Naš prijedlog Naši u tuđini

Pariz: Da Bosna i Hercegovina ima svoje dragulje, dokaz je i Mona Muhidinović

Naime, Mona je jedini magistar iz svoje generacije iz Bosne i Hercegovine na Univerzitetu Sorbona u Parizu. Ljubav prema hemiji probudila se još u srednjoj školi, a svoj dalji put pronašla je na ovom mjestu. Polako korača stazama uspjeha, a kako je kazala za Hayat.ba, planira otvoriti laboratorij u Bosni i Hercegovini. Svakako, studiranje na ovom prestižnom univerzitetu otvorilo joj je mnoga vrata.

  • Svidjelo mi se to što je hemija svugdje oko nas. Osnovni dijelovi svijeta koji nas okružuje građeni su od atoma, da nema hemije ne bi bilo ni nas. Hemija je nauka koja je neophodna i u drugim društvenim naukama kao što su biologija i fizika, a sama hemija vam otvara mogućnosti da radite u različitim branšama. Kao hemičar doći ćete u etapu gdje morate biti maštoviti kao umjetnik, da zamislite šta se moglo u određenom trenutku desiti, koja reakcija, kojim redoslijedom i potruditi se da to i dokažete. Samim tim hemija je na jednu ruku i umjetnost koje se nikada ne zasitite – rekla nam je Muhidinović.

Muhidinović je u sedmom razredu osnovne škole dobila odobreno školovanje kao najboljoj učenici u francuskom koledžu i srednjoj školi CIFS u Sarajevu. Kaže da se tada zaljubila u Francusku kulturu i jezik, ali i sam sistem školovanja.

  • Svjesna sam šanse koja mi se pružila mojim dolaskom na studiranje u Pariz. I od velikog je značaja za mladog studenta hemije. Također mi je od velike časti bilo što sam mogla raditi eksperimente u istim prostorijama kao što je i Marie Curie, žena koja je zauvijek promijenila hemiju i otvorila put ženama u hemiji – govori Muhidinović koja nije odustajala od svojih snova, te postigla ono što je oduvijek željela.

Svima je poznato da studiranje zahtjeva mnogo odricanja. Kako nam je rekla Muhidinović, studij na Sorboni nije za studente koji se lako predaju, tempo je veoma intenzivan i ostaje vam jako malo slobodnog vremena, ali uz odgovarajuću disciplinu i trud, moguće se naviknuti na ritam.

  • Nakon završenog univerziteta na Sorboni, nastavila sam na masteru hemiju na Sorboni koji sam uspješno odbranila početkom septembra ove godine i time završila svoje studije. Nakon pet godina napornih studija voljela bih da se malo odmorim. Upravo sam završila šestomjesečni staž u L’Oreal-u, jer me interesuje kozmetička industrija, a L’Oreal je svjetski lider po tom pitanju koji je također kupio svjetske kozmetičke marke kao što su Armani, Prada, Yves Saint Laurent, La Roche Posay, Cerave i druge. Tu sam mogla da primijenim svoje znanje kao i da naučim mnogo toga. Tako da bih voljela da u bliskoj budućnosti nastavim da radim u kozmetičkoj industriji – kazala je Muhidinović.

Poznato je da naših ljudi ima svuda u svijetu, te mnogi od njih osvijetle obraz svoje domovine. Muhidinović je ponosna zbog toga što je rođena u Sarajevu, te što je državljanin Bosne i Hercegovine. Otkrila nam je i koji su joj sljedeći planovi.  

  • Drago mi je što sam na neki način mogla predstaviti moju Bosnu i Hercegovinu u najboljem svjetlu u Parizu time što sam jedini magistar hemije iz BiH na Sorboni. Za sad bih voljela da nastavim usavršavanje stečenog znanja u Parizu, a narednih godina, zašto da ne otvoriti laboratorij u Bosni i Hercegovini, jer smo mi zemlja sa puno potencijala, a fali nam razvoj laboratorija i istraživanja – govori Muhidinović.

Za kraj razgovora poslala je poruku mladim studentima:

  • Poruka za mlade studente je da nikada ne odustaju od svojih snova. Ako nešto jako želite morate biti uporni da pronađete put do ostvarenja. Put nije lak, i niko vam ne garantuje da ćete uspjeti iz prvog puta pronaći put do uspijeha. Bit će tu mnogo odricanja i znoja, ali zadovoljstvo koje dobijete kada ste ostvarili svoj cilj nema cijenu – poručila je.

(A.Herak) : MONA MUHIDINOVIĆ JEDINI MAGISTAR HEMIJE IZ BIH NA PRESTIŽNOM UNIVERZITETU U PARIZU – Hayat.ba

Related posts

Luksemburg: Ernad-Ero Muhović vizionar novog vremena

Dijaspora BiH Administrator

EEAS: Balkanski talenti

Dijaspora BiH Administrator

Bivši diplomata Adnan Hadrović: Bosna i Hercegovina ne ulaže ni centa za lobiranje

Dijaspora BiH Administrator

Nakon uspjeha u biznisu i menadžmentu, Đemila Talić Gabriel u Australiji usavršava znanje u oblastima međunarodnih odnosa, diplomatije, te kriminologije

Dijaspora BiH Administrator

Interpretator sevdaha Ferid Avdić učenicima Bosanske škole Stuttgart-Nord objasnio šta je to sevdalinka

Dijaspora BiH Administrator

Savez udruženja građana BiH u Norveškoj: Svi zainteresovani za učešće u radu Saveza uvijek su dobrodošli

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment