Vijesti

Održana godišnja skupština Saveza udruženja građana BiH u Norveškoj: Izabrano novo rukovodstvo

Ovih dana je u prostorijama Ambasade Bosne i Hercegovine u Norveškoj održana godišnja skupština Saveza udruženja građana Bosne i Hercegovine u Norveškoj.

Na skupu je podnesen izvještaj o radu ove organizacije koja objedinjuje udruženja građana BiH u Norveškoj u proteklom periodu. Također su usvojeni prijedlozi za budući rad i organizaciju Saveza, kao i finansijski izvještaj. Prisutne je pozravio ambasador Bakir Sadović.

NOVE AKTIVNOSTI

Izveštaj o radu je podnio Mujo Hamzić, koji je obavljao dužnost predsjednika Saveza u proteklom periodu.

image
Godišnja skupština/ Fahro Konjhodžić

U svom izvještaju Mujo Hamzić je istakao da su aktivnosti dobrim dijelom bile usporene ili svedene na minimum u vrijeme pandemije Covida 19, a nakon što se situacija normalizovala, i aktivnosti organa i članova su nanovo otpočele svoj angažman.

– I pored svih poteškoća i ograničenja u vrijeme pandemije nisu izostala obilježavanja praznika i važnih datuma u skladu sa sličnim obilježavanjima u domovini. Pored toga, Savez je bio angažovan u organizaciji Svjetskog prvenstva dijaspore BiH u futsalu (dvoranski mali nogomet) u Izmiru. Ekipa iz Norveške je zauzela visoko četvrto mjesto, kazao je Mujo Hamzić u svom  izvještaju.

U proteklom periodu je došlo i do mimoilaženja u djelovanju Izvršnog odbora Saveza, pa su četiri člana zajedno sa predsjednikom istupili iz organa Saveza.

– U toj dosta neprijatnoj situaciji, a na prijedlog kolega iz IO ja sam prihvatio da privremeno preuzmem ulogu predsjednika do izbora novog rukovodstva Saveza. U proteklom periodu je odrađeno dosta aktivnosti kojima možemo kazati da smo zadovoljni, čime je nastavljen kontinuitet rada Saveza, navodi se u izvještaju.

image
Godišnja skupština/ Fahro Konjhodžić

Za rad u narednom periodu će u prvom planu biti utvrđivanje Platforme za rad i organiziranje SUGBiH u Norveškoj, za šta je već utvrđen odgovarajući prijedlog. Taj prijedlog bi trebao postati dio strateškog plana daljeg djelovanja Saveza.

U narednom periodu, kako je istaknuto na ovom skupu, fokus će biti na redovnim kontaktima sa aktuelnim političkim strankama u Norveškoj, pokušaju unapređenja poslovne saradnje između BiH i Norveške i slično.

Sve ovo bi trebalo biti konkretnije realizovano kroz formirane i uspostavljanje radnih grupa, koje bi trebale transparentno raditi po posebnim oblastima. Također, svi važni datumi: Dan državnosti i nezavisnosti, godišnjica genocida u Srebrenici, Dan bijelih traka u Prijedoru, kao i svi drugi datumi će biti obilježeni i u narednom periodu.

Tokom zasjedanja je donesen i prijedlog da se oda posebno priznanje ambasadorima Kraljevine Norveške u BiH. To su osobe koje su svojim angažmanom i doprinosom na obnovi infrastrukture, izgradnji i obnovi institucija zaslužili da im se oda priznanje i iskaže odgovarajuća zahvalnost.

Također je predloženo i usvojeno da se oda priznanje nekolicini biznismena koji su svojim angažmanom značajno doprinijeli kvaliteti i unapređenju poslovne saradnje Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške. Njihov angažman je doprinio da je bilans razmjene ove dvije zemlje značajno pozitivan u korist Bosne i Hercegovine.

Predloženo je da se priznanje i zahvalnost ovaj put dodijeli: Seadu ŠejtanićuDragom DizdaruAlenu Memiću i Muhamedu Šehiću.

image
Tarik Ljevo/ Fahro Konjhodžić

Na ovoj Skupštini je izabrano novo rukovodstvo Saveza. Za predsjednika Saveza je jednogasno izabran Tarik Ljevo.

Na mjesto potpredsjednika Saveza izabrani su Edhija Mahić Miralem Bećirović, dok je sekretar Saveza Elvira Marić.

Članovi izvršnog odbora Saveza su: Minka ŠehićAldina DurakovićMensur SmailagićFaruk Terzić Haris Dizdar.

VELIKI ODZIV

Ovog puta se poseban značaj dao rodnoj zastupljenosti pa se nastojao postići veći angažman žena u rukovodstvu, a to će biti nastavljeno i u narednom periodu.

Istaknuto je i veliko zadovoljstvo za izuzetno veliki odziv udruženja i organizacija članica Saveza na ovogodišnjoj skupštini Saveza udruženja građana, ali i da treba pozvati i druge organizacije i udruženja da postanu dio Saveza.

image
Godišnja skupština/ Fahro Konjhodžić

Posebno je iskazana zahvalnost ambasadoru Bakiru Sadoviću i osoblju Ambasade BiH u Oslu na ukazanom gostoprimstvu.

pripremio: Fahro Konjhodžić

Related posts

Državljanstva BiH se od 1996. odreklo 93.317 osoba

Dijaspora BiH Administrator

“Domovino, uz tebe smo” : Turković i Ramić u Atlanti na skupu bh. dijaspore

Dijaspora BiH Administrator

Danas protesti za mir u Beču: “Quo vadis, Bosna”

Dijaspora BiH Administrator

Bon: Bosanci pozvani na demonstracije “5 do 12 za jedinstvo Bosne i Hercegovine”

Dijaspora BiH Administrator

Doznake iz inostranstva od naše dijaspore ne posustaju

Dijaspora BiH Administrator

Grad na Neretvi vraća Mostarce iz svijeta: Lokalna zajednica podržala investicije dijaspore

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment