Vijesti

Poslovni skup u New Yorku: Podrška dijaspore firmama u Bosni i Hercegovini

USAID projekt Diaspora Invest i Američka trgovačka komora Bosne i Hercegovine danas su u New Yorku organizirali poslovni skup Bosanskohercegovačke zajednice, okupivši lidere iz bh. privrede i uspješne poduzetnike koji donose odluke u velikim korporacijama u SAD-u.

Na skupu su predstavljeni mehanizmi podrške USAID-a ulaganjima i prijenosu znanja iz dijaspore, kao i aktivnosti AmChama u Bosni i Hercegovini. Događaj je otvorila Boba Vukmanović iz Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini, nakon čega je Nedim Jahić iz USAID projekta Diaspora Invest podijelio detalje o prilikama za podršku i uključivanje dijaspore u ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

USAID je kroz projekat Diaspora Invest uspostavio grant program za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima, stvoreni su preduvjeti za realizaciju uspješnog mehanizma podrške izvozu za bh. kompanije, mentorski program, ljetne prakse za mlade članove i članice dijaspore u domovini. Uz rad sa jedinicama lokalne samouprave, te aktivnosti na polju pristupa finansijama u BiH, ovaj projekt je na sveobuhvatan način uključio bh. iseljeništvo u poslovne prilike u zemlji, poručili su iz USAID-a.

– Posjeta Sjedinjenim Američkim Državama i susret s poslovnom zajednicom naše dijaspore izuzetno je važan za naš sektor. Mi smo okrenuti izvozu, tražimo partnere u inostranstvu i ovakvi susreti nam otvaraju neka nova vrata. Velika je stvar što nas naši ljudi u New Yorku prepoznaju kao potencijalne partnere svjetskim kompanijama ovdje i zato bh. privreda mora nastaviti na ovom putu i jačati svoju vidljivost – kazao je Rusmir Hrvić, direktor AS Holdinga i sudionik konferencije.

O svom iskustvu investicija i važnosti povezivanja na panel diskusiji su govorili Amina Karić (Authority Partners), Benjamin Tikvina (Pokret za inkluziju za BiH) i Selma Avdičević, stručnjakinja u oblasti finansija u SAD-u, s bogatim iskustvom u investiranju u SAD-u iu BiH.

– Svi smo veoma svjesni svih prepreka sa kojima se suočava investitor u BiH. Ovaj skup nam je dao priliku da razmijenimo rješenja, da nađemo puteve i vozila koja će nas dovesti do pozitivnih rezultata. Zadovoljstvo mi je vidjeti toliko stručnjaka na jednom mjestu fokusiranih na dobrobit bh. ekonomije – kazala je Selma Avdičević.

Sabina Isak (Barclays), jedna od članica Bosanskohercegovačke zajednice u New Yorku, koja je pomogla u organizaciji događaja, izrazila je zahvalnost USAID-u u organizaciji konferencije.

– USAID i Američka trgovačka komora BiH rade veliku stvar za našu zemlju. Današnji susreti i razgovori su nam ukazali koliko je važno da gradimo i učestvujemo u izgradnji poslovnog, edukativnog i društvenog partnerstva između lidera naše ekonomije i naše dijaspore. Ovo je danas historijski korak naprijed na tom putu – zaključio je Isak.

Skup je bio prilika da se najavi uspostava Poslovnog savjeta bh. dijaspore (DiaBAC), ali i realizacija sveobuhvatnog programa mobilizacije stručnjaka za međunarodna tržišta iz dijaspore za posredovanje u izvozu roba i usluga iz BiH.

– Sa sigurnošću možemo reći da je cjelokupna posjeta, ali i današnji skup, jedan od najvažnijih iskoraka ka našoj dijaspori, ali i tržištu SAD-a u ovoj godini kada je u pitanju BiH. Ovo je samo početak i mi u Američkoj trgovačkoj komori, kao i naše kolege iz USAID projekta Diaspora Invest ostajemo posvećeni da suštinski iskoristimo potencijal koji leži u našim ljudima ovdje – zaključio je Hamzić.

Fena

Related posts

Kanada: Još jedna kanadska pobjeda protiv negatora genocida u Srebrenici! 

Dijaspora BiH Administrator

Ministar Edin Ramić u Americi na manifestaciji ‘Domovino, uz tebe smo’

Dijaspora BiH Administrator

Dublin: Izuzetno uspješna posjeta ambasadora Vanje Filipovića Republici Irskoj

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Kanadska pokrajina Alberta priznala genocid u Srebrenici

Dijaspora BiH Administrator

Mladi Sarajlija odselio u Njemačku: Mladi odlaze zbog korupcije i kriminala u BiH 

Dijaspora BiH Administrator

Uz sufinansiranje Vlade Švicarske dostupan fond za ulaganje dijaspore u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment