Fudbal

Qatar: Najvažnija sporedna stvar na svijetu, najgledaniji događaj danas na planeti

Danas, 20.11.2022. g. otvoreno je 22. Svjetsko prvenstvo u nogometu u Kataru pod imenom Fifa World Cup Qatar 2022. To je drugo na azijskom tlu. Prvi put se održava u jesenskom periodu. Počelo je 20. Novembra a završava 18. Decembra. Na njemu učestvuju 32 ekipe iz 5 konfederacija. Igra se na 8 stadiona u 5 gradova. Francuska brani naslov prvaka, a Hrvatska titulu vicešampiona. Srbija i Hrvatska su jedini predstavnici s regiona Balkana. Zbog invazije na Ukrajinu FIFA je suspendirala Rusiju i oduzela joj pravo nastupa.

Ekipe, koje su se kvalifikovale za mundijal, podijeljene su u 8 grupa: 

Grupa A- Katar, Holandija, Senegal, Ekvador, 

Grupa B- Engleska, SAD, Vels, Iran, 

Grupa C- Argentina, Poljska, Meksiko, Saudijska Arabija, 

Grupa D- Francuska, Danska, Tunis, Australia, Grupa E- Njemačka, Španija, Japan, Kostarika, Grupa F- Belgija, Hrvatska, Kanada, Maroko, 

Grupa E- Brazil, Švajcarska, Srbija, Kamerun, 

Grupa H- Portugal, Urugvaj, Gana, Južna Koreja 

Dalje idu dvije najbolje plasirane ekipe.

Ovo svjetsko prvenstvo je najskuplje do sada i košta 200 milijardi dolara. Na stadionima na kojima se igraju utakmice zabranjena je prodaja alkohola, što  što je izazvalo negodovanje inostranih navijača, ali je podržano od predstavnika FIFA, jer to je dio muslimanske kulture koju treba poštovati.

Maskota mundijala je Laeb u tradicionalnoj arapskoj nošnji, koji izgleda kao duh, a ustvari je razigrani dječak.

Ceremonija otvaranja održana je na stadionu Al Bayt u gradu Al Khoru, udaljenom 50 km od glavnog grada Dohe. Otvaranje je bilo spektakularno- brzo, dinamično, razigrano…Ceremonija otvaranja trajala je oko 30 minuta, a na njoj je predstavljeno 8 programskih segmenata. Bio je to planetarni događaj koji je počeo himnom mundijala, a nastavljen uz vatromet, ples, efektno izmiksanu muziku i pjesmu… podržan maskotama koje su potsjetile na ranije mundijale..Član južnokorejskog boy benda Boys Jungkook Bangtan, poznat pod imenom Džangkuk, nastupio je s pjesmom “Dreamers”, a pridružio mu se domaći pjevač Fahad Al Kubaisi.

Katarski emir šejk Tamim bin Hamad Al- Thani u kratom pozdravnom govoru mundijal je nazvao “prvenstvom dobrote i nade” i simbolički ga predstavio kao okupljanje svih u jedno pleme pod jednim  šatorom… a  po tom proglasio svjetsko prvenstvo otvorenim.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su Antonio Guterres, generalni sekretar UN, predsjednik FIFA Gianni Infantino, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, saudijski prijestolonasljednik  Mohammed bin Salman, predsjednici Egipta, Alžira, Palestine i   brojni arapski lideri.

Na prvoj premijernoj utakmici, koja je odigrana danas, susreli su se domaćin Katar i Ekvador. Utakmici je prisustvovalo 67.372 gledaoca. 

Katar je ovaj susret očekivao i spremao se 10 godina, ali nije pružio ono što se očekivalo. Sagorio je u željiu da u prvom nastupu trijumfuje. Utakmica je završena  pobjedom Ekvadora 2:0. Ekvador je dominirao cijele utakmice. Ostaje pitanje da li je Ekvador bio toliko dobar, ili je Katar (koji je igrao sistem 5:3:2) bio toliko slab?

Katar je super bogata zemlja. Nezavisna od 1971.g. Ima 2.600.000 stanovnika, od čega su 313.000 građani Katara, a ostalo doseljenici- Indijci, Pakistanci, Iranci..) Glavni grad je Doha. BDP $113.675 po glavi stanovnika. Katar je sve više i sportska nacija.

Prije samog otvaranja, ali i mnogo ranije, Kataru su upućene zamjerke zbog kršenje prava stranih radnika, neporikladnih radnih uvjeta, prava LGBT populacije, te zbog stradanju imigranata.

Narednih 28 dana ljubitelji fudbala moći će uživati u spektakularnoj fudbalskoj predstavi, koju će nam prirediti najpoznatije fudbalske zvijezde svijeta. Već sutra 21. Novembra igraju: Engleska – Iran u 8 AM, Senegal- Holandija 11 AM, USA – Wales 2 PM. 

Hrvatska igra sa Marokom  23. Novembra, a Srbija sa Brazilom 24. Novembra.

Burlington, 20.11.2022       Zijad Bećirević   

Related posts

Antalija: Završen internacionalni zimski BALKAN SOCCER CAMP

Dijaspora BiH Administrator

Futsaleri Mostar SG slavili u Tuzli, odbranili duplu krunu i pokazali da nemaju konkurencije u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Ismir Mirvić, većinski vlasnik i predsjednik FK Sarajevo: Želim evropske timove na punom Koševu

Dijaspora BiH Administrator

Ivica Osim, velikan bosanskohercegovačkog sporta, sahranjen ju Aleji velikana na Gradskom groblju Bare u Sarajevu

Dijaspora BiH Administrator

Zijad Švrakić: Na kampu u Antaliji brojni skauti imali su šta vidjeti

Dijaspora BiH Administrator

Prvi put u istoriji jedan bh. sudija sudit će meč UEFA Lige prvaka

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment