Promo

Sarajevo Wine Weekend festival: Zvanično pokrenuto i društvo Dame&Vino u BiH

Nakon više od dvije godine pauze na velika vrata vratilo se proljetno izdanje Sarajevo Wine Weekend festivala, koji je u glavnom gradu BiH okupio nekoliko stotina ljubitelja vina. 

Ovo izdanje festivala poklon je ženama, odnosno ženama vinarkama koje žive vino i  aktivno učestvuju u proizvodnji i distribuciji. U goste su stigle Woman&Wine Slovenija, udruga žena vinarki i ljubiteljica vina, koje su u Sarajevu predstavile svoja vina i iskustva, te razmijenile svoje umijeće sa drugim ženama vinarkama iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Italije.

Na festivalu su dodijeljena priznanja za doprinos i razvoj vinske kulture uvaženim gošćama, a zvanično je pokrenuto i društvo Dame&Vino u BiH.

Na jednom mjestu 33 vinarije BiH i regiona široj javnosti predstavile su više od 130 različitih vinskih etiketa, kao i majstori gastronomije sa različitim delikatesama za degustaciju. Tako su posjetioci mogli probati najbolja vina vinarija Anđelić, Edi Simčić, Blažić, Drašković…

Jedno od priznanja zasluženo je otišlo u ruke Zorice Jovančić, vlasnice restorana Toplik iz Lukavice, koji svojim specijalitetima nikoga nije ostavio ravnodušnim. Uz domaću pogaču, ajvar, kajmak, suho meso, ali i brojne specijalitete od ribe i mesa posjetioci su uživali u vrhunskim vinima. 

– Čestitam organizatorima na odličnom događaju. Lijepo je na jednom mjestu vidjeti ovoliko ljudi koji su cijeli dan istinski uživali. Naši specijaliteti već godinama odličan su spoj sa vrhunskim vinima i redovno smo dio ovakavih lijepih događaja. Gužva na našem štandu najbolje govori o kvalitetu naših jela koja su prepoznata u cijeloj BiH, ali i u regionu. Ovaj put oduševili smo tartarom od pastrmke i tartar biftekom, te karpačom od crvene pastrmke. Sve je to domaće iz našeg ribnjaka u Lukavici. Naravno, tu je i slatki program, kao što su džemovi od šipurka i šljiva – kaže Zorica Jovančić. 

Proljetnom izdanju Sarajevo Wine Weekend festivala prisustvovale su brojne poznate ličnosti. U vrhunskim vinima i specijalitetima tako su uživali Elvis J Kurtovich, Nijaz Skenderagić, načelnik Novog Sarajeva Hasan Tanović, Samer Rešidat, Enis Šoškić, Vladan Galijašević, suvlasnik vile Andrea na Trebeviću,  profesorica Lejla Šebić…

P.R.

Related posts

PLAVSKA KULTURNO-TURISTIČKA RAZGLEDNICA (I)

Dijaspora BiH Administrator

Saradnja vinarije “Vukoje” i restorana “Toplik”: Porodična tradicija i kvalitet donijeli rekordne rezultate

Dijaspora BiH Administrator

Vina iz Trebinja oduševila na prestižnom Merano Wine Festivalu u Italiji

Dijaspora BiH Administrator

“Tekstil-Stanić” u Kostajnici: Izvoze na talijansko i njemačko tržište 

Dijaspora BiH Administrator

Bh. priču podržala dijaspora: Najstariji član tima ima 23 godine, a imaju svoje IT proizvode

Dijaspora BiH Administrator

Sarajevo: Međunarodni festival vina i gastronomije VinoSar

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment