Pogledi

POGLED IZ AMERIKE: PROMOTORI DJELA DARIJA KORDIĆA U ELEGIJI IZ AHMIĆA

Nikad završena priča zbog poruka Darija Kordića

Zločinac Dario Kordić odslužio je dvije trećine zatvorske kazne i pušten je iz zatvora u junu 2014.g. Dočekan i podržan od istomišljenika i obožavalaca odlučno je krenuo u promociju i rehabilitaciju zločina. Od tada je prošlo preko deset godina, ali njegov lik i djelo umjesto da traže oprosta doživljavaju novu promociju. Postali su zaštitni znak strategije na kojoj  HDZ-a BiH gradi odnos zločina prema žrtvi, po kojem se zločin ne osuđuje i ne krije, već podržava, promovira i uz njega likuje. Promotori djela Darija Kordića, umjesto da se suoče sa bolnom istinom i traže oprosta postaju saučesnici u elegiji iz Ahmića. 

Svi koji na zločinu grade sreću, prizivaju vlastitu nesreću. Svaki onaj koji se uhvatio u kolo Darija Kordića moraće svoje grijehe da ispašća. Svakog ko je igrao u ovom kolu, pjevao u ovom horu, Božija kazna čeka, ispaštaće dovijeka. Za zločine kakvi su počinjeni u Ahmićima nema zaborava. Znamo da je pravda spora, da je negirana i osporavana, ali je dostižna.

Masakr u Ahmićima

Nikad se ne smije zaboraviti što se 16. Aprila 1993. godine dogodilo u Ahmićima kod Viteza.

Tog dana snage HVO su počinile masakr nad Bošnjacima. Ubile su 116 Bošnjaka, civila, među kojima 32 žene i 11 djece, od kojih jedna beba. Ahmići su razoreni, spaljeni, počinjen masakr, nad kojim se zgrozio cijeli svijet.

Ahmići su jedan od najvećih zločina koji su se dogodili u historiji Bosne i Hercegovine, iza kojih je ostalo 48 sati praha i pepela, ostale rane i ožiljci koji nikad neće zacijeliti. 

Za zločine počinjene u Ahmićima Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio je Dardija Kordića, predsjednika HDZ BiH, na 25 godina, Vladimira Šantića na 18 i Dragu Josipovića na 12 godina. Miroslav Bralo osuđen je na 20, a pred Sudom BiH Paško Ljubičić na 12 godina. Kordić je oslobođen nakon dvije trećine odslužene kazne. Od tada živi u Zagrebu, drži predavanja i egzistira kao projekat Hrvatske…Postao jedan od glavnih promotora HDZ-e, uzor i zamajac Dragana Čovića u izbornom procesu…

Prema video snimku od 5.8.2022. uz proslavu godišnjice Oluje (objavljenom 10. juna 2023) na pitanje Kordiću je li vrijedilo zatvora i rata? Odgovor je bio: “Sve bih ponovio, sekunde ne bih zamijenio, svaka sekunda je vrijedila”. Kordićevu izjavu 

njegovi promotori dočekali su s odobravanjem i osmijehom, a neki je ponavljaju kao pjesmicu. 

Umjesto zgražanja i osude popratili su je sa pljeskom i pjesmom. A po nekim komentarima izgovorio je ono što i Čović misli.

Bivši komandant HVO nije promijenio mišljenje. Haška kazna nije ni na njeg djelovala. Nije zatražio oprost, nije se poklonio žrtvama niti to namjerava učiniti. Ne kaje se za počinjeno već je spreman sve ponoviti. I nije u tome sam. Zločinci podupiru jedan drugog…

Nakon svega što je rekao po izlasku iz zatvorske ćelije Kordiću nije falila ni dlaka s glave. A rekao je nešto još gore od počinjenog. I ne samo da mu ništa nije falilo, već je postao još poznatiji, važniji i slavniji. Uz njega se slikalo, s njim se pjevalo i slavilo. Slavi se i danas i “ispisuje historija”. Udruženi u djelu pjevali su i slavili promotori u horu. Njihova pjesma i kad se ne čuje u glavama odzvanja, nebom Ahmića i Bosnom bolno odjekuje.

Svečani doček

Osuđeni ratni zločinac Dario Kordić dočekan je uz ovacije u rodnoj Busovači, Zagrebu…Doček je pripremila Lidija Bradara, kasnije predsjednica FBiH (poznata i po tome što je glasala protiv odluke Visokog predstavnika Inska o zabrani negiranja genocida), a u Odboru za doček bili su: Dragan Čović, tada predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH, Marinko Čavara, zastupnik u Parlamentu FBiH, Borjana Krišto, delegat u Domu naroda, Ivić Pašalić, sisački biskup Vlado Košić…Dočekan je kao narodni heroj, a u kasnijim okolnostima i uz malo više sreće mogao je postati ličnost 2023. 

Stimulans za promotore zločina

Kordićevi protagonisti iz Odbora za doček u Busovači i Zagrebu brzo su napredovali u karijeri i sada zauzimaju ključne pozicije u parlamentarnim strukturama, organima vlasti FBiH i na državnom nivou. Oni upravljaju sa procesima, kroje i mijenjaju zakone, smjenjuju i postavljaju poslušnike. 

Zadojeni ideologijom Herceg Bosne i osnaženom likom i djelom Kordića sa tih položaja napadaju i ruše preostale bastione odbrane države, uspješne i neposlušne zamjenjuju sa poslušnicima.  Jedna od posljednjih meta na koju se usmjerila Željana Zovko, visoko pozicionirana u EU, je poznati bosanski glumac, rado gledan u hrvatskoj seriji “San snova”, Emir Hadžihafizbegović.

Kako sa ovima i ovakvima, nosiocima ovakve ideologije, državu BiH izvesti iz luđačke Dejtonske košulje, kako s njima graditi nezavisnu, suverenu, jedinstvenu, multietničku i građansku državu, kakvu većina bh građana želi?

Nikad zaboravljena priča 

A djelo iz Ahmića HDZ-e BiH i Darija Kordića nije i  nikad neće biti završena i zaboravljena priča. To je elegija uz koju se i danas zgrožava, plače, jeca…jer su ubijeni nedužni građani, žene i djeca…

Nakon datih izjava po puštanju iz zatvora, umjesto u zatvor nazad, podrška, ovacije, nagrade…Ali Kordić nije sam, ima uz sebe HDZ-e, podršku iz Hrvatske, ima Dragana Čovića…Državom vladaju Kordićevi istomišljenici…

Kordić je po odluci MMKS-a pušten na prijevremenu slobodu, zbog dobrog vladanja, i zašto ne može biti vraćen na izdržavanje ostatka zatvorske kazne, jer je obmanio sud ? Veličanje ratnih zločina i zločinaca mora biti sankckionisano , ako ne od strane međunarodnih, onda od domaćeg pravosuđa.

HDZ BiH nastavlja Tuđmanov  narativ

Zadojena ideologijom Herceg Bosne, HDZ-a BiH predvođena Draganom Čovićem, koristeći Kordićev narativ, nastavlja putem kojim je krenuo Tuđman sa Matom Bobanom, Darijom Kordićem i Antom Jelavićem…Herceg Bosna u njihovim glavama i sada postoji. Oni je obnavljaju. Čović se nimalo ne kaje što je naručivao logoraše za prinudni rad u “Sokolu”. Ne samo da nije kažnjem, već je na osnovu takvih “zasluga” postao “nositelj europskih vrijednosti”, što mu omogućuje da svoje saradnike drži na okupu i postavlja na najviše položaje.

U Dejtonskoj BiH postalo je normalno da počinioci najtežih ratnih zločina i izvršioci genocida postaju sve ponosniji na svoja zločinačka djela. Promovisani su, podržavani, popularisani, proglašavani nacionalnim herojima i odlikovani…

To je diglo i ratnog profitera Dragana Čovića.. A što se tiče Rs tamo i ne može biti u vrhu vlasti ako nije podržan od najvaćih ratnih zločinaca ili i sam bio zločinac. 

I dok se na ideološkim osnovama Kordića djeluje u FBiH, u Rs se promovira i ugrađuje u odgojni sistem i obrazovni proces ideologija Karadžića i Mladića. Jedan u Rs drugi u FBiH Dodik i Čović se dopunjavaju i u sprezi sa Beogradom i Zagrebom nastoje završiti projekat koji su započeli njihovi ideolozi Milošević i Tuđman.

“Prijetnja od ponavljanja zločina i genocida nije otklonjena” izjavio je tim povodom u svom obraćanju prošle godine član Predsjedništva BiH Denis Bećirović prilikom obilježavanja 30.godišnjice tragedije u Ahmićima. 

Ko s đavolom tikve sadi…

Umjesto da se suoče sa ratnom prošlošću Darija Kordića, skoro kompletan vrh HDZ BiH u kojem Dragan Čović, Borjana Krišto, Marinko Čavara, Lidija Bradara…čvrsto su stali uz njega i njegovo djelo, što je osnažilo njihov politički uticaj i omogućilo im napredovanje u službi. Svi su dobili dobro plaćena radna mjesta i političke pozicije, koje im omogućuju da u FBiH ali i na nivou države kreiraju politički milije po zamisli HDZ- e predvođene Draganom Čovićem.

Čovićeva ikebana Borjana Krišto, koja je  22.6.2014. dočekala Darija Kordića iz Haga u Busovači, sada je predsjednica Vijeća ministara, a i do tada je bila sve što je htjela, i predsjednica FBiH. Lidija Bradara,  ranije savjetnica, delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH, sada je Predsjednica FBiH,

Marinko Čavara, ranije predsjednik FBiH, iako na američkoj crnoj listi, sada je predsjednik Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Željana Zovko ranije poslanica, potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a u Evropskom parlamentu, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, te izaslanstva za odnose sa BiH i Kosovom,….Svi obožavaoci osuđenog zločinca Darija Kordića, svi koji su ga dočekali i s njim  se slikali, nešto su dobili ili će dobiti. Ali život ide dalje. Ostaje samo ona narodna- Ko s đavolom tikve sadi, o glavu mu se razbijaju.

Ahmići, 16.april 1993. Da se ne zaboravi i ne ponovi.

Burlington, 1.3.2024      Zijad Bećirević

Related posts

UKRAJINSKA BORBA OTPOR GENOCIDNOJ POLITICI RUSIJE

Dijaspora BiH Administrator

Gabriel Eskobar: BiH je najkorumpiranija zemlja Evrope, otvoreno bh. političare optužio za “korupciju pod krinkom nacionalnih interesa”

Otvoreno pismo IGK-a načelniku opštine Foča Milanu Vukadinoviću povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu

IGK: Osuđeni ratni zločinac Valentin Ćorić prekršio zabranu Međunarodnog tribunala za ratne zločine

PUTINOVI KRVAVI PUTEVI

Dijaspora BiH Administrator

SVI PRED OHR 24. OKTOBRA Građani i političari zajedno moraju poslati poruku Schmidtu

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment