekat koji prezentujemo je veoma značajan, posebno za mlade nezaposlene osobe.Projekat se realizuje u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada , a finansira Evropska unija. Kroz ovaj projekat će biti obuhvaćeno 120 mladih nazaposlenih osoba kojima će se više linija pružiti prilika prekvalifikacija i stručno usavršavanje za poznatog poslodavca.Druga linija je da 60 mladih nezaposlenih osoba dobije priliku za razvoj poduzetničkih ideja. Ovo je drugi krug ovog procesa kada se prezentuju dobre poslovni planoviu, pod mentorstvom stručnih osoba, koje su razvijale metodologije razvoja ideja u poslovni plan , ukupno je učestvovalo 32 osobe.Komisija će saslušati prezentaciju poslovnih ideja , te ih ocijeniti.Onima koji budu najbolji, minimalno 5 , a ukoliko ih bude i više bit će podržani iz sredstava budžeta ovog projekta do 6.000 KM , naglasio je v.d.gradonačelnik Tuzle, dr.sc.Zijad Lugavić, te dodao: -Za one ideje koje budu podržane kroz ovaj projekat, a odluće da se registruju svoju djelatnost bit će podržani iz budžeta Grada Tuzle kroz projekat „Siguran start“.

Grad Tuzla svake godine podržava osobe koje su registrovale svoju djelatnost u toj ili protekloj godini iz    Budžeta  Grada Tuzle i na takav način mi još jednom podržavamo mlade.Podržavamo dijelom poduzetništvo , njihov opstanak u želji da da rade ovdje i da ovdje imaju budućnost. Protekle godine Grad je podržao 179 osoba , od toga broja 84% su bili mladi poduzetnici što pokazuje opredjeljenje Grada Tuzle, da bude partner mladima, i da želimo da zajedno koračamo kroz partnerstvo graditi kvalitetniju budućnost Tuzle, pojasnio je Lugavić.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Tuzle je jedno od 20 uspostavljenih u zemlji u okviru projekta „Podrške Evropske unije lokalnim partnerstvu za zapošljavanja –Faza II (Lep II) i kojeg Evropska unija finansira sa 4 miliona EURA. 

Duška REBIĆ

Related posts

Mladih sve manje, starih sve više: BiH bi do 2040. godine mogla ostati bez 420.000 radnika

Dijaspora BiH Administrator

Međunarodni sajam građevinarstva i elektro-mašinske industrije u Banjoj Luci: Limometal iz Cazina predstavlja novu auto garažu

Dijaspora BiH Administrator

Stanić Trade drugi najpoželjniji bosanskohercegovački poslodavac u sektoru maloprodaje

Dijaspora BiH Administrator

Poznati vinar Radovan Vukoje: Kamen je duša moje zemlje, moja zemlja je duša moga vina

Dijaspora BiH Administrator

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla održana je prezentacija Tuzlanskog kantona na tržište Evropske unije

Dijaspora BiH Administrator

Šok za putnike: Otkazani letovi iz Tuzle, šta se dešava s avionom

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment