Globus

Pomen prvoj porijeklom Afrikanki

Hrabra Faum’ Doubout koja se zalagala protiv povratka robovlasništva u Guadelupeu, koji je Napoléon Bonaparte ponovo htio uspostaviti na otoku, 1802. godine, dobila je kip u sjeverozapadnom dijelu Grada svjetlosti. Ujedno je jedini i prvi koji simbolizira ženu afričkih korijena.

U sklopu obilježavanja Dana memorije za žrtve robovlasništva ali i njegove abolicije, pariska glavna općina je otkrila spomenik, smješten u Vrtu samoće, u u blizini Trga generala Catrouxa, u 17. gradskom okrugu.Statua Faum’ Doubout, također nazvana “meleskinja samoće”, otkrivena je u prisustvu gradonačelnice Anne Hidalgo, Jeana-Marca Ayraulta, bivšeg francuskog ministra vanjskih poslova koji trenutno obavlja funkciju predsjednika Fondacije za memoriju robova, pa kipara Didiera Audrata.

Žena koja ovjekovječuje borbu protiv robovlasništva je započela djelatnost početkom 19. stoljeća, nakon nemilih postupaka čuvenog Korzikanca i francuskog imperatora. Uhvaćena je s ostalim pobunjenicima i osuđena na smrt. Vidljivo gravidna, obješena je odmah nakon poroda! Iako je njezino postojanje malo poznato, “Samoća” je glasan odjek borbe svih žena koje su se zalagale za slobodu i ravnopravnost, tog već davnog doba. Njihov broj nije bio mali.

Džana Mujadžić 

Related posts

32. GODIŠNJICA „CRNOG JANUARA“ U AZERBEJDŽANU

Dijaspora BiH Administrator

NEZAVISNOST POLJSKE SLAVNA ISTORIJA SLAVNOG NARODA

Događaj označava poseban i revolucionaran napredak: Taksi dronovi na pariskom nebu

Dijaspora BiH Administrator

HEJDAR ALIJEV STOGODIŠNJICA ROĐENJA VELIKANA AZERBEJDŽANA (1923-2023)

Dijaspora BiH Administrator

 RAT U UKRAJINI-POSLJEDICA RUSKOG IMPERIJALIZMA

Dijaspora BiH Administrator

OSMI NOVEMBAR DAN POBJEDE KOJI SLAVI AZERBEJDŽAN

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment