Kultura

TRIBINA: ISLAMSKI EPIGRAFSKI SPOMENICI

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori  organizuje u Tuzima promotivnu tribinu  ISLAMSKI EPIGRAFSKI SPOMENICI. 

Povodom istoimene knjige koju je priredio arheolog, Burhan Čelebić, govorit će : prof . mr Sait Šabotić, prof.dr Nada Tomović, Enis ef.Burdžović i moderator Mirza Luboder.  

Četvrtak, 3.febrara 2022. u 19 sati. Sala opštine Tuzi.

Epigrafski spomenici pružaju dragocjeni materijal za proučavanje vremena i prilika u kojima su nastali. Od  svog nastanka Islamska kultura je pismu i pisanim formama  (pri)davala izuzetan značaj, što je rezultiralo da su i u ovim krajevima, poslije primanja islama ,ljudi počeli da praktikuju klesanje natpisa na arhitektonskim spomenicima. Na njima se prepoznaju tragovi bitisanja od predislamskog perioda do današnjih dana.Tako epigrafski spomenici pružaju dragocjeni materijal za proučavanje vremena i prilika u kojima su nastali. 

Analizirajući nasljeđe ovog podneblja da se izvesti više sugestivnih zaključaka i pročitati mnogo mudrih poruka kao što je Bili smo poput vas, a vi ćete biti poput nas“. 

Tradicija ukazuje da su samo neki nišani, nadgrobne ploče i mezari grandiozni, bogati i vidljiviji od ostalih. Međutim, u odnosu na današnju razmetljivost lišenu osjćaja ukusa, nekadašnja tradicija izrade nišana – nadgrobnih spomenika, potvrda je da trajno i estetski lijepo zapravo biva ono što je lišeno predimenzioniranosti i dokazivanja dubine ljubavi veličinom nišana spomenika i kompletnog mezara. Tokom decenija i vjekova, nišani koji i danas postoje na prostoru  Crne Gore, ukazuju na civilizacijsku dužnost obilježavanja, čuvanja i održavanja tadicije  sa pono osjećaja za pravu mjeru.

Tribina/ B.P.

Related posts

SAHUDIN KAČAR-ŽIVOTNI PUT OD BIJELOG POLJA DO SARAJEVA

Dijaspora BiH Administrator

Međugradska kulturno-umjetnička manifestacija

Dijaspora BiH Administrator

Izložba Muzeja ratnog djetinjstva otvorena u Tuzli

Dijaspora BiH Administrator

U BKC TK u Tuzli otvorena je izložba „Le Fantome de la liberte“ Džejlane Karaman Pašić

Dijaspora BiH Administrator

Izvedbom predstave „Smrt Omera i Merime „ počeo je program obilježavanja 20-te godišnjice udruge Mladi Tuzle

Dijaspora BiH Administrator

UTICAJ SALKA LUBODERA NA KULTURNI PEJZAŽ CRNE GORE

Dijaspora BiH Administrator

1 comment

Menzo February 3, 2022 at 1:29 pm

Uspjeh

Poštovani ,
Velika mi je čast i zadovoljstvo da sam imao prilike upoznati Gospodina Čelebica i sa sigurnošću tvrdim da je on na ovom podneblju budući najznačajniji kulturni, i naučni autoritet. Svaki uspjeh u budućem radu .
S’poštovanjem

Reply

Leave a Comment