Ekonomija

SFF se probija na zapadno TV- tržište: “Coming Next from the Balkan”

Na nedavnom TV – forumu čuvenog zapadnoevropskog festivala Séries Mania, koji je iz Pariza preselio u Lille, desio se poseban i veoma značajan događaj za napredak televizijskih programa Balkana. Program Cine Link Drama, Sarajevo film festivala, predstavio je pet aktuelnih i budućih TV – serija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije. Nazvan “Coming Next from the Balkan”, podržao je sarajevsku producenticu Amru Bakšić Čamo iz SCCA/Pro.ba, koja je s Muamerom Hadžovićem iz Telecoma, predložila “The Hollow”/Prazninu/, čija je kreatorica i koscenaristica, zajedno s Nikolom Kuprešaninom, Adnanom Lugovićem i Danisom Tanovićem. Oskarom nagrađeni reditelj će s kolegicom Aidom Begić i realizovati seriju od pet nastavaka, koje će trajati po 50 minuta. Radi se o usamljenom inspektoru, koji nakon pronalaska lijesa u Zemaljskom muzeju, dugo traži izgubljeni, sefardski spis iz 14. stoljeća. Ujedno sam sebi nastoji dokazati kako je Sarajevo, grad koji voli i nikada nije htio napustiti, ostalo isto.

Hrvatski producent Nebojša Taraba, iz “Drugog plana”, planirao je pokazati Zapadu “The Silence”/Tišinu/, ostvarenu u koprodukciji s njemačkim “Beta Filmom”, ruskim “Star Media” i ukrajinskim OLL: TV. Slobodna adaptacija trilogije Drage Hedla, mini serija od šest nastavaka, od 50 minuta, obrađuje osjetljiv sadržaj mladenačke prostitucije, koja se prostire od Ukrajine do Hrvatske! Scenario je ostvario Marjan Alcevski a realizaciju potpisuje Dalibor Matanić. Glavne uloge su povjerene Goranu Bogdanu, Leonu Lučevu i ukrajinskoj zvijezdi Kseniyi Mishinoj. Serija je već prikazana u Hrvatskoj i Ukrajini te prodana ZDF/Arté, pa će se u Zapadnoj Evropi prikazivati već sljedećeg mjeseca.

Zanimljivi sadržaji

Slovenska rediteljica Sonja Prosenc je predstavila “Trigrad”, policijsku dramu iz šest nastavaka od 50 minuta, koju je napisala s Gregorom Fonom i Ninom Župančić. Producenti su “Sever and Sever” i RTV Ljubljana. Priča govori o strancu koji dolazi u izolovano selo kao novi vlasnik “zabranjene šume”. Susreće se s lokalnim, trgovinskim interesima, korupcijom i krivicama, povezanim s praznovjerjima o svetosti šume. Premijera serije je predviđena sljedećeg mjeseca, u Sloveniji.

Ivana Miković iz srbijanske kuće “FireFly Productions”, govorila je o drugoj i trećoj sezoni policijske serije nazvane “The Clan”, čije emitovanje počinje ovog proljeća i na jesen. Boban Skerlić je opisao zločinački “uspon” dva mala lopova koji su jedva preživljavali, pa nakon klopke beogradskog podzemlja u koju su nesvjesno upali, napreduju u kriminalnim rabotama. Postali su nemilosrdni i moćni upravljači zločinačkog carstva, i u stanju su ga i promijeniti.

Džana Mujadžić

Related posts

Izmjene u tržišnom vrhu

Dijaspora BiH Administrator

Mladi poduzetnici iz Sarajeva pokrenuli biznis koji doživljava vrhunac u doba pandemije

Dijaspora BiH Administrator

Chanel predstavio posebnu modnu kolekciju posvećenu umjetničkom obrtništvu

Dijaspora BiH Administrator

1 comment

Alice Julien April 12, 2022 at 4:05 pm

Balkan se pise u mnozini. Zapadna ideja je da ima vise Balkana!

Reply

Leave a Comment