Sport

Predstavljen program obilježavanja 40. godišnjice ZOI 1984. u Sarajevu

Kao jedan od glavni ciljeva obilježavanja 40. godišnjice ZOI istaknuto je ponovno stavljanje Sarajeva u centar medijske pažnje javnosti zainteresovane za olimpijski pokret, zimske i druge sportove, te kulturne i umjetničke događaje.

Želimo ponovo osjetiti olimpijski duh, želimo da ova godišnjica obilježavanja Zimskih olimpijskih igara (ZOI) održanih 1984. godine u Sarajevu bude bogata kako sportskim i kulturnim događajima i da svi zajedno kreiramo pozitivnu priču koju ćemo poslati u svijet, rečeno je danas na konferenciji za medije u Sarajevu na kojoj je predstavljen program obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara.

Kako je najavljeno, na obilježavanje godišnjice doći će skijaš Jure Franko, ali i britanski par u klizanju Jayne Torvill i Christopher Dean, kao i brojni drugi dobitnici olimpijskih medalja, visoki zvaničnici Međunarodnog olimpijskog komiteta, Evropskog olimpijskog komiteta, predstavnici pobratimskih gradova, kao i predstavnici svih nivoa vlasti u našoj zemlji.

Kao jedan od glavni ciljeva obilježavanja 40. godišnjice ZOI istaknuto je ponovno stavljanje Sarajeva u centar medijske pažnje javnosti zainteresovane za olimpijski pokret, zimske i druge sportove, te kulturne i umjetničke događaje.

Namjera je, kako je rečeno da Sarajevo ponovo bude domaćin velike olimpijske sportske manifestacije.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kazala je kako sve podsjeća na 1984. godinu, kada je Sarajevo bilo centar svijeta.

“Sve nekako podsjeća na ona lijepa vremena 1984. kada je Sarajevo bilo centar svijeta, centar regije i naša zajednička želja je da to opet oživimo. Nakon sjajnog dočeka Nove godine, nakon sarajevske priče, nastavljamo sa odličnim temama i nastavljamo sa sjajnim događajima koji će donijeti jednu posebnu svježinu i vedrinu našem gradu. Mislim da danas imamo poseban razlog da budemo ponosni – 40 godina olimpizma, 40 godina Zimskih olimpijskih igara, čiji duh živi i danas u našem gradu i na što smo ponosni svi – Sarajke i Sarajlije, Bosanci i Hercegovci, ali i svi oni gosti grada koji su imali priliku doći u Sarajevo i biti dio ove fantastične priče”, rekla je Karić.

Naglasila je da je Sarajevo ponosno što pripada porodici olimpijskih gradova.

“Želimo ponovo osjetiti olimpijski duh, želimo da ova godišnjica obilježavanja bude bogata kako sportskim, tako i kulturnim događajima, želimo da svi od najmlađih do osoba treće životne dobi i svih naših gostiju da pružimo jedan program i da svi zajedno kreiramo pozitivnu priču koju ćemo opet iz Sarajeva poslati u svijet. Mi danas iz Sarajeva šaljemo jednu poruku zajedništva, jednu poruku ljepote i da, Sarajevo je bilo centar svijeta i Sarajevo će opet 2024. godine, obilježavanjem 40. godišnjice zimskih olimpijskih igara, pokazati da je i dalje srce Evrope i centar svijeta kada je u pitanju organizacija ovakvih sličnih kulturnih manifestacija”, poručila je Karić i dodala:

“Kao takvi, mi smo istinsko srce Evrope. I ove godine ćemo, kroz obilježavanje 40. godišnjice, promovisati civilizacijske, olimpijske vrijednosti, solidarnost i zajedništvo, sve za dobrobit sporta i mira. Pripremili smo bogat program, kulturni i sportski”.

Predsjedavajući Odbora za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice ZOI Jasmin Ademović, podsjetio je da su ZOI u Sarajevu bile najbolje organizovane Igre dotad.

Cetinski 10. februara pred Vječnom vatrom

“S intencijom da evociramo uspomene, te da Sarajevo opet stavimo u duh olimpizma, grad Sarajevo je formirao organizacijski odbor koji je vrijedno radio u protekloj 2023. godini kako bi osigurali što kvalitetniji program, kao i finansiranje programa, kako bi svaka sportska, kulturna, revijalna ili edukativna manifestacija bila organizovana i održana na najvišem nivou. Takmičenja će se održavati na Bjelašnici, Jahorini, Igmanu, Dvorištima, Skenderiji, te na mnogim drugim lokacijama u Sarajevu”, rekao je Ademović.

Planirano je da februar bude olimpijski mjesec sa mnoštvom sportskih i kulturnih dešavanja.

Ademović je rekao da je u kooperaciji sa Skijaškim savezom Bosne i Hercegovine, Grad Sarajevo podržao organizaciju FIS Kup Igmana 2024.

“Jedno od najprestižnijih takmičenja koje će se održati i koje smo podržali i gdje ćemo iskoristiti priliku da promovišemo 40. godišnjicu jeste Evropa Kup, također takmičenje koje se održava na Bjelašnici. Podržali smo i Balkan Kup 2024. godine koji se održava na Dvorištima, to je takmičenje u biatlonu. Skijaški klub Sarajevo organizuje trku Djeca za mir u svijetu, a snowboard klub Freestyle organizuje FIS Kup Sarajevo takmičenje u snowboardu”, pojasnio je Ademović.

U saradnji sa Savezom klizačkih sportova Bosne i Hercegovine, bit će odrganizovano međunarodno takmičenje Sarajevo Open 2024. – takmičenje u umjetničkom klizanju.

Ademović je naglasio da cilj nije samo evociranje uspomena na 1984. godinu, već i nastojanje da se u Sarajevo ponovo dovede veliko takmičenje kao što je Omladinska olimpijada, odnosno Youth Olympic Games 2032. godine.

Očekuje se dolazak Jayne Torvill i Christophera Deana 14. februara u Skenderiju, na finalno veče revijalnog programa umjetničkog klizanja.

U okviru obilježavanja godišnjice ZOI, 10. februara ispred Vječne vatre bit će organizovan i koncert Tonija Cetinskog.

Zimske olimpijske igre održane su od 8. do 19. februara 1984. u Sarajevu. Na ZOI su u šest sportova nastupila 1.272 takmičara iz 49 zemalja.

BHDINFODESK

Related posts

Održan “Izbor sportiste godine Tuzla za 2022” godinu

Dijaspora BiH Administrator

Paraplivačka elita ovog vikenda u Sarajevu

Dijaspora BiH Administrator

IZ BEŠIKE SPORTA

Dijaspora BiH Administrator

Mlada “osa” bosanskohercegovački pasoš zamjenila za slovenačku putovnicu

Dijaspora BiH Administrator

Uz sve još i po džepu: Đoković morati platiti i troškove suđenja

Dijaspora BiH Administrator

Kolašinac potpisao za Marseille

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment