Film/TV

Rim slavi filmski Balkan

Kompletan prikaz kulture i sedme umjetnosti usmjeren promovisanju balkansko-talijanske saradnje, glavni su ciljevi ovogodišnjeg Festivala Balkanskog filma koji se organiziuje u Rimu, po peti put.

Manifestacija koju priprema kulturna asocijacija Occhio Blu se održava od 29.  novembra do 4. decembra, u slavnoj Casa del Cinema u Vječnom gradu gdje će slavlje otvoriti Jasmila Žbanić, u svijetu poznata bh. rediteljica, posebno po osvajanju Zlatnog medvjeda, za film Grbavica na 56. Festivalu u Berlinu i prošlogodišnjem imenovanju njezinog zadnjeg dugometražnog ostvarenja za najveće svjetsko, filmsko priznanje Oscar. Sineastica će objasniti značaj i posebnosti balkanskih kinematografija, uz učešće Francesca Ranierija Martinottija, predsjednika talijanske nacionalne asocijacije filmskih autora/ANAC/. Tom prilikom će se projicirati i Quo Vadis Aida, jedno od pet najuspješnijih, prošlogodišnjih djela svjetskog filma!

Univerzalne uloge sa kojima se suočavaju žene planete Zemlje, bit će centralna tema festivala pa će kosovska rediteljica Kaltrina Krasniqui i njezin kolega Francesco Costabile govoriti o sadržaju, uz prikazivanje njihovih filmova: Vera sanja o moru Žena-zakon ćutanja. Raspravu će voditi poznati sineast Mimmo Calopesti. 

Treći dan umjetničkog skupa bit će posvećen mladim autorima i saradnji evropskog jugoistoka sa zapadom, pod nazivom Snimati zajednički! Događaju će prisustvovati predstavnici Kreativne Evrope, ministri vanjskih i kulturnih djelatnosti balkanskih zemalja kao i direktori kino centara, članovi filmskih komisija Kalabrije, Latinum rom, Marches ili Puglije. Neće izostati ni balkanski filmski radnici, posebno producenti i reditelji.

Među 18 ostvarenja, odabranih za filmski izlog nalazi se i Deset upola, Danisa Tanovića, jedinog regionalnog, savremenog, reditelja koji je nagrađen Oscarom.

Festival Balkanskog Filma u Rimu će upriličiti hommage grčkom reditelju Theu Angelopulosu i obilježiti desetljeće njegove smrti. Organizira se i fokus na bosanskohercegovačku sedmu umjetnost, a zatim projekcija ostvarenja Barbare Cupisti, pod nazivom Hotel Sarajevo.

Džana Mujadžić 

Related posts

Životni put Stanka Barića Bare: Od konduktera, preko disk džokeja i kuhara, do televizijske zvijezde

Dijaspora BiH Administrator

NEW YORK: OBJAVLJEN JE PROGRAM OSAMNAESTOG BOSANSKO-HERCEGOVAČKOG FILMSKOG FESTIVALA

Dijaspora BiH Administrator

VLADIMIR PEROVIĆ OKOM KAMERE KROZ MAGIČNI SVIJET LOVĆENSKOG KRŠA

Dijaspora BiH Administrator

Po izboru mladih iz 42 evropske zemlje, najbolji dokumentarac Animal

Dijaspora BiH Administrator

Svjetska turneja “Deset u pola”: “Radi se o toploj, ljudskoj priči, o prijateljstvu ali i o Sarajevu

Dijaspora BiH Administrator

Glumac Tarik Džinić: U Hrvatskoj snimio novu seriju, nedostaju mu pozorišne daske

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment