Pogledi

Tumačenje ‘Dejtona’: Ne postoji davanje i povlačenje saglasnosti na zakone koje je donijela PSBiH

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH već duže najavljuje, a jučer je to i institucionalno zaokružio, te kreće u opasnu igru iz koje nema povlačenja.

Mnogobrojne su reakcije nakon usvajanja zaključaka u NSRS koji otvaraju put ka rušenju ustavnog poretka BiH. Reaguju domaći ali i strani zvaničnici te upozoravaju da je ovo rušenje ustavnog poretka i nastavak eskalacije odnosa.

Pravni stručnjak Enver Išerić konstatira da je riječ o rušenju ustavnog poretka BiH i da zvuči nevjerovatno da već danas nemamo zasjedanje bilo kojeg državnog organa.

“Da li je nakon toga vanredno zasjedao bilo koji državni organ – agencija-institucija ili da li je makar sazvana sjednica”, upitao je Išerić.

Slaven Kovačević, pravnik uposlen u Kabinetu Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH mišljenja je da ne postoji davanje i povlačenje saglasnosti na zakone koje je donijela Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

“Ali, ako neko hoće da se igra time, onda se može desiti ovo kao na slici iz člana 1. stav 2. Republika Bosna i Hercegovina je bila subjekt međunarodnog prava koja je potpisala međunarodni sporazum, niti jedan entitet nije bio niti će biti subjektom međunarodnog prava. Pa izvolite probati sa svojim iskrivljenim tumačenjima Daytona, kojeg koristite za stvaranje kriza i blokada”, napisao je Kovačević.

Podsjećamo u zajedničkoj izjavi ambasada SAD, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Italije i Delegacije EU povodom dešavanja na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS jasno je navedeno kako odluka NSRS da započne izradu zakona za stvaranje paralelnih institucija u RS predstavlja dalji eskalacijski korak.

– Članovi vladajuće koalicije u RS-u moraju biti svjesni da nastavak ove slijepe ulice osporavanja Dejtonskog okvira šteti ekonomskim perspektivama entiteta, ugrožava stabilnost zemlje i cijelog regiona i ugrožava budućnost BiH u EU. Povećane tenzije i blokada funkcionisanja institucija ograničit će ekonomske mogućnosti koje su dostupne građanima, odvratiti ulaganja i odvratiti pažnju od borbe protiv korupcije. Političari iz RS-a i oni u FBIH imaju priliku da nastave dijalog i hitno pronađu rješenje.

Ohrabrujemo sve lidere da izgrade međusobno povjerenje tako što će odmah napustiti retoriku podjela i eskalacije i vratiti se u državne institucije u punom kapacitetu, gdje mogu razgovarati i o pitanjima o kojima se ne slažu. Fokus sada treba biti na napredovanju u reformama važnim za građane i na putu pristupanja EU – navedeno je u saopćenju.

Patria

Related posts

Uglednici ima li vas? – Ko da Bosnu spremi za odbranu?

Dijaspora BiH Administrator

UKRAJINSKA BORBA OTPOR GENOCIDNOJ POLITICI RUSIJE

Dijaspora BiH Administrator

RAT U UKRAJINI I ,,RUSKI SVIJET”

Dijaspora BiH Administrator

Otvoreno pismo IGK-a načelniku opštine Foča Milanu Vukadinoviću povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu

RUSKI ZLOČINI U UKRAJINI NASTAVAK POLITIKE GENOCIDA

Dijaspora BiH Administrator

IGK poručuje Ćosiću: Ne možeš ušutkati činjenice o najdužoj opsadi jednog grada u modernoj historiji

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment