Vijesti

Oprez: Sve više prevara vezanih za posao u Njemačkoj

I dok mnogi tvrde da su prošle godine u Njemačkoj dobili ponudu za posao, u velikom broju slučajeva se ispostavilo da je riječ o klasičnoj prevari.

Kako prenosi Fenix-magazin.de, i dok među prevarenim ima radnika sa svih strana, ima ih i sa naših prostora.

Svima njima je obećana sjajna prilika za posao, a nemali broj njih ostavi život u domovini, i nerijetko sa porodicama se presele da bi tek u Njemačkoj shvatili da je riječ o prevari.

O brojnim prevarama svjedoče čak i zaposleni u hrvatskim katoličkim misijama u Njemačkoj jer se nekima od njih prevareni radnici očajnički obratili za pomoć. Uglavnom je riječ o ponudama i poslovima dogovorenim preko društvenih mreža ili poznanstva.

Znam slučaj kad je jedan Hrvat iz BiH mislio kako mu je već sređen i posao i smještaj jer mu je to obećao neki hrvatski ugostitelj, inače porijeklom iz njegovog sela. U Njemačku je čovjek došao s cijelom porodicom, a onda shvatio kako nije sve onako kako je obećano. Bilo je slučajeva kad se osobi koja je došla na rad u Njemačku taj njegov “poznanik” čak više nije ni javio.

Gdje će se drugdje obratiti nego u misije, koje im pokušavaju pomoći da prikupe novac i vrate se odakle su i došli”, rekla je za Fenix-magazin.de radnica jedne takve misije u Njemačkoj.

Njemačka policija je svjesna učestalih prevara te na svojim internetskim stranicama često na njih upozorava i moli sve koji žele posao da dobro provjere gdje se i kome javljaju, pogotovo ako se od njih traži novac.

Izvor; POSAO U NJEMAČKOJ: Sve je više onih koji prijavljuju što im se događa, među njima su i Hrvati – Fenix Magazin (fenix-magazin.de)

Related posts

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada: Država BiH je izdana od Dodikovih ambasadora

Dijaspora BiH Administrator

BiHUnited nova platforma za umrežavanja bh. dijaspore

Dijaspora BiH Administrator

Dan državnosti BiH proslavljen i u Beču

Salt Lake City: Samostalna izložba Sarajke Mirsade Busuladžić

Dijaspora BiH Administrator

Balingen: Džemat je još jednom pokazao kako se van svoje domovine može praktikovati svoja vjera, tradicija i njegovati vlastiti identite

Dijaspora BiH Administrator

Bon: Bosanci pozvani na demonstracije “5 do 12 za jedinstvo Bosne i Hercegovine”

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment