Regija

SRĐAN LUBARDA: NACIONALI PARKOVI SU DRAGULJ CRNE GORE

Razgovarao: Božidar Proročić, književnik i publicista

Srđan Lubarda je načelnik Službe za promociju, marketing i turizam u JPNPCG. Razgovor sa njim je prilika i povod da se upoznamo sa brojnim aktivnostima ove službe u sklopu JPNPCG koja čini okosnicu u afirmaciji, prezentaciji i valorizaciji svega onog što brojnim turistima, domaćim gostima ali i strancima  ukazuje na ljepotu NP širom Crne Gore. Srđan Lubarda je duži niz godina prepoznat kao promoter brojnih manifestacija, krasi ga posebno poznavanje romanske kulture i jezika. Svoj profesionalni put započeo je 1990. godine u Radiju Crne Gore, kao voditelj, da bi nakon toga karijeru nastavio na Anteni M, a potom i na RTV Elmag gdje je skoro deceniju proveo na različitim pozicijama – kao voditelj, urednik, autor emisija, muzički urednik i marketing menadžer. Srđan je takođe poznat kao kao voditelj brojnih TV stanica. U protekloj deceniji  bio je urednik i voditelj modnih emisija u brojnim medijima u Crnoj Gori.

• Gospodine Lubarda duži niz godina ste prisutni u medijama i marketingu. Koliko je važno da služba na čijem ste čelu bude jedan od najljepših i najboljih promotera JPNPCG i koje ste konkretno korake preduzeli dolaskom na čelu ove značajne ali i dragocjene službe?

Lubarda: Izuzetno je vazno raditi na brendingu i imidžu sveke kompanije ili preduzeća a to su prije svega BTL i ATL aktivnosti,kao i razni dogadjaji u okviru JPNPCG koji se sprovode u spostvenoj organizaciji sa ciljem i namjerom za što većom popularizacijom i promocijom parkova.Takodje pratimo i sve svjetske datume koje je potrebno obiljeziti i u našoj zemlji kao što su svjetski dan parkova, svjetski dan očuvanja prirode, svjetski dan rendžera itd. 

• Crna Gora ima pet parkova NP-Lovćen, Skadarsko jezero, Biogradska gora, Prokletije i Durmitor svi parkovi su osobeni i specifični. Koje su to edukativne i promotivne aktivnosti kao i manifestacije koje mogu da upoznaju i dožive posjetioci ovih zaštićenih područja?

Lubarda: Naša služba takođe aktivno radi na promociji i edukaciji kao i na organizaciji manifestacija, što je veoma važno za što bolju promociju JPNPCG, koji važi za jedan od najvažnih brenodova Crne Gore .Iza nas je već veliki broj manifestacija na kojima smo samostalno ili partnerski učestvovali, dok smo na Prokletijama i Lovćenu podržali dvije sportske manifestacije koje imaju za cilj promociju sporta, zdravih stilova života i boravka u prirodi. Nedavno smo imali i šetnju sa Ambasadorima u okviru NP Biogradska Gora.

•  U Evropi postoji oko 400 NP koliko je važno da naši parkovi u Crnoj Gori budu konkurentni na evropskom i svjetskom tržištu ili čak i prestižni u odnosu na druge parkove. Šta je to što moramo uraditi da bi naše destinacije bile još popularnije i traženije na turističkoj mapi Evrope?

Lubarda: Mnogo je stavki na kojima još moramo raditi, kako bismo unaprijedili našu promociju i ponudu-moram da priznam da mnogo kasnimo za popularnim Evropskim parkovima.Nedavno smo posjetili nekoliko sajmova turizma u Evropi, što nam je svakako od značaja kako bismo stekli nova iskustva i kako bismo promovisali naše parkove na najbolji mogući način.Takodje je nedavno naša delegacija boravila u Njemačkoj u NP Švarcvald sa Direktorom Vladimirom Martinovićem na čelu i ostvareni su sjajni kontakti i predlozi za saradnju. Pored toga tu su društvene mreže koje su trenutno jedn od najvažnih činioca za promociju svega što nudimo a to su prije svega google search i instagram.

• Prema vašim podacima koji je NP najposjećenji u Crnoj Gori i da li će ova godina i početak turističke sezone biti rekordni za JPNPCG?

Lubarda: Do sada jeste posjećenost  rekordna nadam se da će tako ostati i do karaja godine. Generalno gledano nebih posebno izdvojio nijedan NP jer svaki park ima svoje draži. Naravno a ukusi posjetilaca su različiti. 

• Da li je u planu priprema i izdavanje novih višejezičnih publikacija i vodiča za NP jer očigledno je da takvih publikacija nedostaje ne samo u parkovima već okvirno i u turističkoj ponudi Crne Gore a za tako složen posao moraju se uključiti brojni poslenici turizma ali i institucija?

Lubarda: Da naša služba vrijedno radi i na brojnim novim vizualima koji će uskoro ugledati svjetlost dana. Za sve treba i vremena i dobre organizacije da bi ste dobili adekvatne i dobre publikacije koje će biti svima od koristi. 

• Turizam u NP može nositi i izvjesni paradoks može izazvati i velike štete i biti od velike koristi u zaštićenim područjima. Kako na pravilan način imati održivi turizam i šta on definiše?

Lubarda: Da upravo tako to je mač sa dvije oštrice, ali samo treba pratiti svjetske standarde kada su NP u pitanju a smatram da od dolaska novog rukovodstva u NP da se o tome itekakao vodi računa. Mora se voditi računa o broju posjetilaca ,zabrani totočkaša, smanjenju buke, kontroli krivolova, čistoće…zaista je tu mnogo činilaca i faktora na koje itekako u poslednje vrijeme vodimo računa. 

• Za sami kraj razgovora znamo da ste jako vezani za NP-Lovćen koja je to magija koju Lovćen ali i ostali parkovi nose u sebi. Koja bi bila vaša poruka svim budućim posjetiocima šta je to zbog čega treba da posjete NP u Crnoj Gori

Lubarda: Svi naši NP su sami po sebi jedinstveni i magični, svaki park treba doživjeti na jedan poseban način.Kao zemlja smo bogom dani kada na tako malom prostoru imamo toliko raznovrsnih parkova,k oji nude nestvarne doživljaje za sve posjetioce svaki za sebe ima posebnu priču i emociju. Cijelo čovječanstvo se polako vraća prirodi a ono što nam je svima potrebno jeste kontakt sa prirodom, bijeg od užurbanog načina života, bijeg od stresa i povratku pravim vrijednostima i stilovima života. NP Lovčen je nama najbliži tu sam proveo mnogo prelijepih trenutaka sa porodicom, prijateljima i samim sobom zato mi je za nijansu draži od ostalih. NP su dragulj Crne Gore i jedna bogato lijepa prizma kolorita koja plijeni svojom ljepotom svakog. Zato i Lovćen nosi tu magiju u sebi četo kažu a i ja sam svjedok toga: Ko jednom kroči na Lovćen uvijek mu se vraća. Lovćen je termopilska snaga misli i filozofije naš Olimp i naša hrid kroz sve prošle i buduće vjekove.

Related posts

IN MEMORIAM RIFAT RASTODER-BORAC ZA GRAĐANSKU CRNU GORU  (1950-2023)

Dijaspora BiH Administrator

HADŽI LJAJČI, ALBANAC-ČIJA HUMANOST GRADI MOSTOVE U CRNOJ GORI

Dijaspora BiH Administrator

ALEKSANDAR RADOMAN – POSVEĆENOST NAUCI I CRNOJ GORI

Dijaspora BiH Administrator

Borut Pahor: Podržavam ubrzani pristup Ukrajine i BiH u EU

Dijaspora BiH Administrator

KEMAL PURIŠIĆ-PRAVO I PRAVDA U BORBI ZA GRAĐANSKO DRUŠTVO

Dijaspora BiH Administrator

BRANKO-BANJA KALUĐEROVIĆ-HUMANOST ČINI ČOVJEKA ISPUNJENIM

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment