Pisana riječ

ODRŽANA PROMOCIJA PANORAME PJESNIČKOG STVARALAŠTVA BOŠNJAKINJA CRNE GORE LIRSKA HEDIJA U BERANAMA

Da ramazanske večeru imaju svoju draž i kulturološku dimenziju pokazala je sinoćnja vrijedna promocija dvije panorame savremenog pjesništva Bošnjakinja, Crne Gore koje su priredili Božidar Proročić i Dijana Tiganj: Lirska hedija i Lirski zinet. U vakufskoj kući u strogom centru Berana sinoć 14.04. 2023. godine. Na promociji ove dvije značajne publikacije govorili su: profesorice Senada Đešević i Dijana Tiganj, moderatorla večeri je bila Lejla Tiganj, svoje stihove kazivala je pjesnikinja Zerin Murić iz Rožaja.

Briljantan osvrt na ove dvije značajne publikacije i posebnu draž večeri sažela je istaknuta pjesnikinja i borac za prava žena Rebeka Čilović koja je između ostalog istakla: ,,Ljepota pisane riječ mladih autorki pokazuje njihovu istinsku sublimaciju lirskih oshećanja duboko stakanih u sebi. Ta sublimacija je prezentovana na najljepši način i čini da njihova poezija bude zapažena.

Pored toga pjesma je jedan od najljepših vidova prezentacije autorki ali i ženskog pisma.” Profesorica Senada Đešević je istakla: ,,Ovako vrijedne knjige podstiču postojeće ali sigurno neke nove autorke da zavole i uđu u čarobni svijet poezije i da same knjige predstavljaju veliki i izuzetan doprinos očuvanja kulture Bošnjakinja ali i smaih Bošnjaka.”

Dijana Tiganjapjesnikinja i profesorica je u svom obraćanju kazala: ,,Želja nas priređivača bila je da ukupno u obje knjige objedinimo autorke sa prostora Crne Gore, smatrali smo da poezija Bošnjakinja nije dovoljno afirmisana ni prezentovana kao ni žensko pismo. Iskreno vjerujem da ćemo sa Lirskom hedijom i Lirskim zinetom podstaći mnoge mlađe autorke da pišu i da nastave lijepu tradiciju pisane riječi kao najvećeg postamenta savremenog čovječanstva.

Organizatori poetskog muhabeta su NVO Bijeli ljiljan i Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori. Projekat je podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori. Kordinatori programa su bili Božidar Proročić i Enver Muratović

B.P.

Related posts

SVJETSKI, A NAŠ Romani mladog Domagoja nalaze se na policama širom SAD-a, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva

Dijaspora BiH Administrator

ZLATNO PERO SANDŽAKA-FARUK DIZDAREVIĆ KROZ PRIZMU KULTURE

Dijaspora BiH Administrator

”ŽIVA VODA”-REBEKA ČILOVIĆ: PJESNIKINJA INTELEKTUALKA I BORAC ZA PRAVA ŽENA  ”ŽIVA VODA”-REBEKA ČILOVIĆ:

Dijaspora BiH Administrator

Predstavljanje poetskog stvaralaštva Bošnjakinja Crne Gore: Amina Kuč

Dijaspora BiH Administrator

U Tuzli predstavljena knjiga „Bosanske elifnice“

Dijaspora BiH Administrator

KATINJSKI MASAKR-ZLOČIN BEZ KAZNE

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment