Pisana riječ

ODRŽANA PROMOCIJA PANORAME PJESNIČKOG STVARALAŠTVA BOŠNJAKINJA CRNE GORE LIRSKA HEDIJA U BERANAMA

Da ramazanske večeru imaju svoju draž i kulturološku dimenziju pokazala je sinoćnja vrijedna promocija dvije panorame savremenog pjesništva Bošnjakinja, Crne Gore koje su priredili Božidar Proročić i Dijana Tiganj: Lirska hedija i Lirski zinet. U vakufskoj kući u strogom centru Berana sinoć 14.04. 2023. godine. Na promociji ove dvije značajne publikacije govorili su: profesorice Senada Đešević i Dijana Tiganj, moderatorla večeri je bila Lejla Tiganj, svoje stihove kazivala je pjesnikinja Zerin Murić iz Rožaja.

Briljantan osvrt na ove dvije značajne publikacije i posebnu draž večeri sažela je istaknuta pjesnikinja i borac za prava žena Rebeka Čilović koja je između ostalog istakla: ,,Ljepota pisane riječ mladih autorki pokazuje njihovu istinsku sublimaciju lirskih oshećanja duboko stakanih u sebi. Ta sublimacija je prezentovana na najljepši način i čini da njihova poezija bude zapažena.

Pored toga pjesma je jedan od najljepših vidova prezentacije autorki ali i ženskog pisma.” Profesorica Senada Đešević je istakla: ,,Ovako vrijedne knjige podstiču postojeće ali sigurno neke nove autorke da zavole i uđu u čarobni svijet poezije i da same knjige predstavljaju veliki i izuzetan doprinos očuvanja kulture Bošnjakinja ali i smaih Bošnjaka.”

Dijana Tiganjapjesnikinja i profesorica je u svom obraćanju kazala: ,,Želja nas priređivača bila je da ukupno u obje knjige objedinimo autorke sa prostora Crne Gore, smatrali smo da poezija Bošnjakinja nije dovoljno afirmisana ni prezentovana kao ni žensko pismo. Iskreno vjerujem da ćemo sa Lirskom hedijom i Lirskim zinetom podstaći mnoge mlađe autorke da pišu i da nastave lijepu tradiciju pisane riječi kao najvećeg postamenta savremenog čovječanstva.

Organizatori poetskog muhabeta su NVO Bijeli ljiljan i Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori. Projekat je podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori. Kordinatori programa su bili Božidar Proročić i Enver Muratović

B.P.

Related posts

22.Književni susreti „ Cum grano salis“ održati će se od 5.do 7. oktobra 2023 u Tuzli 

Dijaspora BiH Administrator

Promovisana knjiga “Vrijeme množine” autora Nenada Pejića u Ateljeu “Ismet Mujezinović” u Tuzli

Dijaspora BiH Administrator

ODRŽANA PROMOCIJA ROMANA “ISJEČAK KRUGA” KNJIŽEVNICE NATAŠE ŽURIĆ

Dijaspora BiH Administrator

OSVRT NA KNJIGU DESANKE IVANČEVIĆ-DNEVNIK IZABRANIH MUDROSTI

KASTEL – KLESAR I SVJETIONIČAR MEDITERANA

Dijaspora BiH Administrator

OSVRT NA ANTOLOGIJU KRATKE PROZE ALBANSKIH PISACA CRNE GORE: -SVI NAŠI-

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment