Film/TV

Rim:  Snimati zajedno, most između Italije i Balkana

Zanimljiv i veoma medijatiziran atelje pod nazivom Snimati zajedno-mostizmeđu Italije i Balkana, za omladinsku koprodukciju, organizovan je trećeg dana, petog izdanja Festivala Balkana u Rimu, čiji ga je osnivač, Udruženje Occio Blue, predstavio od 29. novembra do 4. decembra.

Samostalni sineasti kao i reditelji mnoštva filmskih centara, producenti s dvije strane Jadranskog mora, razmijenili su mišljenja i stavove o najuspješnijim i najboljim načinima podrške razvoju filma dvije oblasti: talijanske i balkanske iz kojih nije isključena saradnja s cijelim Starim kontinentom. Posebno što je poduhvat i započeo zahvaljujući evropskim fondovima pod značajnim uticajima zajedničkih, audio-vizuelnih koprodukcija. 

Predsjednik Media Kreativne Evrope, Giuseppe Massaro i Maria Cristina Lacegonina iz talijanskog ureda iste organizacije, najprije su upozorili prisutne kako je početni budžet Media 1,4 milijarde eura udvostručen za vrijeme trajanja pandemije Covid -19, pa se programi ostvaruju velikom brzinom i rokovi se produžuju do marta 2023. godine. To najprije znači jače lansiranje evropskih saradnji: filmskih, televizijskih i preko brojnih platformi.

Balkanski reditelji, poput Albanca Jonide Jorgija, ujedno direktora Agencije kreativne industrije iz Tirane, istakli su neophodnost pojednostavljenja ugovora s Unijom, kao i prijeku potrebu brzog stvaranja zajedničkih fondova. Alban Zharku, nekadašnji direktor Filmskog Centra Kosova i aktuelni producent ga je podržao, istakavši kako Koprodukcije s bližim susjedima ne znače samo podjelu novaca nego najprije dozvoljavaju razvoj kreativnosti u različitim zemljama Balkana:

-Prije 5 ili 6 godina, ostvarivali smo jedino nacionalne produkcije a danas djelujemo sa susjedima: posebno Italijom ali i Belgijom i  Nizozemskom-upozorio je direktor sjevernomakedonske kinematografske agencije, Bojan Lazareski. Slovenski direktor fotografije Gregor Božić se koncentrisao na difuziju filmova – Najveći problem je neizvjesnost! Treba riješiti uvijek prisutno pitanje: Šta nakon snimanja? Sami moramo pronaći put do gledaoca, privući ih na festivale ili projicirati filmove u školama, obrazovati mladu publiku o vrijednostima autorskih ostvarenja.

Serena Alfieri iz Viva Filma je spomenula Sworn Virgin, rediteljice Laure Bispuri, sniman po planinama između Albanije i Kosova. Producentica Ines Vasiljević, koja je finansirala Nightswim, podsjetila je na lično iskustvo snimanja The Human Cargo, Daniele Vicari.

Barbara Meleleo iz Clipper Media je učesnicima ispričala kako je dokumentarac Hotel Sarajevo, sineastice Barbare Cupisti, pozitivno evoluirao zahvaljujući bliskom kontaktu s građanima.

Giovanni Saulini, iz Magda Filma, objavio je novi projekat, adaptaciju romana Il Sogno Italiano, albanskog spisatelja Yllijeta Aliche u režiji Mimme Calopestija.

Nekadašnji mali izbjeglica iz Srebrenice, Ado Hasanović, odrastao u Rimu, zaključio je atelje, izlaganjem o veoma plodnoj i uspješnoj saradnji sardinskog festivala Passaggi d’Autore-Intrecci Mediterranei,  čiji je umjetnički direktor, sa Sarajevo Film Festivalom.

Džana Mujadžić 

Related posts

Novi dokumentarac nadarenog sineasta 

Dijaspora BiH Administrator

Vejzović o radosti postojanja

Model i manekenka osvojila simpatije Bosanaca i Hercegovaca, uskoro ponovo na malim ekranima

Dijaspora BiH Administrator

OBN-u počeo emitirati talk show “U fokusu sa Zvonkom Komšićem”

Dijaspora BiH Administrator

ŠEHERZADA TALASA RADIJA CRNE GORE-TANJA FATIĆ

Dijaspora BiH Administrator

Snima se dokumentarni film o sarajevskom bendu: Priča o životu Adnana Šarana i grupi “Skroz”

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment