Naš prijedlog Vijesti

Švedska: Veče horske pjesme 2022. u Jönköpingu

Divna kulturna manifestacija na kojoj je pjevalo pet horova: „Đerdan“ „BiH“ Värnamo, „BiH“ Norrköping, „BiH“ Gislaved, Ženski hor „Safir“ – „BiH“ Norrköping i „BiH“ Jönköping.

Piše: Fikret Tufek / Fotografije: Amir Islamović

Tradicionalno „Veče horske pjesme“ održano je 10. decembra 2022. godine u Jönköpingu,

uz učešće pet horova: „Đerdan“ „BiH“ Värnamo, „BiH“ Norrköpinga, „BiH“ Gislaved, Ženski hor „Safir“ – „BiH“ Norrköping i „BiH“ Jönköping.

Tokom dana, prrije manifestacije „Veče horske pjesme“, održan je jako uspješan seminar seminar za vođe horova koji je uživo vodio Amir Islamović, a putem linka, u dijelu seminara, javila se mr. prof. etnomuzike Lejla Čausevic Karačić, tema je bila: „Vokalna tehnika i tehnika disanja“.

Ovo prelijepo veče započelo je folklornom igrom najmlađih: djevojčice iz udruženja domaćina „BiH“ Jönköping, nakon čega su uručene zahvalnice i pokloni djeci koja su učestvovala na 25. jubilarnoj Saveznoj smotri kulture i stvaralastva 26. decembra 2022. godine u Malmöu.

Pet reprezentativnih horova

Prvi hor na sceni je bio hor „Đerdan“ iz udruženje „BiH“ Värnamo, pod vodstvom Merime Tihić, a sa pjesmama: „Oj djevojko džidžo moja“, „Zvijezda tjera mjeseca“ i „Kad ja pođoh aman“.

Hor „BiH“ iz Norrköpinga, pod vodstvom Nihada Mujakića, izveo je pjesme: „Jesi li čula dušo“,

„Kraj tanana šadrvana“ i „Djevojka viče sa visoka brda“.

Hor „BiH“ iz Gislaveda, pod vodstvom Jusufa Huseinovica-Gale otpjevao je: „Neko tiho ulicom pjevuši“, „Tebi majko misli lete“ i „Zvijezda tjera mjeseca“.

Ženski hor „Safir“, udruženje „BiH“ Norrköping, pod vodstvom Alise Alilović, predstavio se pjesmama: „Sejdefu majka buđaše“, „Oj djevojko pod brdom“ i „Pismo prijatelju

Hor „BiH“ Jönköping, pod vodstvom Amira Islamovica, imao je čast, da kao domaćin, nastupi na kraju ove lijepe manifestacije. Otpjevali su: „Pošla Sajma“, „Zapjevala Sojka ptica“, „Sinoc ja i moja kona“ i „Tamburasi“.

Zaista uspješna i prava kulturna manifestacija uz lijepo druženje bh. mladosti, djece, omladine i odraslih, sa veoma visokim kvalitetom horskih pjesama, a ako se zna da je sve amaterski, te nakon dvije godine pandemije koronavirusa, onda su utisci jako dobri, uz sve čestitke domaćinima, udruženju „BiH“ Jönköping i predsjedniku Edinu Glavašu, a posebno inicijatoru i nosiocu manifestacije Amiru Islamoviću, koji čini sve da se bh. kultura uspješno širi i u Švedskoj.

Edin Glavaš

– Dragi i poštovani gosti, pripali su mi čast i zadovoljstvo da vas sve mogu srdačno pozdraviti i zaželiti dobrodošlicu u svoje ime, u ime Glavnog odbora našeg udruženja „BiH“ Jönköping, domaćina manifestacije. „Veče horske pjesme“ prvi put je održano 2018. godine, kada smo se potajno nadali da će postati tradicionalno, što ono to danas i jeste, ali zahvaljući vama, jer da nije vas, ništa od ovoga ne bi ni bilo. Uvijek ste nam bili vjerna podrška i aktivni učesnici. Zato vam svima veliko hvala!

Seminar za vođe horova

Veoma uspješan seminar za vođe horova održan je u radnom dijelu 10. decembra 2022. u Jönköpingu.

Samo u dijelu seminara linkom se iz Sarajeva javila mr. prof. etnomuzike Lejla Čausevic Karačić, koja je govorila na temu: „Vokalna tehnika i tehnika disanja“.

Amir Islamović

– Isti dan kada je bilo „Veče horske pjesme“ u Jönköpingu se održao i seminar za voditelje horskih sekcija u organizaciji Saveza (BHRF) i NBV-a , a izvrstan domaćin je bilo je udruženje „BiH“ Jönköping. Seminaru je prisustvovalo oko 60 učesnika iz više bh. udruženja u Švedskoj.

Seminar je započeo okupljanjem i ručkom, a završen je u predvečer prije manifestacije „Veče horske pjesme“. Seminar je bio podijeljen u dva dijela: prvi dio vodio sam kao predsjednik Odbora kulture, bila je analiza kako ovakvi seminari utiču na našu kompetenciju i da li smo nešto naučili edukacijom. Razgovarali smo na koji način da osmislimo buduće seminare da bi bili interesantniji i da su prilagođeniji našem muzičkom znanju; kako animirati odnosno privući mlađi dio bh. populacije, odnosno djecu i omladinu da nam se pridruže u ovakvim aktivnostima, što uključe ovakav vid kulturnog izražavanja. Drugi dio seminara vodila je, video linkom mr. prof. etnomuzike Lejla Čausevic Karačić, tema je bila: „Vokalna tehnika i tehnika disanja“. Vrlo interesantan, zanimljiv i poučan seminar, kako u prvom, tako i u drugom dijelu. Učesnici seminara su zaista bili prezadovoljni, kako temama seminaru, tako i organizacijom. Uz to, taj dan je bila i proba Folklornog ansambla Saveza bh. udruženja u Švedskoj (BHRF). Uspješan domaćin bilo je udruženje „BiH“ Jönköping, kojega svi hvale za pokretanje i održavanje ovako značajne kulturne manifestacije.

Utisci sa manifestacije

Zaista prelijepa manifestacija, zasnovana na tradiciji, od 2018. godine, uz veliko angažiranje domaćina, udruženja „BiH“ Jönköping, na čelu s predsjednikom Edinom Glavašom i njihovim Glavnim odborom, te veliko angažovanje posebno agilnog kulturnog stvaraoca Amira Islamovića, predsjednika Odbora kulture Saveza bh. udruženja u Švedskoj. Time kultura dobija sve značajnije mjesto u sadržajima rada Saveza, ali i lokalnih. Bh. udruženja u Švedskoj, koja se time afirmišu.

Fatima Veladžić predsjednica „BiH“ Värnamo

– „BiH“ Värnamo se rado odazove svake godine na ovu predivnu mnifetaciju: jako pozitivno mišljene već od prvog nastupa. Manifestacija ušla u naša srca, uz to svake je godine kvalitetnija, ljepša i bolja. Svi smo sve bolji zahvaljujići zajedničkom radu uz voćstvo Amira Islamovića. Ove 2022. je to bilo posebno, uz bogat seminar u organizaciji Saveza: čitav dan smo proveli zajedno sa članovima iz pet bh. udruženja, koji imaju isti cilj: očuvanje svega onoga što je bosansko i to sa pjesmom u srcu i duši. Izveli smo sa zanosom horske melodije, uz predivnog domaćina „BiH“ Jönköping, dušom nas primili, iako je tu puno posla i odricanja. Najmlađi su zasladili veče svojom igrom i pjesmom. Veliko hvala svima što sa nama dijele svoje duše i srca, Islamoviću što se bori da se to svake godine ostvari,ali i svima članovima „BiH“ Jönköping, koji su srčano bili pravi domaćini lijepe kulturne manifestacije.

jer jedan covjek nemoze nista sam ako iza njega ne stoje ljudi koji vjeruju u njegovo dobro djelo.

Bih udruzenje Värnamo: predsjednica Fatima Veladžić

Mensur Halimanović predsjednik „BiH“ Norrköping

– Savez bh. udruženja u Švedskoj organizovao je uspješan seminar za članove horskih sekcija uz „Veče horske pjesme“ u Jönköpingu 10. decembra 2022. godine, što ostaje za lijepo sjećanje.

Stručni dio seminara vodili su entuzijasta Amir Islamović i videolinkom mr. prof. Lejla Čaušević Karačić iz Sarajeva i Amir Islamović, predsjednik Odbora za kulturu u Savezu bh. udruzenja u Švedskoj. Ucestvovalo je pet horova. Dobro posjećen seminr, koristan i odlično organizovan. Očekivanja su da će biti još takvih poučnih susreta.

Nazmija Konjević „BiH“ Gislaved

– Vrlo uspješno i lijepo organizovano druženje gdje se je moglo dosta naućiti zahvaljujuci Lejli i Amiru koji su dali sve od sebe da bi seminar bio uspješan. Druženje naveče uz pjesmu je samo šlag na tortu svega onog što smo radili tokam godine. Veliko hvala Savezu bh. udruženja u Švedskoj i „BiH“ udruženju Jönköping na čeulu sa Edinom Glavašom, te Amiru Islamoviću, kao i ostalim članovima koi su učestvovali u organizaciji ove jako uspješne kulturne manifestacije.

Minela Jakupović NBV Jönköping

– Prvo želim da se zahvalim BHRF-u kao i domačinu Bosansko hercegovačkom udruženju Jönköping na pozivu da prisustvujem kulturno-muzičoj manifestaciji Veče horske pjesme.

Zadovoljstvo je slušati i gledati bosance i hercegovce koji predano rade na očuvanju svoje kulture i tradicije kroz pjesmu i sevdah. U ime trezvenjačkog saveza NBV želim našim BH partnerima još mnogo zajedničkih okupljanja i uspješnih projekata.

Izeta Burazerović, „Ljilan“ Växjö

– Divna manifestacija, kakvih treba biti još i više, to je način okupljanja koji je dobrodošao svima nama u bh. udruženjima, jer, horovi su najmasovniji vid okupljanja članova i duša svakog bh. udruženja. Zato je „Veče horske pjesme“ prava manifestacija bh. kulture u Švedskoj.

Spontano se pjevalo i igralo

Na kraju programa su svi učesnici su izišli na scenu i spontano otpjevali pjesmu, nakon čega su se domacini zahvalili gostima i zaželili im sretan put. Prisutni su poželili još muzike pa se i kolo zaigralo. Još jedno lijepo “Vece horske pjesme” je uspješno završeno, do naredne manifestacije 2023. godine!

Udruženje „Bosna i Hercegovina“ Jönköping je u decembru 2018. organizovalo prvo „Veče horske pjesme“ na kojem su učestvovali horovi iz četiri bh. udruzenja Saveza bh. udruženja u Švedskoj.

BHRF Press

Related posts

IMBiH: Upoznajte Bosance koji su izgradili karijere u SAD-u, a sada pomažu razvoju domovine

Dijaspora BiH Administrator

Manchester: Podrška očuvanju mira i prosperiteta u Bosni i Hercegovini

Dijaspora BiH Administrator

Bužimljanin u Ljubljani pronašao novčanik sa dokumenima i novcem i vratio vlasniku

Dijaspora BiH Administrator

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu obilježava 486. godišnjicu neprekidnog rada

Dijaspora BiH Administrator

Anes Hasanbegović imenovan u Savjetodavni odbor za migracije grada Minhena

Dijaspora BiH Administrator

Predstavljanje dvojezične knjige: Recept za jedinstvo različitosti

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment