Pisana riječ

Predstavljena knjiga „Nevidljiva Bosna „ autora Omera Ć Ibrahimagića i Mehmeda Đedovića

U Ateljeu „Ismet Mujezinovoć“ u Tuzli održano je predstavljanje knjige „Nevidljiva Bosna“ autora Omera Ć.Ibrahimagića i Mehmeda Đedovića, koji su do sada višestruko nagrađivani, članovi P.E.N centra BiH, Društva pisaca BiH .Ovaj događaj je privukao mnoge ljubitelje knjige , koji su žurili da se upoznaju sa nekim dijelovima Bosne u kojoj nije mnogo šta otkriveno narodu koji u njoj žive.Promotori knjige bili su književnik Zlatko Dukić i Šefik Husagić , koji su govorili o knjizi sa svoje strane i događajima koji su u njoj prikazani.Autori su predstavili svoja zajednička putovanja po prastarim tvrđavama, kulama sjeveroistočne i dijelova srednje Bosne.

Promotor knjige, knjižesnik Zlatko Dukić je knjigu „Nevidljiva Bosna“, autora Omera Ć.Ibrahimagića i Mehmeda Đedovića, po svojoj koncepciji i raznolikosti starine koje su stvarane stoljećima nazvao sa „Hodopisački poklon sebi i nama“.Oni su udruženi neumorno hodali stazama i bogazama, obilazili starine po bosanskim brdima i starim utvrdama, tvrđavama iz davne prošlosti su predstavili široj javnosti , da ne ostanu i dalje skrivene. Tako su Omer i Mehmed udruženi autori su zasukali rukave i Omer nudi pjesmu , a Mehmed-zvani Meša prozni medaljon o određenom mjestu , konkretnoj lokaciji , doživljajima koje su vidjeli i čuli, saznali i upoznali. Na takav originalan pristup su uronili u rukopis, spajanjem različitih parčadi prošlosti u mozaik.Ova dva hodopisca su učinili korak dalje od ustajalosti i sivila , premrežili su naš odnos prema knjizi i kulturi. Hodopisci ne taje ništa , ništa ne zadržavaju u sebi, to što rade putevi, staze i bogaze bili su potrebni njima, ali i javnosti da se upoznaju sa prošlim vremenima, da ne budu zaboravljena. Velika je vrijednost čime Nevidljiva Bosna zrači, jer je do sada bila uskraćena informacija za te vrijednosti, podatak i znanje o utvrdi, istorijskoj građevini, vjerskom objektu, toponima koji je ispisao prošlost, a sadašnjost ga se odrekla ili ga izbrisala. Nevidljiva Bosna sa vrhunskom sintezom poezije Omera Ć.Ibrahimagića i putopisca , prozaiste Mehmeda Đedovića je vrijednost i poklon svimknjigoljupcima koja je darovana uz zahvalnost autorima kroz ovo vrijedno djelo, ističe promotor Zlatko Dukić.

Promotor knjige Šefik Husagić se osvrnuo u svom predstavljanju ovih putopisaca u knjizi i na opisane pjesme Ibrahimagića sa čijim jezikom nas vraća u duhu starine, kao što su riječi vakat-nekada, pa džade,hair, haber, epitet –neutralne geografije . Prikriveni bijes, osuda, zgađenost nad onima koji ništa ne čine, a vladaju –dovoljni sami sebi. Posebno ističe –Bijelu kulu , kao brata Gradaščevića-Bosanska Bijela, poigravanje stihovima poletnosti, radost.: Kula bijela-cijela, Cijela je kula bijela, Bijela je kula cijela, naglašava Husagić o stihovima koji su ostali za sva vremena zabilježena.

Duška REBIĆ

Related posts

ZAVIČAJNI PISAC BIHORA HAJDARPAŠIĆ REMZIJA

Dijaspora BiH Administrator

Tuzla: Promovisana knjiga „Zaboravljeni zavičaj“ autora Saše Burlice

Dijaspora BiH Administrator

ZLATNO PERO SANDŽAKA-FARUK DIZDAREVIĆ KROZ PRIZMU KULTURE

Dijaspora BiH Administrator

Kakanj: Okrugli sto o romanu „Živa lomača“

Dijaspora BiH Administrator

KATINJSKI MASAKR-ZLOČIN BEZ KAZNE

Dijaspora BiH Administrator

PREDSTAVLJANJE AZERBEJDŽANSKIH KNJIŽEVNIKA U CRNOJ GORI

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment