Naši u tuđini

Švedska: Uspješno djelovanje bh. udruženja „Bosanska krajina“

Tokom 2021. „Bosanska krajina“ Malmö, unatoč pandemiji korone, ostvarila je zavidne aktivnosti. Finansijska potpora komune zbog korone. Najbolja aktivistkinja je Senada Smajić.

Proslava uz završetak kalendarske godine postala je već dugogodišnja tradicija u bh. „Bosanska krajina“ Malmö, jednom od najvećih i najuspješnijih bh. udruženja u Švedskoj, koje sada ima 701 registriranog člana, brojne sekcije i aktive, čiji se članovi redovno okupljaju i rade i u vrijeme korone.

Tradicionalno susret izvršnih organa i aktivista održan je 25. decembra u prostorijama bh. udruženja „Bosanska krajina“ (Ystadvägen 44 / 3. kat), u prisustvu oko 50-tak članova i gostiju.

Ekrem Terzić, predsjednik:

– Ovo je prelijepa tradicija, od osnivanja 3. juna 1995, da se na kraju svake kalendarske godine okupimo i sa aktivistima, gostima i zaposlenima obilježimo kraj kalendarske godine. Tako je i na kraju ove, 2021. godine, koju smo i u vrijeme pandemije uspješno okončali, uz razumijevanje komune Malmö i Uprave za slobodne aktivnosti (Fritidförvaltningen), koja je „Bosanskoj krajini“ dodijelila potporu od 300 000 kruna, što nam je omogućilo i stabilno finansijsko djelovanje, kao i veoma uspješne aktivnosti u svim segmentima rada, koji je bio jako sadržajan.

Asim Cerić, podpredsjednik:

– „Bosanska krajina“ je ponosna na više od 700 registriranih članova, koji su do 29. septembra djelovali tako što se okupljalo po osam članova, nakon čega smo krenuli sa punim aktivnostima svih sekcija i aktiva, uz svesrdnu pomoć NBV-a Malmö. Rezultati nisu izostali, obilježili smo Dan nezavisnosti BiH i imali značajne druge aktivnosti. Najnolji je bio Aktiv žena „Bosanske krajina“, čast mi je da za najbolju aktivistkinju proglasim Senadu Smajić, kojoj dodjeljujemo i posebnu nagradu.

Senada Smajić:

– Uzbuđena sam, govoancija mi ne ide najbolje, rađe to iskažem kroz rad i različite rukotvorevine, ali moram kazati da sam radosna što su me se ostale aktivistkinje odabrale kao najbolju, a puno radimo..!

Novčane nagrade su dobili zaposleni: Ermin Šabić, Enisa Bajramović i Sebina Bajagilović.

Skoro svaki dan u prostorijama bh. udruženja „Bosanska krajina“ djeluju aktivisti kroz različite sekcije i aktive, a među njima najviše je djece i mladih, više od dvije trećine, koji uz potporu NBV-a Malmö i Saveza bh. udruženja u Švedskoj, ostvaruju značajne aktivnosti i rezultate.

Značajnije aktivnosti u 2021. godini bile su: obilježavanje Dana nezavisnosti BiH u Eslövu, gdje je održana regionalna manifestacija u organizaciji Skåne regije (län), ali i druge kulturne aktivnosti, jer je „Bosanska krajina“ bila i ostala BiH u malom, u njoj se održavaju značajne aktivnosti i sadržaji rada.

Planom rada predviđeno je gostovanje seniora folklora na Internacionalnom festivalu u Istambulu u Turskoj, obilježavanje Dana nezavisnosti 1. marta, Susret žena regije Skåne, kupovina narodnih nošnji za djecu i omladinu, a u planu je i izrada monografije „Bosanska krajina“.

Podijeljeno je 10 vrijednih nagrada na tobmoli, a na zabavi je svirao je Orketsar Armina Alagića, uz koji su se članovi i gosti veselili uz domaće specijalitete Aktiva žena „Bosanske krajine“.

Piše: Fikret TUFEK /BHRF

Related posts

Belgija: Leila Agić osvojila drugi mandat u Briselskom parlamentu

Dijaspora BiH Administrator

Promocija knjige Belme Omeragić u Ambasadi BiH u Oslu: Sevdisanje i humanizam

Dijaspora BiH Administrator

Australija: Edhem (Eddie) Čustović dobitnik prestižne nagrada za mlade inženjere

Dijaspora BiH Administrator

IN MEMORIAM: napustila nas je Rabija Arslanagić, dugogodišnja predsjednica Bh-švedskog saveza žena i aktivistkinja Saveza bh udruženja u Švedskoj

Dijaspora BiH Administrator

Milena Rudež dobitnica nagrade ”Meho Baraković” za 2022.

Dijaspora BiH Administrator

Sajma Feratović konstantno radi na očuvanju bošnjačke kulturne baštine

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment