Privreda

Poznati vinar Radovan Vukoje: Kamen je duša moje zemlje, moja zemlja je duša moga vina

Bosanskohercegovački vinari prigodnom manifestacijom u Sarajevu obilježili su kraj uspješne godine.

Zahvaljujući Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine i Grupaciji proizvođača vina, uz prisustvo predstavnika ambasada, institucija vlasti svih nivoa, somelijera, distributera i drugih gostiju, promocija bosanskohercegovačkih vinara je započeta sredinom novembra u Istanbulu, zatim nastavljena u Zagrebu i Beogradu, a svečano je završena u Sarajevu.

Radovan Vukoje, predsjednik vinara Bosne i Hercegovine, udruženja koje djeluje kao grupacija u sklopu Vanjskotrgovinske komore BiH, istakao je da je u 2021. godini napravljen veliki napredak u promociji bh. vinara, ali i veliki koraci prema državnom Zakonu o vinu.

– Zakon o vinu je još 2009. godine bio gotov, ali je, nažalost, oboren. Mi smo se posljednjih 18 mjeseci uključili u tu proceduru i očekujem da će sljedeće godine na Vijeću ministara BiH on biti i usvojen. Zakon će srediti tržište i nejasnoće koje postoje i što se tiče uvoza, ali i vina koja se proizvode u BiH. Jako je bitno da se zakon što prije donese i počne implementirati. Da se paralelno sa zakonom napravi i jedan vinogradarski registar i nova reorganizacija. Na taj način znat će se porijeklo vina, odakle ono dolazi i kako se prodaje. Vinarstvo je jedna od najbrže rastućih industrija u BiH i sve bolje funkcioniše. Imamo rezultate, nagrade, vrhunska vina i sve to ide u korist da našu oblast što prije uredimo – pojašnjava Vukoje. 

Kako naglašava, odlično je što su se vinari udružili i što svi imaju jedan cilj.

– Hercegovinu moramo predstaviti kao jednu regiju. Da sve osobenosti istočnog dijela Hercegovine, ali i zapadnog, prenesemo u što boljem svjetlu kroz naša vina i da se osjete te razlike koje daju dodatnu kvalitetu. Ta cjelina koja je povezana sa žilavkom kao autohtonom sortom daje jednu neraskidivu nit i vinogradarsku historiju. Vinogradi su u Hercegovini prisutni od doba Ilira, znači da postoje više od 2.000 godina. Naša ideja je da na vinarsku industriju koja je jako razvijena naslonimo specifične proizvode koje naša gastronomija posjeduje. Imamo stvarno jako kvalitetnih malih proizvođača sira, suhomesnatih proizvoda, ribe… To su stvari koje čine ponudu enogastronomije na jako visokom nivou. Imamo dosta organskih proizvođača povrća.  Želimo da sve što vrijedi uključimo u našu vinsku cestu kao turistički proizvod, da bismo se na taj način što bolje predstavili u Bosni i Hercegovini, ali i regionu i širom svijeta. Bitna je i uloga vlasnika restorana koji treba da sarađuju sa malim proizvođačima iz okruženja, kao što to radi Toplik u Istočnom Sarajevu. Kada svi udružimo snage, onda ništa nije teško – nastavlja vlasnik Podruma Vukoje 1982.

Za Podrume Vukoje 1982 godina na izmaku bila je do sada najuspješnija. Osvojili su brojne nagrade u Americi, a potom imali zapažen nastup i na Merano Wine Festivalu u Italiji, gdje su dobili pozivnicu da svoja najbolja vina predstave zajedno sa najpoznatijim svjetskim vinarijama, kakve su francuske Maison Champagne, Drappier, Rolly Gassmann i Joseph Perrier, italijanske Antinori, Ornellaia, Cantina Terlan, Capanelle, austrijska Sepp Moser…

– Tajna našeg uspjeha je jednostavno istrajnost prema kvalitetu, prvenstveno u vinogradu, jer mi striktno proizvodimo grožđe za svoje potrebe sa naša dva lokaliteta (Zasad polje i Carski vinograd) i mi nemamo otkupa grožđa. Nakon velikog rada u vinogradu da se proizvede dobra primarna sirovina, slijedi marljiv rad u podrumu, da se ono što je dala zemlja i vinograd pretoči u čašu. Naša vina strpljivo njegujemo u podrumu, a neka čak do osam godina odležavaju i sazrijevaju prije nego izađu na tržište. Samo na taj način ona su vrhunska kada dođu na stolove restorana, hotela širom svijeta. Ovaj pristup kvalitetu kao jedinoj mjeri koju želimo da imamo u našem podrumu, doveo je da se naši proizvodi prodaju na tri kontinenta, u Evropi, Aziji i Sjevernoj Americi. Možemo da budemo jako zadovoljni, vodeći smo u našoj zemlji i među najboljim u regionu. Kontinuitet kvaliteta je nešto što naši konzumenti dobijaju i što znaju da cijene sve ove godine. Na kraju želim da poručim kupujmo domaće, jer imamo vrhunske proizvode. Kamen je duša moje zemlje, moja zemlja je duša moga vina – kazao je Vukoje čija vinarija pored vina proizvodi rakije grozdu i travaricu, ali i maslinovo ulje i masline, jer imaju 1.000 stabala masline prvoklasnog kvaliteta.

P.R.

Related posts

Stanić Trade drugi najpoželjniji bosanskohercegovački poslodavac u sektoru maloprodaje

Dijaspora BiH Administrator

I modifikovana garaža iz Cazina uskoro u Evropskoj uniji

Dijaspora BiH Administrator

Odlazak radne snage: Slovenija ove godine “uzela” više od 12.000 radnika iz Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

Bosanskohercegovački izvoz u odnosu na prošlu godinu mnogo veći

Dijaspora BiH Administrator

Privreda u USK se oporavlja, Limometal iz Cazina povećao proizvodnju za 25%

Dijaspora BiH Administrator

Tuzla: Predstavljanje poslovne ideje mladih poduzetnika

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment