Bosna i Hercegovina

Subvencije avioprevoza sa Međunarodnog aerodroma Tuzla

Vlada Tuzlanskog kantona asaglasila je tekst javnog oglasa o subvencijama avio prevoza sa Međunarodnim aerodrom Tuzla. Skupština je na prijedlog Vlade donijela odluku o izdvajanju 2, 5 miliona KM za subvenciranje troškova avio-prevoza, a nakon što je mađarska aviokompanija WizzAir ukinula svoju bazu u Tuzli. Do kraja sedmice će biti raspisan oglas koji će biti otvoren 10 dana i usaglasili  su tekst javnog oglasa koji ide u proceduru za sve zainteresovane aviokompanije, istakao je direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Dževad Halilčević .
Intenzivno se vode pregovori sa aviokompanijama od odlaska WizzAir o ukidanju baze.Nisu precizirane destinacije, ali se odnose na zemlju Evropske unije i Turske.Imat ćemo letove za Instanbul tri puta sedmično, za Madstricht u Holandiji kao dobre zamjene za Endhover .Već smo imali načelan dogovor sa Air Montenegrom , ali nisu uspjeli pribaviti dozvolju sa Švedskom, Austrijom i Njemačkom.

Na javni poziv se mogu prijaviti dvije kompanije, a subvencija predstavlja jednu vrstu garancije,
za eventualne poslovne gubitke. Ne radimo samo to mi i hrvatska izdvaja 4 miliona godišnje jer im je važan avioprevoz , a i za našu privredu, turizam i ekonomiju je veoma važno da očuvamo ono što smo izgradili u prethodnom periodu, pojasnio je direktor Halilčević.

U ovoj godini sa Međunarodnog aerodroma Tuzla smo prevezli oko 550.000 putnika , a plan je bio da se u ovoj godini sa Međunarodnog aerodroma Tuzla preveze 600.000 putnika .Privode se kraju i radovi na gate 3, atrijum koji čeka tehnički prijem marketinga, kazao je Halilčević.

Duška REBIĆ

Related posts

Optuženo 11 osoba za ratni zločin nad Bošnjacima u Zvorniku: Stotine tijela pronađeno u masovnoj grobnici Crni Vrh

Dijaspora BiH Administrator

Osmorka zasjeda u ponedjeljak, Konaković spreman i odustati od pozicije ministra vanjskih poslova

Dijaspora BiH Administrator

Protesti građana u Sarajevu: Ili ćete raditi ili idete!

Dijaspora BiH Administrator

Predsjedništvo BiH usvojilo Odluku o imenovanju Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara

Dijaspora BiH Administrator

Jajce: Republika Bugarska finasirala rekonstrukciju dječijeg igralište „Bare“

Dijaspora BiH Administrator

Tuzla: Obilježavanje 7.maja Dana zračnog mosta i heroja rata

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment