Vijesti

Ozvaničen početak izgradnje nove džamije u Frankfurtu

Bošnjački kulturni centar (BKC) Frankfurt jučer je ozvaničio početak izgradnje nove džamije, što je produkt vizije, zajedničkog rada i ulaganja, i ispunjenje velike želje džematlija.

Veličina džamijskog prostora iznosi 1.000 metara kvadratnih, a vakufskog zemljišta 1.200 metara kvadratnih. 

Podsjećamo, BKC Frankfurt 2021. godine kupio je parcelu za džamiju, nakon čega je uslijedila faza izrade građevinskih planova i traženja dozvole za gradnju. 

– Ova naša zajednička vizija počela je kupovinom atraktivne lokacije na adresi Westerbachstraße 58 u Frankfurtu (Rödelheim). Nakon kupovine, uslijedila je faza izrade građevinskih planova i traženja dozvole za gradnju. Proces je zaokružen dana 29. novembra 2023. godine uz dobijanje konačne građevinske dozvole za izgradnju džamije, u obliku koji je projektovao naš poznati arhitekt – naveli su iz BKC-a Frankfurt.

Poručili su da je ovo generacijski projekat, koji će “ponosno predati u emanet budućim generacijama”. 

– Projekt izgradnje kompletno nove džamije u Frankfurtu je od historijskog značaja, ne samo za nas Bošnjake, već i za sve muslimane koji žive na ovim prostorima – naglasili su iz BKC-a Frankfurt.

Planirano je da u prizemlju džamije bude smješten restoran sa kafeterijom, kancelarije i tehničke prostorije. Cjelokupan prostor objekta će tehnički biti opremljen najnovijom tehnologijom, a prilikom izgradnje će se paziti kako na ekološke tako i ekonomske okolnosti. Prilaz džamijskom prostoru će biti bez ikakvih barijera, prilagođen i osobama s invaliditetom. Na parkingu će biti obezbijeđeno 17 mjesta, te mjesta za bicikla, kako bi se animirali posjetioci da ista koriste, zbog očuvanja okoline, ali i sopstvenog zdravlja. 

Na prvom spratu će biti smještene prostorije za žene, učionice kao i kancelarija za odbor. Prostorije za seminare i učionice će se koristiti u mnoge različite svrhe, poput redovne mektepske nastave, održavanja predavanja, književnih večeri i simpozija. Kancelarija za odbor će pružiti odboru džemata mogućnost za rad na ostvarivanju zacrtanih ciljeva kao i planiranju novih projekata džemata. Kompletan prostor drugog sprata će se koristiti za džamiju i izvršavane vjerskih i drugih potreba.

Sve daljnje informacije dostupne su na ovom linku

(Preporod.info)

Related posts

Njemačka od 1. oktobra 2023. priznaje vozačke dozvole svih kategorija iz Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

Toronto je danas ukazao veliku čast Bosni i Hercegovini

Dijaspora BiH Administrator

Dan državnosti BiH prvi put obilježen u slovenskom Pomurju

Dijaspora BiH Administrator

Danas protesti za mir u Beču: “Quo vadis, Bosna”

Dijaspora BiH Administrator

Linz: Večer književnosti i kulture – Večer književnosti i kulture

Dijaspora BiH Administrator

U Frankfurtu održan skup “Snaga sandžačkog bajraka”

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment