Vijesti

Salzburg: Uz prigodan kulturno-umjetnički program obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U austrijskom gradu Salzburgu sinoć je, u organizaciji bosanskohercegovačkih udruženja koja djeluju u ovom gradu, održana centralna svečanost povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine za područje cijele Austrije.

Interes za ovaj događaj bio je ogroman, pa su svečanosti prisustvovali brojni građani porijeklom iz BiH koji žive i rade širom Austrije. Zajedničku čestitku ispred zajednice bh. udruženja Salzburga svim prisutnima uputila je prof. Sedija Fetić, naglasivši pri tome da je ovo jedan od najznačajnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji BiH.

image

Prisutnima se obratio i predsjednik Saveza bh. udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum” Damir Saračević.

U nastavku večeri se gostima obratio i ambasador BiH u Austriji dr. Kemal Kozarić. Uz čestitku svim Bosancima i Hercegovcima, posebno onima koji žive u Republici Austriji, pohvalio je i zajednički rad udruženja u Salzburgu, te pozvao na umrežavanje bh. udruženja kako bi se ojačala bh. zajednica u Austriji.

Specijalni gost večeri trebao je biti predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, ali se zbog iznenadnih i neodloživih obaveza u Sarajevu, prisutnima obratio putem video poruke u kojoj je najavio svoj dolazak u Salzburg u skorije vrijeme.

Svojim prisustvom svečanost su uveličali i vojni ataše BiHu Austriji gdin. Edin Bajramović i najbolji pitomac u klasi Ismir Bašović.

Nakon obraćanja zvanica, izveden je prigodan kulturno-umjetnički program u kome su učestvovali lokalni bh. umjetnici, koji su počast domovini odali izvođenjem recitacija i pjesama poznatih bosanskih autora.

Na samom kraju prisutni su imali priliku pogledati izložbu slika posvećenih Danu nezavisnosti BiH, koje je za ovu priliku ustupio Muzej “Alija Izetbegović” iz Sarajeva.

Facebook

Related posts

Beč: Štand BiH jedan od najposjećeniji na bazaru Ujedinjenih nacija

Dijaspora BiH Administrator

Bosnia International: Podržite peticiju za isključenje Rusije iz Vijeća za implementaciju mira u BiH

Dijaspora BiH Administrator

“London for Bosnia-Herzegovna”: Mirovni protesti održani pred Parlamentom Velike Britanije

Dijaspora BiH Administrator

Dobra vijest za bh. dijasporu u Italiji: Uskoro moguća zamjena vozačkih dozvola

Dijaspora BiH Administrator

ZAGREB: ODLAZAK DUBIČANKE MIRSADE TUZOVIĆ r. HATIPOVIĆ

Dijaspora BiH Administrator

In memoriam Smajo Murguz

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment