Bosna i Hercegovina

Tuzla: Obilježena godišnjica smrti slikara Ismeta Mujezinovića

Kolektiv Centra za kulturu Tuzla obilježio je dan smrti Ismeta Mujezinovića odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na njegovu humku gdje je sahranjen na  Trnovcu uz suprugu Mariju.

Svjetski slikar i revolucionar Ismet Mujezinović je preminuo 07.01.1984 godine , a vijest o smrti se proširila čitavim prostorima , te su brojne ličnosti iz političke i kulturne sfere svih republika uputili su telegrame saučešća.
Komemorativni skupovi su održani u Tuzli, Sarajevu, Brčkom,Bijeljini , a Komeroracija sjednica društveno-političkih organizacija i Skupštine opštine Tuzla je održana 09.01.1984.godine u Domu JNA Tuzla. U Sarajevu je 10.1.1984 . godine na dan sahrane održana zajednička sjednica  BiH,  Akademije nauke i umjetnosti BiH , Akademije likovne umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i Udruženja likovne umjetnosti BiH.

Na dan sahrane 10.01.1984.godine su se u Tuzli u 14:30 oglasile gradske sirene u znak davanja počasti preminulom umjetniku.Hiljade sugrađana, umjetnika, političara i prijatelja su tada posjetili tadašnju Galeriju jugoslovenskih portreta koju je osnovao Mujezinović u kojem je bio izložen  lijes i posljednji put su se oprostili od Mujezinovića i to u ustanovi u kojoj je ostavio svoj lični pečat svjetski slikar Ismet Mujeznović.
Počasnu stražu na sahrani su držali:Cvijetin Mijatović, Sreten Zimonjić, Franjo Herljević, Hamdija Pozderac, Milanko Renovica, Branko Mikulić  , Emina Zaimović Husein Bakalović.Sahrani je prisustvovao i Marin Cetinjic ispred Savjeta Federacije.

Umjetnička djela Ismeta Mujezinovića i dalje postoje kao zaštićeno dobro BiH,a njegova ličnost i društveni angažman treba da služe svim generacijama, kao uzor i podsticaj za progresivnost i borbu za ljudske ,ali i umjetničke slobode.

Svoju kuću u kojoj je živjeo sa svojom porodicom i stvarao svoja djela Ismet Mujezinović je poklonio Gradu Tuzli i želio da se u njoj održavaju i likovne manifestacije i sve druge, a želio je da mu se kuća naziva Međunarodni Atelje „Ismet Mujezinović“ .
Ismet Mujezinovićč je učesnik NOB-e od 1941 .godine i ostavio je veliki broj djela iz NOB-e , crteža, akvarela, grafike i platna od kojih se mnoga nalaze na zidovima njegovog Ateljea, kao vjećno podsjećanje da je prisutan u svom Ateljeu u svakom trenutku.
Ismet Mujezinović je bio bh student.Završio je likovnu akademiju u Zagrebu , a potom završava kurs historije umjetnosti na Sorboni u Francuskoj. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Duška REBIĆ 

Related posts

Optuženo 11 osoba za ratni zločin nad Bošnjacima u Zvorniku: Stotine tijela pronađeno u masovnoj grobnici Crni Vrh

Dijaspora BiH Administrator

Kampanja 16.Dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja od 23.novembra do 25 decembra 2023.  

Dijaspora BiH Administrator

Tuzla: Obilježavanje 7.maja Dana zračnog mosta i heroja rata

Dijaspora BiH Administrator

USAID potpisao memorandum o partnerstvu sa 20 jedinica lokalne samouprave, među kojima je i Grad Tuzla

Dijaspora BiH Administrator

Transparency International: BiH druga najlošije rangirana zemlja u Evropi po stanju korupcije

Dijaspora BiH Administrator

Grad Tuzla obilježio 1.mart-Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment