Pisana riječ

SINOĆ ODRŽANA PROMOCIJA LIRSKE HEDIJE U PLAVU

Sinoć 12. 05. 2023. godine sa početkom u 18 časova  u organizaciji JU Centra za kulturu Husein Bašić iz Plava organizovana promocija panorame savremenog pjesništva Bošnjakinja Crne Gore, Lirske hedija priređivača: Božidar Proročić i Dijana Tiganj. Promociji su prisustvovali brojni građani Plava i Gusinja. Promoteri lirske hedije bili su: Božidar Proročić, Sajma Feratović i Veljko Đukanović. Sam projekat je podržan od Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore. O Lirskoj hediji istaknuti prosvjetni radnik i književnica Sajma Feratović istakla je sljedeće: ,,Naslov, LIRSKA HEDIJA, je dvostruko senzitivna, prvo jer je lirsko samo po sebi osjećjno izražavanje pjesničke duše. Druga osjećajnost ide sa značenjem riječi. Hedija je imenica ženskog roda i dolazi nam iz arapskog jezika sa značenjem poklona ili dara, mada naše lokalno plavsko značenje hedije je pokloniti nekome nešto od srca, te halaliti isto i ne tražeći za uzvrat ništa. Iz navedenog možemo vidjeti vezu ove knjige i postupka priređivača da promocijom u na dan BOŠNJAČKE ZASTAVE I dan poslije jednom narodu poklone jedno veliko djelo čiji uspjeh svi očekujemo u vremenu koje je pred nama. Posebnost hedije se ogleda u tome što je jedan od preiređivača, Crnogorac iskreno i temeljno pripremao ovo djelo, povezujući prvo sebe sa pjesnikinjama, zatim povezujući pjesnikinje među sobom stvarajući jednu posebnu simboliku, jer to nijesu bilo koje pjesnikinje, to su bošnjačke pjesnikinje iz Sandžaka gledajući na njega kao na područje različitosti koja je između ostalog i kulturološki naslijeđen prostor.” 

Profesor književnosti Veljko Đukanović u svom osvrtu ističe sljedeće: ,, razliku od pjesnika koji obično ljubav iskazuju veličajući ljepotu žene, bilo fizičku ili duhovnu, pjesnikinje ove zbirke ljubav shvataju na drugi način. One rijetko direktno iskazuju ljubav prema drugom polu, već ljubav shvataju i doživljavaju kao nešto najljepše, nešto za što se treba boriti, jer ljubav je najveća snaga koja pokreće čitavo čovječanstvo i bez nje bi život bio besmislen. One to iskazuju na jedan poseban, nježan i suptilan način, onako kako to žene doživljavaju i shvataju, prepuštajući se svojim osjećanjima koja ih vode ka sreći, makar i u mislima. Svjesne su da su velike ljubavi unaprijed osuđene na propast i zato poručuju da treba saviti gnijezdo u okviru realnih mogućnosti i da je sreća proživjeti život u porodičnoj harmoniji i skladu, u toplini porodičnog doma jer se tu nalazi sreća i smisaoživota. ”

Božidar Proročić u svom osvrtu na samom kraju ističe: ,, Nadamo se da će ,,Lirska hedija” pokazati savremeni put, ali i nasljeđe za neka nova saznanja i tumačenja poezije i dati nam jasniji uvid u jedno bogato kulturno nasleđe Bošnjakinja koje je, nažalost, nedovoljno poznato ne samo Bošnjacima, već i drugim narodima na području Crne Gore, Sandžaka, kao i Zapadnog Balkana. Važna podrška ovom pionirskom, ali i civilizacijskom procesu je objavljivanje ,,Lirske hedije” koja na ovim nevelikom prostoru predstavlja tajne neke daleke i u isto vrijeme bliske imaginacije – one su oduvijek privilegovano mjesto susreta sa drugim horizontima kultura koje nas u Crnoj Gori obogaćuju. Poetski put ,,Lirske hedije” jeste put do zvijezda i galaktičkih moći riječi koje nam otkrivaju same autorke. ,,Lirska hedija” kao panorama postaje svojevrsno iskustvo svakoga ko ima dodira sa poezijom, da bogatstvom književno-teorijske, književno-istorijske, pjesničke i univerzalne dimenzije suštinski obogati poglede sa autorkama koje su to svojom poezijom, ali i djelima nesumnjivo zaslužile. ”

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Related posts

JU BIBLIOTEKA I ČITAONICA ,,NJEGOŠ” SIMBOL KULTURE PRIJESTONICE

Dijaspora BiH Administrator

SVJETSKI, A NAŠ Romani mladog Domagoja nalaze se na policama širom SAD-a, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva

Dijaspora BiH Administrator

Predstavljena knjiga „Nevidljiva Bosna „ autora Omera Ć Ibrahimagića i Mehmeda Đedovića

Dijaspora BiH Administrator

Otišao je Abdulah Sidran, ali kroz svoje Čuvare Bosne vječno će živjeti: lijer, zambak, ljiljan…

Ruždija Adžović postao član Udruženja pisaca Crne Gore

DRAŠKO ĐURANOVIĆ, MONTENEGRISTA OŠTROG PERA

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment