Naš prijedlog Pogledi

povodom 24. oktobra, Dana UN – Pod zastavom UN se desio genocid u BiH!

U vrijeme planiranja, pripremanja i izvođenja agresije na RBiH i zločina genocida u potpunosti su suspendovana i ignorisana temeljna načela međunarodnog javnog prava (zabrana i otpor svakoj agresiji, sprečavanje zločina genocida, osuda prisvajanja tuđih teritorija, garancija teritorijalnog i državnopravnog integriteta države i drugih načela, izraženih u Povelji UN-a i Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida). Jednoj međunarodno priznatoj, nezavisnoj i suverenoj državi i članici UN faktički je oduzeto pravo da brani teritorijalni integritet i sigurnost svojih građana od agresije i zločina genocida, a što je zagarantovano Poveljom UN. 

Od primanja BiH u UN 22. maja 1992. godine, BiH je bila punopravni dio ove svjetske organizacije, dajući joj nesebičnu podršku i učestvujući u radu svih njenih agencija, tijela i programa.

Dan UN je i prilika da jos jednom opomenemo civilizaciju da UN nisu adekvatno odgovorili na agresiju na suverenu, nezavisnu, međunarodno priznatu državu RBiH i genocid protiv njenih gradjana, posebno Bosnjaka. Zato će srebrenički genocid zauvijek progoniti međunarodnu zajednicu i posebno UN. Holandski bataljon je bio dio UN-a i ništa nije učinio da bi spasio žrtve genocida. Bosanska istina mora da nađe most do pravde, institucionalizacijom kulture sjecanja, i tako BiH izbavi iz tvrđave mržnje, vracajuci je izvornoj ideji Bosne. Uvijek gledajmo na svijetlu stranu života. Za BiH svijetla strana je istina i pravda.

Emir Ramic

Institut za istrazivanje genocida Kanada

Related posts

POGLED IZ AMERIKE: (NE) OČEKIVANA PRESUDA USTAVNOG SUDA BiH

Dijaspora BiH Administrator

Antalija: Završen internacionalni zimski BALKAN SOCCER CAMP

Dijaspora BiH Administrator

POGLED IZ AMERIKE: BOSANSKA TROJKA-SPASONOSNI LIJEK ILI NOVA BOLJKA?

Danijela Rakić, diverzantkinja Armije RBiH poručila iz Detroita: Uzela sam pušku jer nisam dala da me istjeraju iz Sarajeva i opet bih

Dijaspora BiH Administrator

UKRAJINSKA BORBA-SIMBOL OTPORA FAŽIZMU NOVOG DOBA

Dijaspora BiH Administrator

ESAD JAGANJAC IZ LONDONA: JE LI VRIJEME ZA SVEBOSANSKI SABOR?

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment