Pogledi

povodom 24. oktobra, Dana UN – Pod zastavom UN se desio genocid u BiH!

U vrijeme planiranja, pripremanja i izvođenja agresije na RBiH i zločina genocida u potpunosti su suspendovana i ignorisana temeljna načela međunarodnog javnog prava (zabrana i otpor svakoj agresiji, sprečavanje zločina genocida, osuda prisvajanja tuđih teritorija, garancija teritorijalnog i državnopravnog integriteta države i drugih načela, izraženih u Povelji UN-a i Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida). Jednoj međunarodno priznatoj, nezavisnoj i suverenoj državi i članici UN faktički je oduzeto pravo da brani teritorijalni integritet i sigurnost svojih građana od agresije i zločina genocida, a što je zagarantovano Poveljom UN. 

Od primanja BiH u UN 22. maja 1992. godine, BiH je bila punopravni dio ove svjetske organizacije, dajući joj nesebičnu podršku i učestvujući u radu svih njenih agencija, tijela i programa.

Dan UN je i prilika da jos jednom opomenemo civilizaciju da UN nisu adekvatno odgovorili na agresiju na suverenu, nezavisnu, međunarodno priznatu državu RBiH i genocid protiv njenih gradjana, posebno Bosnjaka. Zato će srebrenički genocid zauvijek progoniti međunarodnu zajednicu i posebno UN. Holandski bataljon je bio dio UN-a i ništa nije učinio da bi spasio žrtve genocida. Bosanska istina mora da nađe most do pravde, institucionalizacijom kulture sjecanja, i tako BiH izbavi iz tvrđave mržnje, vracajuci je izvornoj ideji Bosne. Uvijek gledajmo na svijetlu stranu života. Za BiH svijetla strana je istina i pravda.

Emir Ramic

Institut za istrazivanje genocida Kanada

Related posts

IGK reagovao na provokaciju u Prijedoru: Na Dan bijelih traka žele slaviti rođendane Viktora Orbana i Željka Mitrovića

Dijaspora BiH Administrator

VELIKORUSKA POLITIKA I OKUPACIJA UKRAJINE

Dijaspora BiH Administrator

Institut za istraživanje genocida Kanada: Anticivilizacijski, antibosanski čin ambasadora BiH u Rusiji

Dijaspora BiH Administrator

Zaustavite ruski fašizam-Стоп російському фашизму

Dijaspora BiH Administrator

Baronesa Helić: Sankcije za rušitelje države, NATO snage poslati u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Zelenski za BBC: Ruska nafta se plaća krvavim novcem

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment