Ostali sportovi

Talentovani bokser Gianni Dedić iz Minhena se preselio u Sarajevo: Želim BiH predstavljati na Olimpijadi

Gianni Dedić je mladi bokser kojem stručnjaci predviđaju blistavu karijeru.

Ovaj talentovani sportista rođen je u Minhenu 15. augusta 2001. godine, ali uvijek je isticao veliku ljubav prema Bosni i Hercegovini. Naime, njegov otac Eniz porijeklom je iz Ključa, dok je njegova majka Etjana iz Prijedora.

Gianni je posljednjih godina bio prvak Njemačke, tri puta bavarski šampion, a bio je i najbolji na jakim turnirima Kalingrad u Rusiji i pobjednik Kupa Black Forrest. Od kraja augusta je stanovnik glavnog grada Bosne i Hercegovine.

– Svakodnevno treniram u Sarajevu. S nestrpljenjem čekam nastup i osvajanje novih medalja i titula, a posebno se radujem nastupima pod bh. zastavom. Uzor mi je bio i ostao Adnan Ćatić. Volim i Muamera Hukića. Od stranih boksera, kao i mnoge druge, fascinira me Muhamed Ali. Boksovao sam za Njemačku u raznim kategorijama, a prelaskom u seniore odlučio sam boksati za BiH, jer mi se pružila mogućnost izbora – kaže Gianni Dedić koji nastupa u kategoriji do 71 kilograma.

Ističe veliku pomoć i podršku uspješnog bh. trenera Almedina Fetahovića, koji je na Mediteranskim igrama 1993. godine osvojio zlatnu medalju za našu zemlju.

– Drago mi je da mi je Fetahović mentor. On je čovjek od kojeg mnogo mogu naučiti i napredovati. Za karijeru svakog mladog sportiste od krucijalnog je značaja posvećenost treninzima i volja trenera da mu prenosi znanje. Mogu reći da sam ponosan i zahvalan što imam za trenera Almedina Fetahovića. Bokserski klub Željezničar ima dugu historiju. U Sarajevu imam odlične uslove, dobre trenere i veoma sam zadovoljan radom. Vjerujem da ću napraviti zavidne rezultate sa Željezničarom za koji sam do sada imao četiri meča i isto toliko pobjeda – kaže Dedić.

Gianni je nedavno debitovao i u profesionalnom boksu.

– Iznenada sam dobio poziv da se okušam i kao profesionalac. Rado sam prihvatio i zabilježio sam pobjedu u debiju. Ipak, profesionalnoj karijeri se namjeravam posvetiti nakon što budem predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Olimpijadi. To je moj prvi cilj – kaže naš talentovani bokser.

P.R.

Related posts

Sve spremno za 21. Memorijalni kickboxing turnir “Braća Bašović”

Dijaspora BiH Administrator

Plivači SPID-a izdominirali na mitingu u Zadru

Dijaspora BiH Administrator

Nuh Hebibović osvojio srebrenu medalju na Svjetskom prvenstvu u Italiji

Dijaspora BiH Administrator

(Video) Bh. MMA borac ušao u ring uz narodnjački hit pa nokautirao protivnika

Dijaspora BiH Administrator

Lejla Njemčević se učvrstila na prvoj poziciji UCI svjetske ranking listi

Dijaspora BiH Administrator

Zeničanin Kenan Penjić novom pobjedom u Njemačkoj osvojio titulu evropskog prvaka

Leave a Comment