Globus

Rim: Mladi Evrope za Balkan

Vječni grad će od 22. do 26. ovog mjeseca, primiti zapadnoevropsku, ali i omladinu južno-istočnog dijela Starog kontinenta, što će zajedno raspravljati o aktuelnim svjetskim, društveno-političkim temama, pa susresti mnoštvo političara i društvenih radnika. Ujedinjenim snagama će pokušati pronaći najuspješnije i najadaptiranije načine komuniciranja, što bi moglo ubrzati aktivnosti nove višenacionalne mreže, koja bi pridonijela pomoći obrade inicijativa i perspektiva, balkanskih integracija.

Omladinski forum će razmatrati i uvjete ostvarenja planirane Konferencije o evropskoj budućnosti za period 2021/2022, koju EU nastoji realizirati na uobičajen način. 

Konkretna saradnja

Analize kao i pojedinačni prijedlozi, pomoći će građanima cijelog kontinenta, javno istaknuti lične stavove na budućnost Evropske unije.

Talijansko ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje će uputiti građane u potrazi za novim projektima i nakon foruma, što će omogućiti ostvarenje naprednih inicijativa u odnosima EU i Balkana.

Predviđaju se detaljna razmatranja za stvaranje zajedničkog, virtuelnog prostora, mjera za očuvanje okoliša, zajedničkog tržišta kao i bolje saradnje među mladima s obje strane kontinenta. Posebno će se analizirati jedinstvo i načini djelovanja koji se nastoje uskladiti, uprkos brojnim sukobima koji su uzdrmali skoriju historiju Evrope.

Forum nazvan “Šta je to Evropa?” predložili su talijansko ministarstvo vanjskih poslova, Vijeće oblasne saradnje iz Sarajeva, te zvanični Ured omladinske saradnje iz Tirane, pa rimski Studijski centar za međunarodnu politiku, i napokon, Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa iz Trenta.

Džana Mujadžić

Related posts

Ambasador Bosne i Hercegovine u SAD Sven Alkalaj bio glavni govornik na “iftaru solidarnosti između muslimana i Jevreja”

Dijaspora BiH Administrator

UKRAJINA U VRTOLGU RATA I BORBI PROTIV RUSKOG AGRESORA

Dijaspora BiH Administrator

Događaj označava poseban i revolucionaran napredak: Taksi dronovi na pariskom nebu

Dijaspora BiH Administrator

NEZAVISNOST POLJSKE SLAVNA ISTORIJA SLAVNOG NARODA

Austrija: Od danas nova pravila za ulazak u zemlju

Dijaspora BiH Administrator

AZERBEJDŽAN KROZ PRIZMU 105 GODINA NEZAVISNOSTI

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment