Pisana riječ

Sin Melike Salihbeg Bosnawi poklonio građu Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u petak je potpisan sporazum o primopredaji građe na osnovu koje će biti formirana zbirka “Melika Salihbeg Bosnawi”. 

Rukopise, ličnu prepisku i dokumente, knjige, časopise, novinske članke i lične predmete ove bosanskohercegovačke književnice i intelektualke Muzeju je poklonio Amir Knežević, sin Melike Salihbeg Bosnawi, na čemu mu je ta institucija izuzetno zahvalna, saopćeno je iz Muzeja. 

Direktorica Muzeja Šejla Šehabović kazala je da se radi o značajnim dokumentima te da je sretna što im dalje ljudi ukazuju povjerenje iako su kao institucija u neprekidnoj opasnosti zbog nesigurnog finansiranja.

– Ovo se može objasniti samo ljubavlju prema našem Muzeju, da nam ljudi  poklanjaju povjerenje i da dobijamo originalnu građu – kazala je Šehabović.

Amir Knežević kazao je da nije bilo dileme kome će pokloniti vrijednu građu iz zaostavštine njegove rahmetli majke.

– S obzirom na to da se selim van granica Bosne i Hercegovine, pomislio sam da će Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH ovu građu čuvati mnogo pažljivije i bolje nego ja. Nadam se kad budem dolazio u BiH u posjetu da ću svu tu građu i zateći te da Muzej neće biti zatvoren, zgrada prodana, jer je čini mi se u našoj zemlji kultura na najnižim granama, barem sudeći prema odnosu bh. političara – kazao je Knežević.

Melika Salihbeg Bosnawi, rođena Salihbegović, bosanskohercegovačka je književnica i intelektualka, rođena 10. januara 1945. godine u Sarajevu.

Osnovnu školu i klasičnu gimnaziju završila je u rodnom gradu. Na Sveučilištu u Zagrebu studirala je na Fakultetu političkih znanosti, a jedno vrijeme paralelno prateći studij Filozofije i Komparativne književnosti. Postdiplomski studij iz Savremene filozofije, koji upisuje na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, nastavlja slobodnim istraživanjem, kao stipendista Francuske vlade, na fakultetima Université Paris-X, Nanterre i Collège de France, Quartier Latin, Paris. Jednogodišnju stipendiju posvećuje radu na magistarskoj tezi pod naslovom “Ontologija moderne umjetnosti”, kao i upoznavanju sa  djelom Gastona Bechelarda.

Melika Salihbeg Bosnawi počinje (pod prezimenom Salihbegović) objavljivati 1971. godine, kad se po prvi put javlja esejem u časopisu “Izraz”. Pisala je pjesme, pripovijetke, eseje, scenarije, prijevode, prijepjeve, političke proteste u sarajevskim, zagrebačkim, beogradskim, ljubljanskim, časopisima i magazinima za književnost i umjetnost.

Osim po svom radu poznata je iz montiranog „Sarajevskog procesa“, suđenja grupi bošnjačkih, muslimanskih intelektualaca 1983. godine sa Alijom Izetbegovićem na čelu. Tada je osuđena na kaznu zatvora u trajanju od pet godina. Melika Salihbeg Bosnawi umrla je 18. augusta 2017. godine u Sarajevu.

(FENA) J. Č.

Related posts

IZMEĐU MOĆI I ODGOVORNOSTI DRAMA „POVJERLJIVI RAZGOVORI“-ŽELJKA SEKULOVIĆA

Dijaspora BiH Administrator

Tuzla: Promovisana knjiga „Usporeni genocid u Bosni“ autora Diega Arrie

Dijaspora BiH Administrator

ODRŽANA PROMOCIJA PANORAME PJESNIČKOG STVARALAŠTVA BOŠNJAKINJA CRNE GORE LIRSKA HEDIJA U BERANAMA

Dijaspora BiH Administrator

KATINJSKI MASAKR-ZLOČIN BEZ KAZNE

Dijaspora BiH Administrator

Tuzla: Mara Grbić dobitnica nagrade ‘Musa Ćazim Ćatić’

Dijaspora BiH Administrator

Ruždija Adžović postao član Udruženja pisaca Crne Gore

Leave a Comment