Privreda

Sarajevski aerodrom sedmi u regiji, očekuju povećanje broja letova, posebno prema Turskoj i Egiptu

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo ove godine očekuju povećan broj čarter letova, posebno prema Turskoj i Egiptu, potvrdili su Feni iz Uprave tog aerodroma.

Kako je kazala stručna saradnica za komunikaciju i informisanje Međunarodnog aerodroma Sarajevo Belma Čureković, pandemija koronavirusa je uticala na smanjenje prometa generalno, pa tako i na broj čarter letova i zainteresovanost putnika za turistička putovanja u 2020. godini.

– Situacija se značajno popravila u 2021. godini, posebno sa početkom ljetne sezone usljed ublažavanja epidemioloških mjera u svijetu, što je uticalo i na povećanje prometa na sarajevskom aerodromu – kazala je Čureković.

U okviru ljetnog reda letenja, koji je stupio na snagu 27. marta, planirano je da 22 aviokompanije (redovno i čarter) obavljaju aviooperacije ka 34 evropske i svjetske destinacije i to: Istanbul, Frankfurt, Dubai, Stockholm, Zurich, Riyadh, Jeddah, Sharjah, Beč, Beograd, Zagreb, Antalija, Hurghada, Bale/Mulhouse, Cologne, Stuttgart, Dortmund, Memmingen, Eindhoven, Copenhagen, Paris, Gothenburg, Bodrum, Charleroi, Manama, Kuwait, Oman, Amman, Abu Dhabi, London, Varšava, Treviso i Doha.

Što se tiče broja putnika u 2021. godini je kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo prošlo 767.134 putnika, dok je u 2019. zabilježen broj od 1.143.680 putnika čime je realizovano 67 posto prometa u odnosu na 2019. godinu.

– Po pokazateljima ACI Europe statistike, prije pandemije smo bili deseti aerodrom u regiji po broju putnika, a sada smo na sedmom mjestu po broju putnika u regiji – kazala je Čureković.

Fena

Related posts

Privreda u USK se oporavlja, Limometal iz Cazina povećao proizvodnju za 25%

Dijaspora BiH Administrator

Bosanskohercegovački izvoz u odnosu na prošlu godinu mnogo veći

Dijaspora BiH Administrator

U Stuttgartu se okupili uspješni Bosanci i Hercegovci: Cilj im je isti, podsticaj razvoja poduzetništva

Dijaspora BiH Administrator

I modifikovana garaža iz Cazina uskoro u Evropskoj uniji

Dijaspora BiH Administrator

Beč: U pripremi skup privrednika i menadžera bosanskog porijekla u Austriji

Dijaspora BiH Administrator

Međunarodni sajam građevinarstva i elektro-mašinske industrije u Banjoj Luci: Limometal iz Cazina predstavlja novu auto garažu

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment