Globus

Pariz: Webinar o balkanskoj integraciji u EU

Kako izaći iz ćorsokaka, naziv je vebinara koji se organizira u Parizu 28. novembra, od 19 do 20 i 30 sati, besplatno na platformi Zoom.

Ruski napad na Ukrajinu uvjetovao je promjene geografskih karti i nanovo ugrozila pa destabilizirala, zapadni Balkan. Iz istog razloga Evropska Unija ga je nanovo stavila u središte vlastitih preokupacija. Međutim, bez vidjljivih rezultata te se postavlja mnoštvo pitanja. Najprije, je li moguće ostvariti integracije, obećane početkom trećeg milenija?!

Ako procedura širenja EU kasni, stvorene su uporedne inicijative -Berlinski proces. Političke zajednice i otvoreni Balkan. Ipak, ništa se ne pomiče niti mijenja jer su balkanske zemlje ostavljene u predsoblju moćnih, prisiljene na izolaciju. Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija su blokirane što ostavlja prostor Kini, Rusiji i Turskoj.

Kako se trenutno mogu promijeniti okolnosti i da li je integracija ovih zemalja u EU uopće moguća?Je li regionalni mir ponovo ugrožen? Kako situaciju razumijevaju građani Balkana koji masovno odlaze u sjeverni i zapadni dio Starog kontinenta? Rasprava za nekoliko dana u Parizu će, možda, dati novo svjetlo na nikada postignute odgovore i dogovore?!

Džana Mujadžić 

Related posts

Prodata imovina SFRJ u New Yorku i Bernu, BiH će  dobiti 15 posto ukupnog iznosa

Dijaspora BiH Administrator

EVROPO NE ĆUTI!! NA RUSKU SJENKU RATA NAD UKRAJINOM

Dijaspora BiH Administrator

BAKU JE NEUTRALNA ZEMLJA ZA MIROVNE PREGOVORE RUSIJE I UKRAJINE KAŽU GIGANTI GLOBALNE POLITIKE

Dijaspora BiH Administrator

Azerbejdžan alarmira zbog zagađenja prekogranične rijeke Okčučaj

Dijaspora BiH Administrator

OSMI NOVEMBAR DAN POBJEDE KOJI SLAVI AZERBEJDŽAN

Dijaspora BiH Administrator

BAKU POZIVA NA MIROVNE PREGOVORE IZMEĐU RUSIJE I UKRAJINE 

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment