Turizam

Turistički radnici u Unsko-sanskom kantonu prezadovoljni sezonom: Rekordan broj noćenja

Brojke o dosadašnjoj posjeti turista Bosni i Hercegovini premašuju one iz 2022. godine, što posebno raduje sve turističke radnike u našoj zemlji. 

Prirodne ljepote su, najčešće, ono što privlači brojne turiste, a takvim ljepotama se može pohvaliti i Unsko-sanski kanton, koji je rado birana destinacija među turistima iz regiona, ali i sa svih kontinenata.  

Unsko-­sanski kanton zasigurno je dio Bosne koji se može pohvaliti brojnim prirodnim potencijalom. Čist zrak, zemljište, izvorišta pitke i ljekovite vode, umjerena klima…  U ovom kantonu, prema neslužbenim informacijama, bilježi se 20 posto više noćenja u odnosu na prošlu godinu.

– Prije iznošenja statističkih podataka za Grad Bihać moram spomenuti da te iste brojke nisu krajnje relevantne iz razloga što iznajmljivači ili nemaju uopšte Rješenje o pružanju ugostiteljskih usluga smještaja ili ne vrše prijavu domaćih i stranih gostiju na portalu Prijava.ba. Međutim, možemo svakako podvući jednu crtu i sa gledišta brojki, a i sa gledišta posjećenosti turističkoj zajednici, zaključiti da je ovo ipak jedna uspješna sezona, koja još zvanično nije završena, jer nam se uslijed lijepog vremena koje nam svakako ide na ruku i jesenjih manifestacija koje smo obilježili, ova post sezona itekako produžila u smislu dolazaka turista. Trenutni podaci u poređenju sa prošlom 2022. godinom (uporedni period 01.01.2022.- 12.10.2022. i 01.01.2023.-12.10.2023.) govore nam da se radi o povećanju broja turista za oko 33%. Najviše gostiju nam pristiže iz naše zemlje (drago nam je da nas je ostatak BiH prepoznao kao mjesto za idealan odmor, a da ne moraju prelaziti granice naše države), Saudijske Arabije, Hrvatske, Slovenije, Malezije, UAE, Omana, Njemačke, Austrije, Mađarske, Italije, Kuvajta, Srbije, Turske… Posebno nas raduje činjenica da su naši sugrađani prepoznali turizam kao bitnu granu ekonomije, kao i to da se u ljetnoj sezoni javljala potreba i za krevetom više. Pored zavidnih prirodnih ljepota koje su osnov dolazaka turista u naš grad, tu je svakako bitno spomenuti da je mnoge turiste privukao veoma bogat kalendar ljetnih dešavanja. Iz svega navedenog možemo zaključiti da je ljetna sezona 2023. bila izuzetno uspješna i ona nam se pokazala kao “vjetar u leđa” da sezonu 2024. dočekamo još spremniji u nadi da će procenat ostvarenih noćenja biti još veći – kaže Lorena Felić, direktorica Turističke zajednice Grada Bihaća. 

Brojem turista, ali i njihovom potrošnjom zadovoljni su i vlasnici hotela, motela, apartmana, restorana, kafića… Adis Vuković vlasnik je nekoliko ugostiteljskih objekata, ali i motela Bihać. 

– Unsko-sanski kanton i Bihać imaju mnogo ponuditi turistima. Za dalji razvoj potrebno je da svi zajedno, od nadležnih institucija, preko vlasnika motela, hotela, ugostiteljskih objekata učinimo naš kraj još primamljivijom turističkom destinacijom. Našoj sreći nema kraja kada u našim objektima vidimo i ljude sa svih kontinenata koji su zadovoljni našom ponudom i uslugom. Naš motel Bihać dobio je visoke ocjene od svih posjetilaca. Prilikom dolaska u motel gosti dobijaju kartice sa kodom i ovaj princip otključavanja po evropskom standardu olakšava boravak. U okviru motela nalazi se kafić, imate besplatan parking, a tu je i veliki market  – kaže Adis Vuković.  

Samo neke od znamenitosti i ljepota Bihaća su Kapetanova kula, Džamija Fethija, Bihaćki sarkofag, Japodski otoci, Bihaćka Gradska otoka i ”Djevojka s Une”, Stari grad Sokolac, Štrbački buk, Kostelski buk…

Samo osam kilometara od Bihaća, u naselju Kostela, nalazi se jedan od ljepših ukrasa Une, Kostelski buk. Neposredno pored buka nalazi se istoimeni restoran i hotel. Osim u izvrsnoj hrani uživat ćete u nazaboravnom pogledu na jedan od najljepših lokaliteta na smaragdnoj rijeci. U okviru ovog kompleksa nalazi se i mini zoo vrt sa domaćim životinjama u kojem će posebno uživati najmlađi, a u neposrednoj blizini je otok na kojem ćete uživati u šetnji.

– Iza nas je odlična sezona, možda najuspješnija u 22 godine postojanja. Dolaze nam gosti iz svih krajeva svijeta. Najsretniji smo kada nam se gosti vraćaju, jer to je potvrda da su zadovoljni našom hranom i uslugom. Pored restorana imamo hotel sa 120 mjesta za spavanje. Naše najveće bogatstvo je naš radni kolektiv. Neki radnici kod nas su duže od 20 godina. Svi smo kao velika porodica i imamo razumijevanja jedni za druge. Kod nas nema odnosa gazda i radnik, nego smo svi ljudi koji čine sve da se gosti i restorana i hotela Kostelski buk osjećaju kao kod svoje kuće – kaže Zilha Jusić, vlasnica ovog restorana i hotela. 

I Cazin ima mnogo ljepota i znamenitosti po kojima je poznat. Cazin je u našoj zemlji poznat i kao svijetao primjer kako jedan grad može biti čist i naprosto blistati od urednosti. Ovaj grad, posljednjih godina doživio je pravi preporod kada su u pitanju briga o zaštiti okoliša, ali i sistemsko rješenje održavanja čistoće. 

Cazin i njegove ljepote opjevane su u brojnim pjesmama. On je bio i inspiracijama mnogim umjetnicima, slikarima, rediteljima… O postojanju Cazina kroz historiju svjedoče ostaci prahistorijskog i srednjovjekovnog naslijeđa. Ostaci stare tvrđave Ostrošca, Pećigrada, Radetine kule, Stijene i Tršca dominiraju gradom i njegovom okolinom i nalaze se u sklopu zanimljive turističke ponude, no najljepši i najimpresivniji je zamak Ostrožac, izgrađen u neogotskom stilu. On je ujedno i jedna od glavnih turističkih atrakcija Unsko-sanskog kantona.

Po svojim dimenzijama predstavlja jedan od većih utvrđenih gradova u BiH koji odlikuje očuvanost svih faza razvoja, počev od srednjovjekovnog odbrambenog grada, preko znatno proširenog grada u osmanskom periodu, pa do grada s čisto rezidencijalnim karakterom, kakav je bio u periodu austrougarske uprave. Godine 2013. proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine i daje poseban značaj razvoju turizma u Cazinu. 

Sigurno da bi Ostrožac mogao biti puno bolje iskorišten i kada bi nadležni posvetili više pažnje očuvanju i uređenju ovog historijskog spomenika za čiju posjetu turisti plaćaju ulaznicu koja košta 4 KM.

P.R.

Related posts

Za osam mjeseci Bosnu i Hercegovinu posjetilo 962.897 turista

Dijaspora BiH Administrator

U Tuzli je promovisana knjiga “Turizam i procesi upravljanja” autorice Merime Aljić

Dijaspora BiH Administrator

Bosna i Hercegovina ima velike šanse u seoskom turizmu, imamo prelijepa prirodna bogatstva

Dijaspora BiH Administrator

U Neumu još ima dosta turista, možda bude nadmašena i rekordna sezona iz 2019. godine

Dijaspora BiH Administrator

Na gradskom klizalištu Panonike mališani klizači sa maskama uživali su u Klizibalu 2024.

Dijaspora BiH Administrator

Nikad skuplje cijene na Oktoberfestu, među posjetiocima u Minhenu i brojni Bosanci i Hercegovci

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment