Kultura

Otvorena izložba slika „Tuzlanske vizure“ autora Samira Sufija u Ateljeu“ Ismet Mujezinović“ u Tuzli

U povodu Dana državnosti BiH u Ateljeu „Ismet Mujezinvić“ u Tuzli otvorena je izložba slika autora Samira Sufija u velikom galerijskom prostoru gdje je stvarao veliki slikar Ismet Mujezinović.Ovom događaju je prisustvovao veliki broj ljubitelja umjetnosti , a na izlpožbi su predstavljena djela koje je slikar Sufi stvarao nekoliko godina, a slike su mu vezane potpuno za grad Tuzlu i tuzlanske ulice i sokake sa tuzlacima svih generacija koji preko njih prolaze. Autor izložbe je  istakao da je čekao skoro dva stoljeća da predstavi iozložbu, a neke slike su nastale u ratu, a Tuzla je moje polazište i imao sam potrebu d uradim ovaj ciklus i uradio sam izložbu Tuzle onakvu, kakvu je vidim sada sa željom da sačuvam ovo slikarsko naslijeđe.
Na otvaranju izložbe govorila kustosica  Centra za kulturu ,Amra Ćebić, magistrica historije umjetnosti koja je uradila i prateći katalog uz izložbu, te je ovom prilikom o izložbi između ostalog istakla: -Na izložbi je predstavljena serija slika „Tuzlanske vizure“ posvećene Gradu Tuzli, gradu sastanaka i rastanaka u kojem seodvijaju razgovori i pauze tišine , gdje sija sunce , padaju kiše i snijeg, spušta se magla.On se okreće čovjeku jer čovjek je  neodvojivi dio cjeline. Tuzla u likovnim djelima umjetnika je nerjetko predstavljena kroz vizure grada i estetski je uobličena kao mjesto u kojem je Barok, Kapija , Čaršijska česma i kupola Sabornog hrama postale znamenitosti i građevine jer su prisutni u prostoru i vremenu, stvarajući vizuelni identitet Tuzle i svjedče sami svom postanku i trajanju. Za razliku od svojih prethodnih slikarskih ciklusa , autor pravi odmak od hiperrealizma te može se reči slikar mora pripadati tom vremenu u kojem stvara djelo. Samir Sufi stvara umjetnička djela, a slike su mu istinske priče o životu i duhu jednog grada i okreće se čovjeku jer je čovjek glavna jedinica jednog grada stvara njegov duh i atmosferu.Kroz njegove slike se mogu osjetiti boje, mirisi, vizure, može se čuti žamor na tuzlanskom korzu, ali i tišina kada Tuzla spava.Kao slikar naslikao je svijet u kome živi , a kao kustos sačuvao je uspomene na jedno vrijeme – istakla je Amra Ćebić .
Izložbu je otvorio bivši gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović koji je naglasio , da je Samir Sufi dobar čovjek , moramo znati da Tuzla ima velikog čovjeka i velikog slikara. I na ovoj izložbi uz pomoć svojih istančanih osjetila koristi umjetnost kao sredstvo za spoznaju svijeta, pažljivo slika nastajanja i nestajanja , prisustvo i odsustvo promjena i prolaznost, a koje se dešavaju u jednom gradu , na jednom mjestu, na ulicama Tuzle, istakao je Imamović.
Samir Sufi je rođen u Tuzli 1971.godine. Završio je Akademiju likovne umjetnosti u Sarajevu gdje je i  magistrirao 2016 godine na predmetu unikatno oblikovanje.Izlagao je na 50 kolektivnioh izložbi u zemlji i inostranstvu iz oblasti likovne umjetnosti i dizajna, te unikatnog oblikovanja .Dobitnik je Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu .Održao je osam samostalnih izložbi u BiH i inostranstvu .Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH). Živi i radi u Tuzli.
  Duška REBIĆ

Related posts

SAHUDIN KAČAR-ŽIVOTNI PUT OD BIJELOG POLJA DO SARAJEVA

Dijaspora BiH Administrator

SAŠA BOŽOVIĆ DECENIJE POSVEĆENOSTI KULTURI

Dijaspora BiH Administrator

SEYRAN MIRZAZADA-AZERBEJŽAN I CRNA GORA U SRCU

Dijaspora BiH Administrator

Minhen: Pozorište mladih iz Tuzle učestvuje na “Balkantage“ 2023.

Dijaspora BiH Administrator

Međugradska kulturno-umjetnička manifestacija

Dijaspora BiH Administrator

INTERVJU SA VLADIMIROM-VLADOM KNEŽEVIĆEM DIREKTOROM CENTRA ZA KULTURU ,,HUSEIN BAŠIĆ”-PLAV

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment