Kultura

SEYRAN MIRZAZADA-AZERBEJŽAN I CRNA GORA U SRCU

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Na jučerašnji dan 9. maj rođen je jedan od najčasnih sinova Azerbejdžana, Seyran Mirzazada direktor Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana u Crnoj Gori. Esej o nekadašnjem diplomati i sadašnjem kulturologu Seyranu Mirzazadi započeo bih riječima Somerset Moma engleskog pripovjedača i dramaturga (1874-1965) koji je rekao: ,,Vrijednost kulture jeste njeno dejstvo na karakter. Ona ništa ne pomaže ukoliko ne oplemenjuje i ne snaži. Ona je potrebna za život. Njen cilj nije ljepota nego dobrota. Svaki čovjek svojim rođenjem neprikosnoveno pripada i bori se za svoju domovinu. Seyaran Mirzazada pored svoga Azerbejdžana za koga se svakim danom, mjesecom i godinom bori širi svoju plemenitu kulturološku misiju i u Crnoj Gori. Za njega je Crna Gora simbol patriostke borbe postojanja i opstanka na ljutom kamenu. Azerbejdžan i Crna Gora uvjek su u srcu i na srcu. Azerbejdžan je kao i Crna Gora nastajo zahvaljujući generacijama koje su ovim starim državama vidjeli luču slobode koja se zove nezavisnost. Na njihovom putu bile su brojne prepreke, izazovi, borbe ali uvjek i odlučnost da se na tom teškom putu istraje i uspije. I Azerbejdžan i Crna Gora dali su brojne vladare, slikare, pisce, umjetnike, naučnike, istoričare i druge po kojima se prepoznajemo i u Evropi i u svijetu. Obje države slave svoj dan nezavisnosti. 

Seyran Mirzazada

Jedan od najzaslužnjih za afirmisanje azerbejdžansko-crnogorskih prijateljskih i kulturoloških procesa između dvije države je upravo Seyran Mirzazada, direktor Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana u Crnoj Gori. Njegovim neumornim radom imali smo a i danas imamo priliku da upoznamo zemlju vatre, pjesnika i slobode a i da istaknute crnogorske autore kulturne i javne scene predstavimo u Azerbejdžanu. Od prevodilaštva, izdavanja knjiga, pripremanja brojnih kulturoloških misija širom Crne Gore, poklanjanja knjiga, predstavljanjem folklora, narodnog stvaralaštva izvorne muzike i flmova Azerbejdžana. Na isti način i saradnjom sa kulturnim institucijama u Azerbejdžanu posredstvom Seyrana Mirzazade, Azerbejdžanci su imali priliku da se upoznaju sa našom kulturom. Kroz uvjerenje da je kultura najljepši oblik saradnje među državama, kroz kovanje odgovornog i ponekad (često) usamljenog puta najviše nam govori primjer Seyrana Mirzazade što znači biti skromna, uvijek promišljena, poštovana i odgovorna, ličnost, čiji doprinos može imati (i ima) veliki uticaj na naše dvije države. Seyran Mirzazada ima inovativni ali široki pristup izgradnji dobrih kulturnih odnosa što predstavlja uslov za uspješnu kulturnu diplomatiju, a kultura i politika se na ovom polju prepliću. Često se kaže da je kulturna diplomatija sredstvo moći koja poprima sve veći značaj u doba novih tehnologija.  Preko nje se promovišu vrijednosti koje društvo podržava i za koje se zalaže. Seyran Mirzazada, direktor Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana u Crnoj Gori je dao sebe u toj humanoj i plementioj misiji kao rijetko koji Azerbejdžanac na planeti. Ovaj predani neimar, posvećen izgradnji svih vidova umjetnosti u radnom duhu, stvara  i doprinosi ne obazirući se na prepreke koje su sastavni dio života svakog od nas. Da je uložio sebe cijelog i sav svoj mladalački elan u pokušaj da nam otvori vrata kulture svijeta a da nas u tom istom svijetu na relaciji Azerbejdžan-Crna Gora i obrnuto predstavi čime je zaslužio poštovanje akademske zajednice i najvećih intelektualnih krugova Crne Gore i rodnog Azerbejdžana. Ne tako rijetko, na paradoksalnim marginama glavnih kulturoških tokova nađu se upravo oni bez čijeg bi stvaralačkog napora kultura bila teško ostvariva misija. Zato Seyran Mirzazadu neumornog majstora ovladavanja vještinom jednog suptilnog, gotovo alhemijskog procesa kojim jednom stvorena i prikazana kultura sa svim svojim oblicima dobija i novi odraz. Veliki dio dosadašnjeg životnog puta posvetio je promociji ali i zaštiti kulturne baštine svoje zemlje. Seyran Mirzazada je izuzetno značajan kulturolog  koji je pored prezentacije kulture svoje zemlje istinski stalo da podrži Crnu Goru i cio naš region na evropskom putu  i da aktivno djeluje u tom pravcu. Gete se pitao u svom velikom Faustu:

Šta su to veliki ljudi, čemu oni naliče i kosu to veliki ljudi? Oni su na raskršćima vremena i prostranstva. Oni su ljudi koji tragaju za vječnim plamenom slobode. A ta vječna odora Prometeja to je istina, to je ljepota, to je etika. To je duboko kopanje po naučnim tokovima društvenog razvića, to je ukazivanje na puteve, na puteve ljepote, jer njihovo srce je opijeno ljepotom i iskazima istine i kulture koja prožima svaki dio nihovog bića. 

Crna Gora ali i Azerbejdžan kao prijateljska nam država duguju veliku zahvalnost Seyranu Mirzazadi direktoru Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana koji je istrajao i dalje istrajava u prijateljstvu i podršci našoj zemlji ne samo na poljima kulture več i na poljima humanosti. Svaki novi dan ovog neimara posvećen je novom poduhvatu a znamo da takvi pojedinci su rijetkost i predstavljaju nebrušene dragulje naših država i kultura koliko je on azerbejdžanski mogu sa punim pravom reći i da je crnogorski i hvala mu za sve što iz dana u dan čini za našu Crnu Goru. Završiću esej u duhu kulture onako kako to pripada Seyranu Mirzazadi. Leonardo de Vinči (1452 — 1519) arhitekta, vajar slikar je zapisao: ,,Volim one koji se smiju u problemima, koji iznalaze novu snagu u teškoćama, te postaju još hrabriji. U takvim uslovima uskogrudni posustaju, ali oni čija su srca čvrsta, čija savjest opravdava njihova djela, su spremni da slede svoje principe do smrti.”

Seyran Mirzazada rođen je 9. maja. 1979. Lerik, Azerbejdžan. Koordinator Koordinacionog Vijeća Azerbejdžanaca u Istočnoj Evropi Predstavnik Konfederaciji preduzetnika Azerbejdžana za Crnu Goru, Srbiju i Bosnu – Herzegovinu. Direktor Kulturno – Ekonomskog centra Azerbejdžana – Crne Gore, Podgorica Savjetnik, šef misije, diplomatska misija Republike Azerbejdžan u Crnoj Gori (04/2012 – 07/2016) Šef prvog evropskog odjela, prvog teritorijalnog Direktorata, Ministarstvo Vanjskih poslova (10/2011 – 04/2012) Ataše, treći sekretar, drugi sekretar, prvi sekretar prvog teritorijalnog direktorata u Ministarstvu Vanjskih poslova pri Ambasadi Republike Azerbejdžan u Rumuniji (2001-2011). Obrazovanje Diploma o međunarodnim odnosima, Viši diplomatski koledž, Baku (1996- 2000) Nacionalnost i bračno stanje: Azerbejdžanac, oženjen. Govori: azerbejdžanski (maternji), engleski, ruski, crnogorski, turski i rumunski

Related posts

SAHUDIN KAČAR-ŽIVOTNI PUT OD BIJELOG POLJA DO SARAJEVA

Dijaspora BiH Administrator

PLAV: ”IZLOŽBA LIKOVNI DIJALOZI UMJETNICA-SEVDAH”

Dijaspora BiH Administrator

ISMET HADŽIĆ PETODECENIJSKI  TRAG U LIKOVNOJ UMJETNOSTI CRNE GORE (II)

Dijaspora BiH Administrator

Na Trgu slobode počela manifestacija“ Proljeće u Tuzli „ sa Bajramskim koncertom

Dijaspora BiH Administrator

ZLATNE GODINE 2021-2023 CENTRA ZA OČUVANJE I RAZVOJ KULTURE MANJINA CRNE GORE POD VOĐSTVOM SALKA LUBODERA

Dijaspora BiH Administrator

U BKC TK u Tuzli otvorena je izložba „Le Fantome de la liberte“ Džejlane Karaman Pašić

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment