Vaš stav

RUSKO RAKETIRANJE GRADOVA NASTAVAK ,,PUTINIZACIJE” UKRAJINE

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Oligarh i diktator Vladimir Putin, politikom rata koju vodi u Ukrajini pokazuje svoje pravo dogmatsko lice i novi pravac ,,putinizacija.” ,,Putizinacija” predstavlja novi oblik ,,modernog fažizma” u kojem se pored okupacije Ukrajine i njenih teritorija sprovode mnogbrojni zločini, razaraju se materijalna i kulturna dobra, ubijau se civili vrši se sistematski progon i agresija asimiluje se jezik i identitet Ukrajine i Ukrajinaca. Pored svega ovog navedenog prijeti se i nuklearnim oružjem koje može da uništi čovječanstvo. Ne shvatajući posljedice tako pogubne politike prije svega za svoju Rusiju a potom za čitav svijet, oligarh i diktator prijeti i drži Evropu i svijet u sve većoj neizvjesnosti. Rusija je raketirala najmanje četrdeset ukrajinskih gradova u potonja 24 sata. U punom zamahu ruskih vazdušnih napada i borbi ukrajinskih i ruskih snaga na terenu – guverner Hersona, koga je na tu funkciju postavila Rusija, pozvao je stanovništvo na evakuaciju. Od avgusta, Herson je bio područje velike ukrajinske kontraofanzive u kojoj Kijiv vratio i stavio pod svoju kontrolu više od 1.170 kvadratnih kilometara zemlje. Pošto je Rusija pretprjela značajne gubitke u Hersonu i velikom području na sjeveroistoku zemlje, Moskva je intenzivirala napade iz vazduha i granatiranja. Taj potez naveo je saveznike Kijiva na obećanje o slanju dodatne pomoći u vidu sistema protivvazdušne odbrane i druge vojne pomoći. NATO saveznice su na sastanku u Briselu predstavile planove za zajedničko jačanje evropske protivvazdušne odbrane sistemom Patriot, kao i drugim sistemima. ,,Živimo u opasnim vremenima”, rekla je njemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht, pošto su se Njemačka i više od deset drugih evropskih članica NATO-a dogovorile da zajednički obezbijede sisteme za ,,zaštitu evropskog neba.”

    TREĆI SVJETSKI RAT PRIJETNJA EVROPI I SVIJETU

Ne želeći da se pomiri sa neminovnim porazom u Ukrajini, diktator i oligar Vladimir Putin nastavlja svoju pogubnu politiku ,,putinizacije” Moskva je ponovo upozorila da bi davanje dodatne vojne pomoći Kijivu od strane NATO-a bilo direktno učestovovanje u konfliktu i da bi primanje Ukrajine u NATO pokrenulo Treći svjetski rat. ,,Kijiv je takođe svjestan da bi takav korak garantovao eskalaciju do Trećeg svjetskog rata”, rekao je zlokobno zamjenik šefa ruskog Savjeta bezbjednosti Aleksander Venediktov. Sama njegova izjava pokazuje nam da su ovakve prijetnje stvaraju uznemirenost i brigu. Uoči sastanka ministara odbrane NATO-a, američki sekretar za odbranu Lojd Ostin izjavio je da će ,,braniti svaki pa čak i najmanji dio” teritorije zemalja članica. U proteklih  72 sata, ruske rakete pale su na više od 40 gradova i naselja, a ukrajinske vazdušne snage napale su više 25 ruskih meta, saopštio je ukrajinski generalštab. Otkako ruske snage od septembra gube na terenu, Putin je intenzivirao konflikt i naredio mobilizaciju u Rusiji. Takođe je proglasio aneksiju četiri ukrajinske oblasti i najavio da će se svaki napad na te oblasti smatrati napadom na Rusiju. Šta god da se dešava u aktuelnom trenutku na vojnoj i političkoj sceni  Ukrajinci su pokazali hrabrost na bojnom polju i vještinu u diplomatiji. Budućnost je poput Roršahovih mrlja mastila: ljudi reaguju na neizvjesnost tako što u nju projektuju svoje političke vojne ili lične želje. Ni stručnjaci ni političari ne znaju šta budućnost nosi, ali oni koji se upuštaju u predviđanja pokazuju svoje pravo lice. Za  (ruske) stručnjake iz Putinovog štaba nema veće greške od pogrešnih predviđanja u doba rata, kada se razotkrivaju mnoge lične i mračne ambicije. Siguran sam da postoje i oni hrabri ruski generali koji će dići svoj glas i ukazati diktatoru na sve ono što predstavlja apsolutnu opasnost za čovječasntvo. I nacistička Njemačka je imala blistave pojedince i oficire koji su svojim djelima pokušali da zaustave pogubni tok II Svjetskog rata jedan od slavnih u toj plejadi je Njemac, Grof Klaus Šenka fon Štaufenberga. On je 20.  jula 1944. godine pokušao  atentat na Hitlera koji nije uspio, on je svojim činom  želio da spasi Njemačku od propasti. 

U znak podrške narodu Ukrajine moja pjesma:

KIJIVSKE NOĆI

Grad je to što vjekovima

stasava u stepama 

ime zapisano na klasjima žita

zlatno žutih boja.

Gorčina i slava prolaska

kroz Zlatna vrata

plaćala se životima.

Isukani mačevi

brojnih porobljivača

željeli su nametnuti

svoje kraljeve.

Epohe su prošle

istorija se ponavlja.

Kraljevi modernog

imperijalizma žele steći slavu.

Bude se hetmani i Zaporoški kozaci

Sič strijelci staju u red.

Ukrajina plamti

sanjam Kijiv u sumrak

kada su zvijezde

rasipale svoje

crvene boje.

Bile su to noći

u kojima smo  ponovo umirali

i iznova se rađali.

Ove večeri

postajem besmrtni vojnik

Nebeske stotine.

Related posts

Fra Drago Bojić, bosanski franjevac: “Bošnjački nacionalisti i bosanski patrioti teroriziraju ovo društvo svojom ljubavlju prema domovini”

Dijaspora BiH Administrator

Obavijestili Savjet ministara i MVP BiH: Pobuna ambasadora i generalnih konzula BiH iz reda srpskog naroda

Dijaspora BiH Administrator

SRBI PIŠU AMERIMA: Zatvorite OHR – Schmidt je vehabija, otkrio ga Galijašević u Buća Potoku!

Dijaspora BiH Administrator

DESET MJESECI RATA U UKRAJINI

Dijaspora BiH Administrator

DODIK MORA ODGOVARATI ZA VELEIZDAJU

Dijaspora BiH Administrator

Niti je Dejton niti ’95: Razgovori da, Neum ne!

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment