Pogledi

Pogled iz Amerike: Najveći neprijatelji države uspostavljaju svoju vlast na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine

Nakon 15 godina aktivnog zajedničkog neprijateljskog djelovanja protiv države Bosne i Hercegovine Dragan Čović sa HDZ BiH i Milorad Dodik sa SNSD-a dobili su priliku da svoju vlast uspostave na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine. U tome im svojski pomažu stranke Osmorke koja se svela na Šestorku, pošto su je zbog neslaganja napustile Stranka za BiH sa Semirom Efendićem i Narodni eurpski savez (NES) sa Nerminom Ogreševićem.

U Šestorki koja nastavljaju praviti vlast sa Dodikom i Čovićem su : Socijalistička demokratska partija (SDP-a), Naša stranka (NS), Narod i pravda (NiP), Za nove generacije (ZnG), NES-a, Pokret demokratske akcije (PDA) i BH inicijativa Fuad Kasumović (BHI-KF). 

Ovakvim podaničkim odnosom težak udarac socijaldemokratiji zadaje SDP-a BiH predvođena Nerminom Nikšićem.

Podanička uloga SDP-e

Odlaskom na noge Čoviću i njegovoj HDZ-i, pružanjem ruke prema Dodiku i njegovom SNSD-a vođa bh socijaldemokrata Nermin Nikšić im je podredio i do kraja ponizio partiju koju vodi, stavio pod noge nacionalista i neprijatelja BiH moć, ugled i uticaj ne samo bh demokratije već principe i načela na kojima je socijademokratrija zasnovana i djeluje. Nastavio je to činiti i nakon oštre reakcije bh javnosti i optužbi da je stavio svoj potpis na dokument sa kojim nisu do tada bile upoznate sve stranke Osmorke. Rukovodstvo SDP-e BiH je svom predsjedniku dalo u ruke previše prava i ovlaštenja (ili ih je sam uzeo) sa kojima on ne upravlja u interesu partije i države već šićarijski za svoj račun i uski krug oko njega. Oni su interese socijaldemokratije podredili svojim vlastitim.

Zaboravio Nikšić onu narodnu da “sa neprijateljima možeš razgovarati, ali im ne možeš nikad biti saveznik”. A on je upravo pristao na savezništvo, potpisao pakt sa đavolom. Vidnim povlađivanjem i snishodljivim namještanjem stolice svom novom šefu Draganu Čoviću Nikšić je izazvao ne samo negodovanje mnogih članova SDP-e već i potsmijeh mnogih koji su pratili njihovo predstavljanje. 

Prvi nastup koalicionih partnera u Konjicu bio je krajnje ponižavajući za partiju socijaldemokrata u koju još uvijek vjerujemo i sa kojom se s razlogom ponosimo. Osmorka je već u startu stavila sebe u podređeni položaj. Čović ih je postrojio, a onda se dobitnički obratio javnosti. Dok Čović govori svi šute i sgledaju se. Poredali se i namjestili face kao na sprovodu. A onda se po dogovorenom redosljedu redaju “ostali” govornici, da svaki izgovori po nekoliko rečenica koliko mu je određeno. Dok Nikšić govori, Dodik i Konaković se smihulje i sašaptavaju, jer nisu stigli na utakmici u Laktašima.

Tim povodom član Predsjedništva DF Zlatan Begić izjavio je da je takvim predstavljanjem “ ponižena demokratija i svaki građanin sa mrvom svijesti i savjesti” i potsjetio njih i nas “da građani daju vlast a ne OHR, Dodik i Čović.”

Formiranje Osmorke, kojoj SDP-a čini ne samo kičmu već i jednu od većih glava, za koju smo vjerovali da zna da misli, obradovalo je sve one koji očekuju promjene koje bi trebale zaustaviti secesionističko djelovanje i ojačati ulogu države. Nažalost, već prvi koraci Osmorke pokazali su da se ide u suprotnom smjeru, što je potvrdio Konaković već u prvim obraćanjima, najavom nastavka gradnje Buk Bijela, što je prije toga bilo nezamislivo. Drina već odavno nije granica, a sa autoputom , graničnim prelazima i mostovima, a sada i hidro potencijalom Srbija će dobiti sve što je oduvijek htjela. 

Nakon namještenih oktobarskih izbora, borba za vlast se tek zahukava. Rekordno brzo sklopljen je savez HDZ BiH sa Osmorkom, a onda im se po već utvrđenom dogovoru pridružio SNSD-a. Kad je u pitanju vlastita fotelja neprijatelj ti postane bliži nego rođeni brat.

Opravdavajući prihvat Dodika za koalicionog partnera Konaković je rekao “da je za Osmorku najvažnije da Program o kojem se dogovore potpišu svi učesnici dogovora”, uprkos tome što zna da se za 27 godina sa stranačkim liderima iz Rs nikad ništa nije moglo dogovoriti.

Nesumnjivo da su jurišnici već ranije obezbijedili podršku i pomagani iz vana, najagilnije od neprijatelja države, ali i od određenih struktura MZ-e, prije svega Međunarodnog predstavnika g. Christian Schmidta, čije su izmjene Izbornog zakona bile vjetar u leđa hrvatskom secesionizmu. Tako je 2. Oktobra ostvaren prvi i najvažniji cilj, prebrođena najveća prepreka, svrgnuta s vlasti i gurnuta na periferiju najveća bh stranka SDA, mada je i na ovim izborima osvojila najviše glasova.

Najveća slast je vlast

Nije nepoznato da je borba za vlast uvijek teška i prljava, ali već dugo nije viđeno da neko tako sljepački, tako nestrpljivo i hlapljivo, kao vođe Osmorke Dino Konaković i Nermin Nikšić jure postavljenom cilju, samo da se dočepaju fotelja koje su im je preodređene, pa će onda razmišljti kuda i kako dalje. 

Od prvog svog nastupa lideri Osmorke su dobro zaluđenom narodu BiH solili pamet time da im je prioritet neka Programska osnova za izlaz države iz krize, a ne to ko će sjesti na koju stolicu. Vjerovatno su neki od njih tako i mislili, ali očigledno ne svi. Već na prvom sastanku koalicije u Konjicu pokazalo se da je Programska osnova samo paravan iza kojeg je zaklonjeno sve što je za ovaj narod i državu važno, a ustupci Osmorke Čoviću i njegovoj HDZ-i potom i Dodiku i njegovom SNSD-a omča o vratu i Osmorci i narodu i državi. Sve drugo je šuplja priča. Od prvoga dana za neke iz zavjereničkog tabora se znalo kojim će vodama ko zaplivati a za neke druge nagađalo koju će poziciju ko dobiti i kada na nju sjesti.

Već u startu se moglo vidjeti da su osnova za formiranje vlasti, koju su koalicioni partneri prihvatili Sporazumom o smjernicama, načelima i ciljevima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, etničke podjelje iz kojih će proizići teritorijalno preustrojstvo, ukoliko ekstremisti na neki način ne budu zaustavljeni i eliminisani. 

Potsjećamo da je Dodik u više navrata najavio odvajanje i izlazak, a Čović teritorijalno preustrojstvo i treći entitet…ali za Konakovića, Nikšića, Fortu…to nisu tačke o kojima treba  sada pregovarati. 

I dok Dodik i Čović nastavljaju istim pravcem, Dodik izravno napada postojnost države, njenu imovinu, glavni odgovor Nikšića i Konakovića je – “imamo hrabrosti i spremni smo na kompromise”.

Razlozi za zabrinutost

Probosanske patriotske snage s razlogom trebaju biti zabrinute. Samo sa jakom koalicijom građanskih probosanskih i njima bliskih stranaka biće moguće

suprostaviti se Dodikovom i Čovićevom separatizmu…A to je nezamislivo bez SDP-e BiH, koja je sa Nikšićem toliko skrenula u desno, da izaziva otvoreno negodovanje . S razlogom trebamo biti zabrinuti za socijaldemokratiju, kojoj je Nikšić na čelu. On i Konaković svjesno ili nesvjesno amnestiraju Dodika i Čovića za sve ono što su uradili i što rade protiv države BiH. 

Mada se u nekom kasnijem koraku očekivao raspad Osmorke, mnoge je iznenadilo što se to dogodilo već sada. Prvi kamen spoticanja bio je Dodikov zakon o nepokretnoj imovini… sa kojim se Osmorka odmah svela na Šestorku. Napustili su je Stranka za BiH predstavljena sa Semirom Efendićem i NES – Narodni europski savez zastupa Nerminom Ogreševićem. Nikšića to nije ni zabrinuloi ni pokolebalo, pa je izjavio “da je zadovoljan”, a to što se država torpedira, krčmi i ruši nije problem, “on i Konaković su zadovoljni sa koalicionim partnerima HDZ i SNSD-a”…

Najvažnija pitanja za državu ostavljena po strani

Nezamislivo je da se najvažija pitanja koja opterećuju građane BiH već 30 godina ostavljaju za kasnije. A samo neka od tih su – NATO put, Dodikovo i Čovićevo udruženo djelovanje protiv države BiH, pljačka državne imovine, reforma pravosuđa,  obeštećenje države i građana  … BiH dijaspora i povrat prognanih po Aneksu 7 su zadnja rupa na svirali.

Najvažija pitanja od kojih Dodik ne odustaje, a koja odmah trebaju biti riješena su entitetski projekti Rs – koncesija Srbiji za aerodrom Trebinje, Buk Bijela, gasovod…i to je za Nikšića, Konakovića, Fortu… prihvatljivo i ekonomski opravdano, iako znaju kome je to u prilog i za čiji račun? Nikšiću ne smeta što je je na TV Face rekao da to neće dati, a već sutradan porekao. Kaže – “rješavaće se to u skladu sa Ustavom, zakonom”…kao što je riješen Pelješki most i što se rješava nuklearni otpad u Kostajnici…i sve drugo.

Put BiH ka EU nije bio aktuelna tema, jer znaju da se za 10 godina, koliko se provodi u čekaonici EU, može sve tumbe okrenuti. 

Zato je prisup NATO tabnu tema. A to što je državna imovina već uknjižena, što se krčmi i prodaje, katastar i gruntovnica su nebitni. Ne spominje se aboliranje osoba koje prijete secesijom, niti skidanje sa liste osoba pod sankcijama…Ne spominju se prsude sudova – mogu čekati još 13 godina kao presuda Sejdić-Finci, niti smjena s položaja izvršioca najtežih zločina i genocida.. Osobe pod sankcijama su krema. Stevandić nesmetano vodi partiju i predsjedava NS Rs. Više niko ne spominje crveni kombi Nenada Stevandića, u kojem se mnogima zauvijek izgubio trag.

Očekivanja naroda su uzaludna. Narod više ne vjeruje, ali i ne reaguje. Oguglao na sve. Slagan stotinu puta i sve mu je svejedno.

Nema pomoći ni od Međunarodne zajednice. Njeni predstavnici lakse sarađuju sa neprijateljima države nego sa onima koje je brane. Njena zaštitnička uloga, na koju se prije 27 godina obavezala Dejtonskim mirovnim sporazumom, svedena na verbalna obećanja, naivnom i ludom za uzdanje. Kada su SAD, EU i UK postavili svoje specijalne predstavnike nakratko smo naivno povjerovali da će ono što i slijepac vidi vidjeti, prepoznati, podržati napadnute da se odbrane i onemogućiti dalje destruktivno djelovanje. To se nije dogodilo, niti se događa.

Namještanje fotelja

Fotelje se namještaju, ali ih nema dovoljno. Ko će na koju sjesti ovisi o tome koliko se duboko može nakloniti Dodiku i Čoviću? U budnju Borjane Krišto su već odabrana svima poznata imena budućih funkcionera i ministara i ona će ih već narednih dana početi saopštavati. Prvi u redu su Oni sa crne liste,  a ima ih desetak. Tako će najveći neprijatelji države uz podršku Osmorke svedene da Šestorku konačno uspostaviti svoju vlast na cijelom teritoriju države. A onda narode, šta nam bude.

Pobjedničko slavlje počinje sa paradom već 9. Januara na entiteskoj granici  u Istočnom Sarajevu. Za Šestorku su obezbjeđena počasna mjesta na počasnim tribinama.

Izdaja danas ne nastaje – ona traje !

Burlington 8.1.2023                        Zijad Bećirević

Related posts

Dodik se boji dijaspore iz BiH, ali bi da iz RS kroji budućnost Srbije

Dijaspora BiH Administrator

SRETAN VAM DAN BOŠNJAKA CRNE GORE, DRAGA BRAĆO!!!

Dijaspora BiH Administrator

KAD PADNE MORAL I ZLOČIN SE DIŽE NA PIJEDESTAL

Dijaspora BiH Administrator

CRNA GORA U MAJSKIM JUTRIMA NAŠIH POSTOJANJA

Dijaspora BiH Administrator

Emir Ramić: Oni u i van BiH koji kritikuju Reisa zaboravljaju na genocid nad Bošnjacima, koji nije sankcionisan nego je nagrađen

Dijaspora BiH Administrator

GENOCIDNA POLITIKA RUSKIH SNAGA U UKRAJINI

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment