Pogledi

SRETAN VAM DAN BOŠNJAKA CRNE GORE, DRAGA BRAĆO!!!

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Drag braćo Bošnjaci 22. mart nije samo nacionalni dan Bošnjaka, Crne Gore on je praznik svih onih koji podržavaju očuvanje vašeg vlastitog identiteta, kulture, bosanskog jezika, istorije, običaja, vjere i još mnogo toga što vas čini ljepšim i bogatijim na ovom svijetu-dunjaluku. Iako savremena istorija nije bila nažalost naklonjena prema vama prošli ste kroz brojne iseljeničke-muhadžirske puteve, stradanja, golgote, progone ostali ste VELIKI. Vrata vaših gostinskih-musafirskih soba bila su vjekovima otvorena za sve dobronamjerne putnike, prognanike i stradalnike. Danas vi činite jednu od najljepših stranica naroda u istoriji savremene Crne Gore, vaša multikultura, humanost, privrženost i posvećenost je primjer svima nama kakvi treba da budemo u životu. 

Država Crna Gora je zahvaljujući i vama obnovila svoju nezavisnost 21. maja 2006 i to se ne smije nikada zaboraviti. Potičete i pripadate narodu koji je dao neka od najvećih imena bošnjačke književnosti ne samo u Crnoj Gori, već i u Evropi. Velikani poput Ćamila Sijarića, Huseina Bašića, Zaima Azemovića, Zuvdije Hodžića i brojnih drugih prenijeli su nam svu ljepotu prozno-poetskog stvaralaštva vaše kulture. Danas kada vam se bliži noć i mjesec Rmazana, želim da vaše misli i djela budu ismjerena ka najvećim ljudskim postulatima i vrijednostima zato neka vas u ovom svetom mjescu prati molitva, pomirenje i sabur-strpljenje. Draga braćo Bošnjaci, sve ove godine zajedno sa svima vama dijelio sam i (dijeliću i dalje) najljepše objave, poeziju, prozu, eseje, istorijske činjenice koje govore o vama kao posebnom narodu koji moju Crnu Goru ali i Crnu Goru svih nas čini ljepšom i bogatijom. Vaša iseljenička zajednica razasuta širom svijeta čini posebnu draž u vašem afirmisanju i podršci koja svih ovih ne smao teških godina već i decenija nije nikada izostajala. Humanost je ono što posebno čini vašu zajednicom, saosjećanje sa svima onima kojima je bila potrebna vaša podrška i pomoć koja nije nikada izostala. U mnogim vremenima postali ste svijetli hrid i svetionik na koji su se mnogi oslanjali i sa vašom lučom slobode i sjaja gradili smo i gradimo jedan ljepši i pravednji svijet.

Draga braćo Bošnjaci, želim vam da u ovim novim vremenima evropskih i svjetskih izazova sačuvate sve vaše posebnosti da se sačuvate od asimilacije i gubitke vlastitog jezika koji nosi toliko toga lijepog u sebi. Želim da vaši mladi koji su iseljenici i koji su već druga ili treća generacija vaših iseljenika nikada ne izgube vezu sa Crnom Gorom i sa rodnim krajem. Vaše, Bošnjaštvo je vaša jedina nacionalna odrednica i identifikacija koja se mora njegovati kao cvijet ljiljan da bi trajalo i bilo sačuvano za sve buduće generacije. Moju čestitku vama završiću riječima bošnjačkog velikana i akademika Muhameda Filipovića (1929-2020) koji je iz dijela intervju za (Radio Slobodna Evropa oktobar 2005. o Bošnjacima) između ostalog rekao:  ,,Mi imamo naše historijsko i etničko, odnosno nacionalno ime, koje u novijoj terminologiji glasi Bošnjaci. Tome nije potreban nikakav dodatak. Prvo, nisu svi muslimani Bošnjaci, niti su svi Bošnjaci nužnim načinom muslimani. To što neki naš narod nazivaju Bošnjaci-Muslimani je ostatak prošlosti i pokazuje da oni nisu raščistili sa nacionalnim identitetom našeg naroda i da ga limitiraju samo na vrijeme od kad smo mi postali muslimani, kao da smo mi vezani za Bosnu otada, a ranije smo bili nešto drugo. Ništa gore od toga. Prije našeg prihvatanja islama mi smo bili Bošnjani. Osmanlije su nas nazivale Bošnjak, pa smo mi vremenom preuzeli taj naziv, što je isto što i Bošnjanin. Mi imamo naslijeđe i u staroj bosanskoj državi i nosioci smo njene državnosti od najranijih vremena. Mi nismo mijenjali svoju domovinu, to je oduvijek bila Bosna, ali smo promijenili vjeru i naši su preci odabrali vjeru koja im je više odgovarala.

Draga braćo Bošnjaci, želim vam srećan nacionalni dan Bošnjaka, Crne Gore i da u ovoj i svim narednim godinama i decenijama nosite i čuvate sa ponosom sve one vrijednosti koje vas čine narodom koji ima šta da kaže o sebi svojoj kulturi, istoriji, borbi i trajanju kroz sve bure i oluje istorijskih epoha i raskršća.

Related posts

NEODGOVORNA ŠUTNJA NA DODIKOVE IZAZOVE, PRIJETNJE I ANTIUSTAVNO DJELOVANJE

Dijaspora BiH Administrator

Zelenski za BBC: Ruska nafta se plaća krvavim novcem

Dijaspora BiH Administrator

Schmidt zaprijetio, ali i priznao – ništa nisam deblokirao: Može li Trojka s HDZ-om do vlasti, bez da ih neko tu silom postavi!

Dijaspora BiH Administrator

VELIKORUSKA POLITIKA I OKUPACIJA UKRAJINE

Dijaspora BiH Administrator

Tonino Picula: Dodikov udar na BiH ima podršku Beograda, Moskve, ali i Budimpešte

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Visoki predstavnik treba znati da su uzaludni pokušaji povratka paradržavne tvorevine Herceg Bosne

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment