Bosna i Hercegovina

Tuzla: Obilježena godišnjica smrti slikara Ismeta Mujezinovića

Kolektiv Centra za kulturu Tuzla obilježio je dan smrti Ismeta Mujezinovića odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na njegovu humku gdje je sahranjen na  Trnovcu uz suprugu Mariju.

Svjetski slikar i revolucionar Ismet Mujezinović je preminuo 07.01.1984 godine , a vijest o smrti se proširila čitavim prostorima , te su brojne ličnosti iz političke i kulturne sfere svih republika uputili su telegrame saučešća.
Komemorativni skupovi su održani u Tuzli, Sarajevu, Brčkom,Bijeljini , a Komeroracija sjednica društveno-političkih organizacija i Skupštine opštine Tuzla je održana 09.01.1984.godine u Domu JNA Tuzla. U Sarajevu je 10.1.1984 . godine na dan sahrane održana zajednička sjednica  BiH,  Akademije nauke i umjetnosti BiH , Akademije likovne umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i Udruženja likovne umjetnosti BiH.

Na dan sahrane 10.01.1984.godine su se u Tuzli u 14:30 oglasile gradske sirene u znak davanja počasti preminulom umjetniku.Hiljade sugrađana, umjetnika, političara i prijatelja su tada posjetili tadašnju Galeriju jugoslovenskih portreta koju je osnovao Mujezinović u kojem je bio izložen  lijes i posljednji put su se oprostili od Mujezinovića i to u ustanovi u kojoj je ostavio svoj lični pečat svjetski slikar Ismet Mujeznović.
Počasnu stražu na sahrani su držali:Cvijetin Mijatović, Sreten Zimonjić, Franjo Herljević, Hamdija Pozderac, Milanko Renovica, Branko Mikulić  , Emina Zaimović Husein Bakalović.Sahrani je prisustvovao i Marin Cetinjic ispred Savjeta Federacije.

Umjetnička djela Ismeta Mujezinovića i dalje postoje kao zaštićeno dobro BiH,a njegova ličnost i društveni angažman treba da služe svim generacijama, kao uzor i podsticaj za progresivnost i borbu za ljudske ,ali i umjetničke slobode.

Svoju kuću u kojoj je živjeo sa svojom porodicom i stvarao svoja djela Ismet Mujezinović je poklonio Gradu Tuzli i želio da se u njoj održavaju i likovne manifestacije i sve druge, a želio je da mu se kuća naziva Međunarodni Atelje „Ismet Mujezinović“ .
Ismet Mujezinovićč je učesnik NOB-e od 1941 .godine i ostavio je veliki broj djela iz NOB-e , crteža, akvarela, grafike i platna od kojih se mnoga nalaze na zidovima njegovog Ateljea, kao vjećno podsjećanje da je prisutan u svom Ateljeu u svakom trenutku.
Ismet Mujezinović je bio bh student.Završio je likovnu akademiju u Zagrebu , a potom završava kurs historije umjetnosti na Sorboni u Francuskoj. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Duška REBIĆ 

Related posts

Podržite udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ kupovinom Bubamare Tačkice u Konzumu i Mercatoru

Dijaspora BiH Administrator

Mijatović ostao bez sale za Dan državnosti BiH, fašizam živi u Banja Luci

Dijaspora BiH Administrator

Miro Lazović uputio je otvoreni apel građanima da podrže Principe za izmjene Ustava BiH

Dijaspora BiH Administrator

Jajce: Republika Bugarska finasirala rekonstrukciju dječijeg igralište „Bare“

Dijaspora BiH Administrator

Stotine rudara na protestima ispred Vlade FBiH, ori se ‘lopovi’, Džindiću okrenuli leđa

Dijaspora BiH Administrator

Fond PIO RS privremeno obustavio isplatu 22.628 penzija

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment